Krajčírik: Naša liga je plná talentu

Krajčírik: Naša liga je plná talentu

S brankárom MFK Ružomberok Ivanom Krajčírikom nielen o výborných výkonoch v posledných ligových zápasoch.

Ťažko by sme v súčasnosti hľadali vo Fortuna lige hráča s lepšou formou. Ružomberský brankár Ivan Krajčírik (20) predvádza v ostatných týždňoch skvelé výkony. V Nitre sa blysol chytenou penaltou, no Liptáci v skupine o udržanie sa prehrali (0:1). V nasledujúcich dvoch zápasoch už zverenci trénera Jána Haspru ml. vyhrali do veľkej miery vďaka svojej jednotke medzi žrďami. Handlovský rodák výborne zachytal v Senici (1:0) a ešte lepšie doma s Pohroním (1:0), keď zlikvidoval šesť nebezpečných striel hostí na jeho bránku. „Bol to môj najlepší zápas v kariére,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu talentovaný mladík, bez ktorého by Ružomberčania zrejme dobre hrajúcich Žiarčanov nezdolali.   

Ako si budete spomínať na zápas s Pohroním? 

Bol pre mňa najlepší v doterajšej kariére, aspoň čo sa týka pôsobenia v áčku. Ešte viac ako samotný výkon ma potešilo víťazstvo. Potrebujeme zbierať body. Mojou úlohou je podržať mužstvo, keď treba. Chalani vpredu zase musia strieľať góly. Som rád, že sme dobre odviedli svoju prácu a že som mohol pomôcť tímu k víťazstvu. 

Ružomberok nebol v dueli s tímom zo Žiaru nad Hronom lepší. O to viac vás teší, že ste dokázali chlapcov podržať? 

Určite áno. Bolo to pre mňa krásne, mal som naozaj veľa roboty. Aj keď Pohronie hralo veľkú časť zápasu bez vylúčeného hráča, v desiatich nás súper nepríjemne hrýzol. Na konci už malo Pohronie o čosi menej síl, a tak sme dominovali aspoň v závere zápasu. 

Ktoré momenty boli pre vás najnáročnejšie? 

Veľmi nepríjemné bolo zakončenia Weira, takisto Faderova strela z ťažkého uhla. Jednoduché to nebolo ani v situácii, keď sa Fadera ocitol sám predo mnou a trafil ma do ruky. 

Vo výbornej forme ste sa paradoxne ocitli po vynútenej pauze zapríčinenej ochorením COVID-19. Čím to je? 

Keď som bol v karanténe, veľa vecí som si uvedomil. Rozmýšľal som nad tým, čo by som mal robiť lepšie. Mentálne som sa správne nastavil a takisto som sa dostal do fyzickej pohody. Tvrdo som trénoval, keďže som nemal ťažký priebeh ochorenia. Snažil som sa udržať vo forme. Pred prestávkou som mal zlé obdobie, teraz je to veľmi fajn. Ako sa ukázalo, všetko zlé je na niečo dobré. 

Čo konkrétne ste si uvedomili počas vynútenej pauzy? 

Bolo toho na mňa veľa. Cítil som tlak na svoju osobu po tom, čo do Olomouca odišla naša brankárska jednotka Matúš Macík. Naraz som si uvedomil, že je to už na mne. Až príliš som si pripúšťal, že teraz musím práve ja podržať mužstvo v náročných momentoch. Som rád, že sa mi to v posledných fyzicky i mentálne náročných zápasoch darí. 

Matúšovi Macíkovi sa v minulosti nevyhýbali zdravotné problémy, a tak ste sa v ružomberskej bránke často ocitali aj z pozície dvojky. Napriek týmto skúsenostiam na vás po jeho odchode doľahla ťarcha zodpovednosti? 

Bez neho je to niečo úplne iné. Na tréningoch aj v zápasoch vedel nastaviť pohodovú, no zároveň profesionálnu a pracovnú atmosféru. Teraz to musím na seba zobrať ja, s čím som mal trochu problém. Postupne sa do toho dostávam. Verím, že dokážem na to nadviazať. 

Počas vašej neúčasti Ružomberok prerušil sériu ôsmich zápasov bez víťazstva (0-3-5), keď zdolal Michalovce (2:0). Čisté konto vtedy vychytal váš náhradník Jakub Červeň. Neprepadali vás myšlienky, či vás nevytlačí zo základnej zostavy? 

Určite nie. Som sebavedomý hráč a verím, že aj napriek jeho kvalitám mám na to, aby som pravidelne chytal. Jakub sa rýchlo učí a dobre napreduje. V zápase s Michalovcami nemal veľa roboty, ale svoju úlohu zvládol bez problémov. Udržal si nulu a prispel k zisku troch bodov. V tom čase sme to veľmi potrebovali. Som rád, že sa chopil šance. 

Po reprezentačnej prestávke ste už nastúpili v Nitre práve vy a chytili ste pokutový kop bývalému reprezentačnému útočníkovi Erikovi Jendrišekovi. Bol to moment, ktorý vás nakopol? 

Zlomový bol celý týždeň pred týmto zápasom. Po karanténe som sa vrátil k mužstvu správne vyhecovaný. Chcel som ukázať svoju kvalitu. Veľmi mi pomohol mentálny kouč Peter Kuračka, s ktorým spolupracujem. Posun vyplývajúci z našej kooperácie cítim od zápasu so Sereďou, aj keď sme vtedy prehrali 0:1. V Nitre som sa aj vďaka nemu cítil výborne. 

Po zápase s Nitrou ste zvíťazili v Senici a doma s Pohroním. Dva trojbodové zápisy ste si pripísali predtým naposledy v októbri. Opadla z mužstva ťarcha okamihu? 

Myslím si, že áno. Do konca sezóny nás však ešte čaká tvrdý boj. Máme síce náskok pred tímami z posledných dvoch priečok, no nesmieme poľaviť a musíme pokračovať v zbieraní bodov. Naše výkony nie sú ideálne, no v tejto situácii to nie je dôležité. V skupine o udržanie sa sú najpodstatnejšie víťazstvá. Futbalová krása ide bokom. 

Ružomberok je v dolnej šestke prvýkrát. V čom ste pocítili náročnosť bojov o udržanie sa? 

Je to niečo úplne iné. V prvej šestke by sme mohli byť pokojnejší a zrejme by sme bez takéhoto tlaku hrali aj o čosi lepšie. Vieme, že teraz musíme v prvom rade víťaziť. Naša motivácia je jasná – potrebujeme sa zachrániť. Pre mladý kolektív je to veľká škola do budúcna. 

Je to pre mužstvo psychicky náročné?

Určite áno, keďže hráme o holý ligový život. 

Pre covidovú nákazu ste v marci prišli o prvý reprezentačný zraz novo tvoriacej sa reprezentácie do 21 rokov. Veľmi vás to škrie? 

Vtedy ma to škrelo. Chcel som ísť na zraz národného tímu. Na chalanov a tiež medzištátne zápasy som sa veľmi tešil. Sedel som doma bez príznakov a hnevalo ma, že nemôžem byť s tímom. Taký je život. 

Mužstvo napokon ovládlo Antalya Cup v Turecku. Ako ste to na diaľku vnímali?

Bol som veľmi rád, že chalani vyhrali. Náš tím má veľkú kvalitu, chlapci sú nesmierne šikovní. Niektorí sú dokonca o dosť mladší ako ja. V našej lige je jednoducho množstvo talentu. 

Čo hovoríte na konkurenciu na brankárskom poste? O miesto v zostave budete súperiť s Ludhom (Podbrezová), Belkom (Žilina), Chudým (Dubnica) či Kukučkom (Trenčín)... 

Konkurencia je vždy dobrá, pretože vás posúva vpred. S Richardom Ludhom a Denisom Chudým som sa stretával na reprezentačných zrazoch aj v minulosti. Sú to výborní brankári aj chalani, jednoducho moji kamaráti. Verím, že sa s nimi stretnem na ďalšom zraze. 

V súčasnej forme sa chystáte zabojovať o miesto jednotky? 

Rozhodnutie je vždy na trénerovi. Budem sa snažiť podávať v lige čo najlepšie výkony, aby som ho presvedčil. 

Do najbližšieho reprezentačného zrazu vás čakajú ešte náročné jarné zápasy s Ružomberkom. Aké ciele si dávate do ďalších týždňov? 

Opakujem, musíme zostať na víťaznej vlne. Áno, nepodávame ideálne výkony, ale body musia byť teraz priorita.   

TEŠIA MEDIÁLNE OCENENIA 

Ivan Krajčírik sa trikrát za sebou ocitol v zostave fortunaligového kola podľa redaktorov denníka Šport. Za výkon v dueli s FK Pohronie si dokonca vyslúžil najvyššiu možnú známku 10. Bol aj v najlepšej jedenástke Fortuna ligy zostavenej na základe oficiálnych zápasových dát.  „Veľmi ma to teší. Viem, že som podal kvalitné výkony a mám radosť, že si to všimli aj médiá. Podobné ankety sledujem,“ povedal brankár MFK Ružomberok a národného tímu do 21 rokov Ivan Krajčírik.  

IVAN KRAJČÍRIK – FAKTY 

  • Narodil sa 15. júna 2000 v Handlovej, hráva na poste brankára za MFK Ružomberok. 
  • S futbalom začínal v Demänovej, pokračoval v Liptovskom Mikuláši, no už od kategórie starších žiakov hráva za MFK Ružomberok. 
  • V MFK debutoval vo Fortuna lige 14. októbra 2017, najskôr si vydobyl post brankárskej dvojky pri Matúšovi Macíkovi, od jari je už jednotka medzi žrďami MFK. 
  • Vo Fortuna lige odchytal zatiaľ 24 zápasov, 7-krát si udržal čisté konto. - Slovensko reprezentoval v kategóriách do 15, 16, 17, 18 a 19 rokov, dnes je súčasťou národného tímu do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid.