​VAR vo Fortuna lige od 3. apríla

​VAR vo Fortuna lige od 3. apríla

Systém VAR, teda video asistent rozhodcu (video assistant referee), by mal byť zavedený vo Fortuna lige v live forme od 3. kola nadstavbových častí.

Systém VAR, ktorého technológiu i implementáciu do najvyššej slovenskej súťaže má v kompetencii Slovenský futbalový zväz (SFZ) s Úniou ligových klubov (ÚLK) ako partnerom, bude zavedený vo Fortuna lige od 3. apríla 2021. Od 3. kola nadstavbových častí budú môcť služby VAR využívať rozhodcovia v dvoch zápasoch z každého kola. Týka sa to tzv. televíznych zápasov, teda zápasov, ktoré si fanúšik môže pozrieť na televíznych obrazovkách prostredníctvom vysielateľov Orange Šport, či RTVS.   

“Konkrétne využívania systému VAR v tzv. live forme v najvyššej slovenskej súťaži Fortuna lige v dvoch TV stretnutiach v rámci jedného kola je termínované na 3. resp. 4. apríla 2021. Od začiatku je naplánované, že VAR bude pôsobiť v televíznych stretnutiach, a to najmä z toho dôvodu, že zápasy disponujú profesionálnym zdrojom signálu z televíznych kamier,“ uviedol konkrétny termín VAR projektový manažér SFZ Vladimír Medveď.   

„Veríme, že systém VAR bude prínosom pre Fortuna ligu. Počas celej sezóny sme spolupracovali so SFZ pri implementácii systému na jednotlivých štadiónoch našej ligy a VAR bežal už v tzv. offline podobe. Projekt plne zastrešuje Slovenský futbalový zväz. VAR je napojený na televízne stretnutia, ktoré sú od začiatku jarnej časti Fortuna ligy snímané v zvýšenom produkčnom štandarde na 9 kamier. Fanúšik má nielen lepší zážitok z futbalu, čo sa odráža aj na číslach sledovanosti, ale navýšenie počtu kamier bola nevyhnutnosť práve pre systém VAR. Kluby Fortuna ligy spoločne s partnermi vytvorili maximálne úsilie pri implementácii projektu,“ približuje prezident ÚLK Ivan Kozák.   

VAR asistuje rozhodcovi iba v prípade jasnej a očividnej chyby, alebo prehliadnutie incidentu v súvislosti s: 

  • Gólom 
  • Pokutovým kopom   
  • Priamo udelenou červenou kartou 
  • Chybnou identifikáciou hráčov (keď rozhodca nesprávne udelí červenú kartu)   

Celý článok o zavedení systému VAR nájdete na stránke Slovenského futbalového zväzu.

Súvisiace články