​Stanovisko ÚLK k vzniku Európskej Superligy

ÚLK ako člen Európskych líg plne podporuje stanovisko tejto strešnej organizácie i zamietavý postoj UEFA ohľadne vzniku novej európskej súťaže pod názvom Superliga.

Únia ligových klubov (ÚLK) ako člen Európskych líg plne podporuje stanovisko tejto strešnej organizácie, ktorá podporila plánované reformy UEFA európskych pohárových súťaží. ÚLK podporuje zvýšenie mechanizmu solidarity i zvýšenie dotácií pre UEFA Európsku ligu i novú UEFA Európsku konferenčnú ligu. Zároveň podporuje v rámci návrhov UEFA Horizon 2024 zvýšenie počtu účastníkov UEFA Ligy majstrov s tým, že zo štyroch miest navyše by tri pripadli majstrom svojich krajín. Takisto by sa mal znížiť počet zápasových dní a celkový počet zápasov.

„Avizovaný vznik Superligy ide absolútne opačným smerom, vytvára model uzavretej súťaže elitných mužstiev a je v rozpore s návrhmi prezentovanými v rámci pripravovanej reformy UEFA európskych pohárových súťaží. Európske futbalové prostredie má silné tradície, ktoré by sme nemali popierať takýmto radikálnym spôsobom. Po vzniku Superligy by došlo k ešte výraznejšiemu rozdeleniu medzi silnými a slabými, čo predstavuje ohrozenie budúcnosti futbalu v jeho súčasnej podobe. Veríme v konštruktívny dialóg a riešenia, ktoré posunú európsky futbal smerom dopredu,“ hovorí prezident ÚLK Ivan Kozák.