​Preview: Derby na Tehelnom poli, odveta za pohár pri Žitave

​Preview: Derby na Tehelnom poli, odveta za pohár pri Žitave

Pozvánka na zápasy 5. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul:

Slovan - Trnava (sobota, 15.30, RTVS) 

V piatom kole nadstavby prichádza na rad najväčšie derby, aké poznáme na našich ligových trávnikoch. Pre Spartak nie je určite lichotivé, že do vzájomných zápasov vstupuje Slovan ako dominantný tím Fortuna ligy a v úlohe favorita, zvlášť v domácom prostredí. V septembrovom zápase na Tehelnom poli vyhrali belasí 2:0, v decembri v Trnave ešte výraznejšie 3:0.  Z posledných ôsmich vzájomných zápasov ovládol Slovan šesť a dvakrát sa zrodila bezgólová remíza, Trnavčania v tomto období dokonca napli sieť večného rivala iba jedinýkrát! Od gólu Mareka Bakoša v septembri 2018 čakajú na ďalší už viac ako dva a pol roka a dovedna 585 minút na trávniku. Podarí sa nepríjemnú sériu zlomiť v sobotňajšom zápase?

Dunajská Streda - Trenčín (sobota, 17.00) 

Priepastný dvadsaťjedenbodový rozdiel v tabuľke pasuje do role favorita na trojbodový zisk druhý DAC. Tím trénera Storcka navyše pociťuje zvýšený tlak zo strany Žiliny aj Trnavy, keďže z posledných piatich zápasov vyhral v jedinom. Obaja súperi zároveň potrebujú zložiť reparát po pohárovom neúspechu s druholigovým súperom, Trenčania prehrali v Košiciach 0:3 a DAC neuspel proti Banskej Bystrici po inkasovanom góle v nadstavenom čase (2:3).  V poslednom februárovom vzájomnom dueli padlo skvelých šesť gólov, súperi si ich spravodlivo podelili, v predošlých dvoch dueloch zas DAC vyhral zhodne 3:1. Podobný nástrel by sme radi videli opäť, ofenzívny potenciál na to potrebný majú oba tímy.

Zlaté Moravce - Žilina (nedeľa, 16.00, Orange Sport)

Zlatomoravčania prežívajú ťažšie obdobie, v skupine o titul už body nezbierajú s takou eleganciou ako v základnej časti, ale napriek tomu si vypracovali solídny dvanásťbodový náskok na šiesty Trenčín. Z posledných štyroch zápasov vydolovali len jedno víťazstvo, práve nad Trenčínom po výsledku 1:0. Aktéri nedeľňajšieho duelu si zopakujú pohárové štvrťfinále, v ktorom uspeli šošoni 2:0 a ak v kútiku duše pomýšľajú na post vicemajstra, musia opäť zabrať naplno.

Skupina o udržanie sa: 

Ružomberok - Pohronie (sobota, 15.30) 

Veľkým vyslobodením pre Ružomberok bolo víťazstvo 1:0 v Senici po góle Martina Regáliho, po ktorom Liptáci zvýšili svoj náskok na Záhorákov na päťbodový a už sa v skupine o udržanie cítia o čosi komfortnejšie. Rovnako je na tom Pohronie, oba tímy nazbierali zhodne po dvadsaťdeväť bodov, Žiarčania sú však o priečku vyššie ôsmi vďaka lepšiemu skóre. Pohronie má znamenitú formu, z posledných štyroch zápasov vyšlo trikrát víťazne, rovnako ako Sereď, a preto nečudo, že práve tieto dva tímy sú v spodnej šestke najspokojnejšie. Duel na Liptove bude šlágrom diania v skupine o udržanie a tiež šesťbodovou bitkou o možnosť ukončiť sezónu na siedmom mieste a možno si ešte zahrať playoff o európsku miestenku.

Nitra - Senica (sobota, 17.00) 

Zápas desiateho s dvanástym tímom tabuľky je pre zmenu tuhým bojom o záchranu. V Nitre aj v Senici tušia, že zrejme budú namočení vo vodách, z ktorých chce každý rýchlo vyplávať. Domáci majú dvojbodový náskok, na remízu však hrať nemôžu, veď v poslednom kole sezóny sa predstavia práve na senickom štadióne a ešte by sa im to mohlo vypomstiť. Minulý týždeň obaja prehrali tesne o jeden gól, posledné dva vzájomné duely sa pre zmenu skončili nerozhodne.

Sereď - Michalovce (sobota, 17.00) 

Klasický akt okysličenia trápiaceho sa tímu nastal v Michalovciach, vedenie klubu odvolalo po prehre s Pohroním trénera Jozefa Majoroša a za záchranou povedie Zemplínčanov navrátilec Anton Šoltis. Po krásnom období, ktoré roky predtým v klube prežil, na neho teraz čaká veľmi náročná misia. Hneď prvý zápas odohrajú Michalovčania u súpera, ak tak môžeme nazvať prechodný domov Serede v Zlatých Moravciach. Domáci sú však na siedmom mieste s päťbodovým náskokom na sobotňajšieho súpera a môžu sa cítiť relatívne v pohode. Pomohli im k tomu predovšetkým dve posledné tesné víťazstvá 2:1 na Pohroním aj Nitrou, Michalovčanov naposledy zdolali vonku dokonca bez inkasovaného gólu 2:0 vo februárovom dueli v závere základnej časti.

ZÁPASY FORTUNA LIGY NA IFORTUNA.SK

Sledovať zápasy Fortuna ligy naživo a v HD kvalite môžete zdarma a bez nutnosti registrácie, či zakladania si účtu, a z toho vyplývajúceho vekového obmedzenia.  Všetky zápasy z každého kola ponúka držiteľ licencie na online vysielanie ifortuna.sk.