Najlepší Škriniar, najtalentovanejší David Strelec

Najlepší Škriniar, najtalentovanejší David Strelec

​Najlepším futbalistom Slovenska za rok 2020 sa stal, podobne ako vlani, obranca Milan Škriniar z Interu Miláno. Najlepším mladým futbalistom do 21 rokov sa stal útočník ŠK Slovan Bratislava David Strelec, ktorý získal Cenu Petra Dubovského.

Cenu Jána Popluhára, slovenského futbalistu 20. storočia, získal 26-ročný obranca druhýkrát. Na druhom mieste skončil stredopoliar Juraj Kucka z FC Parma, tretie miesto obsadil rekordný osemnásobný víťaz ankety Marek Hamšík. O poradí v ankete rozhodlo hlasovaním 34 odborníkov, popredných trénerov a zástupcov médií. Medzi desiatimi finalistami na víťaza prestížnej ankety figurovali opäť výlučne legionári.      

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal v 21. ročníku ankety David Strelec zo Slovana Bratislava. Devätnásťročný útočník si v stredu v cyperskej Nikózii (0:0) pripísal prvý štart v A-tíme SR. Strelec na tróne nahradil reprezentačného "parťáka" Róberta Boženíka (Feyenoord Rotterdam), ktorý skončil na druhom mieste. "Peter Dubovský je legenda Slovana, ja tiež hrávam za Slovan a túto cenu si cením. Nebol to z môjho pohľadu zlý rok, ale budem na sebe pracovať, aby som bol ešte lepší," povedal David Strelec. 

David Strelec s Cenou Petra Dubovského pre najlepšieho mladého hráča na Slovensku do 21 rokov (foto: TASR)

Výsledky 28. ročníka ankety slávnostne vyhlásili vo štvrtok 25. marca na Galavečeri v seneckom hoteli Senec. Pred rokom slávnosť zmarila rozmáhajúca sa pandémia COVID-19. Na vyhlasovaní nechýbali hráči národného tímu, keďže si ceny mohli prevziať osobne počas asociačného termínu pri kvalifikačnom trojzápase MS 2022 s Cyprom, Maltou a Ruskom. Odovzdávanie cien sa uskutočnilo za prítomnosti obmedzeného počtu ľudí pre platné pravidlá pre pandémiu a bez prítomnosti širšej verejnosti.      

Najlepším trénerom sa stal, resp. Cenu Jozefa Vengloša získal Vladimír Weiss st., ktorý s reprezentáciou Gruzínska prenikol až do finále baráže o EURO 2020. Na tróne vystriedal Jána Kozáka ml., ktorý skončil za ním druhý o jeden jediný bod. Päťdesiatšesťročný Weiss sa trénerom roka stal tretíkrát v kariére. Tretie miesto obsadil Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina.      

Futbalistkou roka sa prvýkrát v kariére stala 31-ročná Mária Korenčiová, brankárka AC Miláno. V Senci tiež uviedli desiatku mien do Siene slávy slovenského futbalu (SSSF) za roky 2020 aj 2021, keďže pred rokom prvému kvintetu uvedenie odložila pandémia. Stali sa nimi Ladislav Kuna (in memoriam), Ladislav Pavlovič (in memoriam), Alexander Horváth, Jozef Štibrányi a Jozef Jankech, resp. Jaroslav Pollák (in memoriam), Ľudovít Cvetler, Vojtech Christov, Stanislav Jarábek a Jozef Móder. 

Cenu fanúšikov získal tiež Milan Škriniar, už tretíkrát, čím sa vyrovnal Martinovi Škriniarovi.  

Spolu s anketou vyhlásili aj najlepieho futbalistu Fortuna ligy. Víťazom hlasovania sa stal Zsolt Kalmár z DAC Dunajská Streda. 

Najlepší hráč Fortuna ligy 2020:       

1. Zsolt Kalmár (DAC Dunajská Streda) 83, 2. Dominik Greif (Slovan Bratislava) 55, 3. Dávid Hrnčár (ViOn Zlaté Moravce-Vráble) 11, 4. Rafael Ratao (Slovan Bratislava) a Dávid Strelec (Slovan Bratislava) po 5, 6. Myenty Abena (Slovan Bratislava), Filip Balaj (ViOn Zlaté Moravce-Vráble), Andrija Balič (DAC Dunajská Streda) a Vernon De Marco (Slovan Bratislava) po 4, 10. Dávid Holman (Slovan Bratislava), Nono (Slovan Bratislava) a Samuel Petráš (MŠK Žilina) po 3