ÚLK rokuje o pilotnom projekte návratu fanúšikov na tribúny

ÚLK rokuje o pilotnom projekte návratu fanúšikov na tribúny

Fanúšikovia by sa mohli postupne vrátiť na futbalové štadióny Fortuna ligy ešte počas aktuálnej sezóny. Vedenie ÚLK rokuje o pilotnom projekte návratu fanúšikov s názvom „Späť domov“.

Vedenie ÚLK s podporou Slovenského futbalového zväzu intenzívne pripravuje postupný návrat fanúšikov na tribúny klubov Fortuna ligy. V nadväznosti na Covid automat pre šport aktívne s klubmi pracuje ÚLK na pilotnom projekte návratu fanúšikov s názvom „Späť domov“. Konkrétne kroky komunikuje so sekciou športu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, vďaka ktorej sa už naštartovala aktívna diskusia s odborníkmi.   

„Dostať fanúšikov na tribúny je dlhodobý cieľ ligy a všetkých klubov. Rešpektujeme pandemické opatrenia, preto sa dlhodobo snažíme presadiť postupný, koordinovaný návrat fanúšikov. Chceme, aby mali pocit maximálneho bezpečia. Preto sme vytvorili samostatný projekt návratu fanúšikov, ktorý definuje konkrétne opatrenia a postupy návratu ľudí späť tam, kam patria – domov, na svoje obľúbené miesta na tribúnach štadiónov. Projekt aktívne komunikujeme so sekciou športu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu už od februára a konečne naberá reálne kontúry,“ ozrejmuje prezident ÚLK Ivan Kozák.   

Keď bola celá krajina v čiernej zóne, návrat fanúšikov nebol témou dňa. Pandemická situácia sa však zlepšuje a v uvoľňovaní opatrení postupne príde rad i na šport.   

„Našou snahou je nielen dostať fanúšikov späť na tribúny, no vytvoriť zo štadiónov bezpečné miesta. V najbližšej dobe máme v pláne spustiť pilotný projekt návratu fanúšikov na tribúny na konkrétnom jednom štadióne a na konkrétnom jednom futbalovom zápase Fortuna ligy. Samozrejme, na štadióne bude obmedzený počet fanúšikov, ktorí budú musieť dodržiavať epidemiologické opatrenia. Tie sú ale v dnešnej dobe samozrejmosťou. Opakujem, našou dlhodobou ambíciou je postupný, koordinovaný a bezpečný návrat fanúšikov na tribúny. Futbal a akýkoľvek šport bez nich nemá zmysel,“ dopĺňa Michal Mertinyák, výkonný riaditeľ ÚLK Marketing.     

Pilotný projekt návratu fanúšikov by mal mať aj vedecký charakter. „Ak bude pilot úspešný, veríme, že sa budú postupne otvárať nielen futbalové štadióny. Chceme spolupracovať aj s ostatnými športami, rovnako ako to bolo v prípade Manuálu pre kolektívne športy, vďaka ktorému sa v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva a sekciou športu MŠVVaŠ, podarilo udržať nepretržitý priebeh vybraných profesionálnych súťaží,“ uzatvára Michal Mertinyák.