Žilinský žolík Slebodník: Bola to neskutočná eufória

Žilinský žolík Slebodník: Bola to neskutočná eufória

So stredopoliarom MŠK Žilina Tiborom Slebodníkom nielen o obrate v dueli so Spartakom Trnava (2:1).

Šport, futbal nevynímajúc, je o emóciách. Počas jari si to naplno uvedomil stredopoliar MŠK Žilina Tibor Slebodník (20). Rodák z obce Jánovce v podtatranskom regióne prestúpil do žlto-zeleného košiara už v lete z druholigového Popradu. Jeseň strávil v rezervnom tíme „šošonov“, no na jar sa ukazuje ako zaujímavý žolík, ktorý vybieha na ihrisko z lavičky a v závere pečatí skóre. Najskôr v úvodnom tohtoročnom kole skóroval v 83. min do siete Zlatých Moraviec (4:1) a posledný víkend gólom, nególom v 96. min zavŕšil obrat v dueli s Trnavou (2:1). „Bola to neskutočná eufória,“ priznal v rozhovore pre našu ligu Tibor Slebodník, ktorý síce na jar odohral vo Fortuna lige len 61 minút, no stihol mať prsty už v dvoch góloch.   

Ako ste si užili obrat v dueli s Trnavou? 

Bol to výborný pocit. Mal som radosť, že som pomohol chalanom k zisku troch bodov. Celkovo to bolo skvelé. 

Vyrovnali ste v 87. min zásluhou Jibrila, obrat ste zavŕšili vašim pričinením v nadstavenom čase. Zažili ste už niekedy niečo podobné

Veru, nič podobné som doteraz v kariére nezažil. Pocity po takomto víťazstve boli neopísateľné. V kabíne nastala neskutočná eufória. 

Na ihrisko ste vybehli v 55. min. Povedal vám tréner, aby ste rozhodli? 

Povedal, nech otočíme výsledok, zdôrazňoval správne mentálne nastavenie. Náš cieľ sa nám podarilo splniť. Odmakali sme to a víťazstvo sme si zaslúžili. Teší ma, že som sa na tom podieľal. 

Druhý jarný gól vám nepripísali, do štatistík sa váš zásah dostal ako vlastenec Filipa Twardzika. Škrie to? 

Trošku to mrzí, ale dôležité je, že sme vyhrali. Adam Goljan mi poslal peknú spätnú prihrávku. Chcel som to z prvej uložiť k žrdi. Napokon dobre, že to súper tečoval a lopta aj s jeho prispením skončila v bránke. 

Bola Trnava ťažký súper? 

Žiadny súper nie je ľahký, no my sme dobrý výkon podali už v prvom polčase, akurát nepadol gól. Po zmene strán sme Trnavu ešte viac zatlačili, boli sme dominantní a Spartak sa sústredil na brejky. Až na gól sme súpera k ničomu nepustili. 

Prečo ste si potom z toho spravili takú drámu? 

Ťažko povedať. Dlho nám to nepadalo. Vypracovali sme si strelecké pokusy, ale Trnavčania ich viacero zblokovali. Spartakovci dobre bránil v bloku, no nakoniec sme ich našou veľkou aktivitou dotlačili k chybám a podarilo sa nám zvíťaziť. Ukázali sme sebadôveru, celý čas sme išli za ziskom troch bodov. 

V závere zápasu ste skórovali aj proti Zlatým Moravciam. Stávate sa expertom na góly v posledných minútach? 

Zatiaľ to tak nevnímam. Som rád, že mi to padá. Ešte viac ma teší, že gólmi pomáham mužstvu. Verím, že to takto pôjde aj naďalej. 

Spoluhráči vás v tejto súvislosti podpichujú? 

Samozrejme, to patrí do futbalovej šatne. Je to tak v každom klube. Zažil som to aj v Prešove a Poprade. Kabína v Žiline funguje výborne. 

Dohromady ste vo Fortuna lige strávili na ihrisku približne hodinu, no – hoci vám zásah do siete Trnavy nepripísali – dá sa povedať, že na konte už máte dva góly. Čo na to hovoríte? 

Som rád, že mi to tam padá. To, či do konca sezóny nastúpim aj v základnej zostave, je na trénerovi. Snažím sa, v tréningoch svedomito makám, no v našom tíme je veľká konkurencia. 

Po vašom prvom góle do siete Zlatých Moraviec ste si ukazovali na brucho. Je pravda, že ste tým chceli poukázať na váš boj s nadbytočnými kilogramami? 

Áno, je to tak. Podarilo sa mi zhodiť a cítim sa vo väčšej pohode. Zápasy aj tréningy si veľmi užívam. 

Potrebujete kondične nabrať, aby vám tréner dal dôveru na celý zápas? 

Kondične by som na tom mohol byť aj lepšie, no stále napredujem. Za druholigové béčko hrávam už celé zápasy. Budem na sebe makať, aby som bol čo najlepšie pripravený. 

Tréner Pavol Staňo nedávno vyhlásil, že v Žiline sa skutočne tvrdo trénuje. Vraj keď príde do MŠK nový hráč, musí si pomerne dlho zvykať na tempo a intenzitu tréningov. Môžete to potvrdiť? 

Keď som prišiel z Popradu a začal som trénovať s druholigovou juniorkou, ihneď som si uvedomil, v akom vysokom tempe sa tu trénuje. Veru, mal som čo robiť, aby som sa prispôsobil. Pracujem na maximum, aby boli tréneri so mnou spokojní. 

Ako dlho ste museli trénovať so žilinským tímom, kým ste sa adaptovali? 

Približne o dva mesiace po mojom príchode som nastúpil v súťažnom zápase a ešte som cítil, že sa potrebujem ďalej zlepšovať. V Žiline sa vyžadujú veľké bežecké parametre, na čo som nebol zvyknutý. Pomaly sa to učím. Verím, že to bude stále lepšie a lepšie. 

V čom najmä ste po prestupe z Popradu do Žiliny pocítili najväčší rozdiel? 

Žilinský klub je na vyššej, profesionálnejšej úrovni. Trénerov je viac a sú špecializovaní. Také rozbory zápasov, ako zažívam teraz, sme v Poprade nemali. Všetci sa nám snažia do posledného detailu vysvetliť, čo robíme správne a naopak, čo musíme zmeniť a zlepšiť. Potvrdzuje sa mi, že som prestupom do Žiliny spravil dobrý krok. 

Za sebou máte prvé štarty vo Fortuna lige. Aké ďalšie ciele si dávate? 

Momentálne túžim po tom, aby som hrával v základnej zostave za naše áčko. 

Je veľký rozdiel medzi Fortuna ligou a druhou ligou? 

Rozdiel tam, samozrejme, je, ale aj v druhej lige som zažil ťažké zápasy. Múdrejší budem neskôr, na väčšie hodnotenia si trúfnem s vyššou minutážou. 

V Žiline máte mladý kolektív. Ako si to užívate? 

Veľmi, všetci si spolu rozumieme. Kolektív funguje stopercentne. V kabíne je dokonca veľa hráčov mladších odo mňa. S viacerými som sa ako súper stretával už v dorasteneckých kategóriách. 

Čo hovoríte na to, že ste sa stretli v jednom tíme s Jánom Bernátom, s ktorým ste spoločne vyrastali v Tatrane Prešov? 

Je to fajn. Hrávali sme vedľa seba v žiackych kategóriách. Vtedy som začínal nastupovať na poste stredopoliara. Po pár rokoch sme sa stretli a opäť môžeme hrávať bok po boku. 

Asi vás mrzí, ako dopadol váš materský klub… 

Je to smutné. V Prešove som zažil krásne žiacke a dorastenecké roky. Tatran je najstarší klub na Slovensku a momentálne je súčasťou iba regionálnej súťaže. Verím, že sa to časom zmení a vráti sa na miesta, ktoré mu patria. 

Žilina má veľa mládežníckych reprezentantov. Túžite po tom, aby ste s viacerými spoluhráčmi cestovali tento rok spoločne na zrazy „dvadsaťjednotky“?

Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Samozrejme, je to pre mňa motivácia. Mnohí moji spoluhráči to už dokázali, tak prečo by som po tom nemal túžiť aj ja

KAMARÁT SO SUSLOVOM 

Keď sa Tibora Slebodníka spýtate, kto je jeho obľúbený futbalista, prekvapí vás odpoveďou – člen nášho reprezentačného kádra Tomáš Suslov. „Spolu sme hrávali v Prešove. Zostali sme v kontakte, často si píšeme. Je to môj veľmi dobrý kamarát. Keď je na Slovensku, zakaždým sa stretneme. Veľmi mu držím palce a som rád, že sa mu v kariére darí. Prajem mu, aby to dotiahol ešte ďalej,“ skonštatoval 20-ročný stredopoliar MŠK Žilina.

TIBOR SLEBODNÍK – FAKTY 

  • Narodil sa 21. septembra 2000, pochádza z obce Jánovce, ktorá leží neďaleko Popradu. 
  • S futbalom začínal v Spišskej Novej Vsi, v žiackych rokoch prestúpil do Tatrana Prešov. 
  • Už ako dorastenec sa v lete 2018 sťahoval do Popradu, kde sa úspešne etabloval v druholigovom mužskom tíme. 
  • V lete minulého roka zamieril do MŠK Žilina. Jeseň strávil v druholigovej rezerve a vo Fortuna lige debutoval v prvom jarnom kole proti Zlatým Moravciam (4:1), svoj debut okorenil gólom. 
  • Na jar si za prvý tím Žiliny pripísal zatiaľ tri štarty, pričom dohromady strávil na ihrisku 61. min. 
  • V poslednom ligovom kole sa po jeho strele podaril Žiline zavŕšiť obrat proti Trnave z 0:1 na 2:1, gól z 96. minúty však pripísali ako vlastný stopérovi Filipovi Twardzikovi. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 15, 16, 17, 18 a 19 rokov. 
  • Jeho obľúbený hráč je Tomáš Suslov, s ktorým hrával v Prešove, spomedzi zahraničných klubov drží palce FC Barcelona.