387-zápasový Ďubek: Nechceme byť len sparingpartner

387-zápasový Ďubek: Nechceme byť len sparingpartner

S kapitánom Zlatých Moraviec Tomášom Ďubekom o historickom úspechu ViOn-u v podobe postupu do prvej šestky.

Stali sa nielen šťukou ligy, dosiahli dokonca jeden z najväčších úspechov v klubovej histórii. Futbalisti Zlatých Moraviec si víťazstvom v Nitre (1:0) už s predstihom jedného kola definitívne zaistili účasť v hornej šestke. Do skupiny o titul sa prepracovali prvý raz od zavedenia nového súťažného modelu Fortuna ligy a už dnes je isté, že minimálne zopakujú svoj najlepší výsledok v našej najvyššej súťaži. Nemalý podiel na úspechu má aj kapitán tímu Tomáš Ďubek (34). „V Zlatých Moravciach je výborná partia a o pekné výsledky sa pričinil každý jeden hráč,“ odmietol rolu hrdinu autor štyroch gólov a štyroch asistencií z tejto sezóny, ktorý sa už v budúcom ročníku môže stať rekordérom v počte štartov v našej lige.   

Ak by ste aj prehrali všetky zápasy do konca sezóny, vyrovnáte historicky najlepšie umiestnenie Zlatých Moraviec vo Fortuna lige v podobe šiestej priečky zo sezóny 2010/11. Čo hovoríte na úspech, aký sa vám podaril? 

Je za tým ťažká cesta. Veľmi dobre si pamätáme, ako sme v rámci letnej prípravy dostali výprask 1:4 od Slovácka. Potom sme prehrali v Šali 1:2. V prvom ligovom kole sme privítali FK Pohronie a súper v závere zápasu vyrovnal na 2:2. Tvrdo sme dreli, postupne sme sa zlepšovali a napokon sme si s predstihom jedného kola zaistili účasť v hornej šestke. Je to veľký úspech. Verím, že sa to nekončí a určite neprehráme zvyšné zápasy. Aj napriek splneniu cieľa máme motiváciu a tešíme sa na porovnávanie s veľkými klubmi. Nechceme byť do počtu. 

Ste z pozície kapitána hrdý na váš tím? 

Každý jeden chlapec v kabíne má podiel na tomto úspechu. Som rád, že to takto vyšlo a že sme si splnili náš takzvaný tichý cieľ. Verím, že sa nám podarí aj ďalej miešať kartami. Pod úspechom má výrazný podpis tréner Ľuboš Benkovský. 

Na lavičku ViOn-u zasadol vo veku 31 rokov a pre veľkú časť futbalovej verejnosti bol neznámy. Mnohí hráči kabíny vrátane vás sú starší. Čím to je, že práve on sa podieľal na vzostupe vášho tímu? 

Priznávam, meno trénera som pred jeho príchodom ku nám neregistroval ani ja. Vek nehrá žiadnu rolu. Je to tréner a aj my starší hráči máme voči nemu rešpekt. Sme radi, že sme spolu dosiahli úspech. Ľuboš Benkovský je futbalový fanatik a má na tom veľký podiel. 

Čím si získal rešpekt celej kabíny vrátane skúsenejších hráčov? 

Každý tréner má svoje metódy, ja osobne som ich zažil už veľa a všetci ma nejakým spôsobom ovplyvnili. S vlastnými zámermi prišiel ku nám aj Ľuboš Benkovský a mužstvo mu uverilo. Všetko do seba zapadlo, rešpekt si získal plynulo a prirodzene. Spolu sme potiahli za jeden koniec povrazu. Veľa víťazstiev sme si museli vydrieť, a to nás vždy o kúsok viac zocelilo. 

Ľuboš Benkovský má k dispozícii zaujímavý mix hráčov. Nechýbajú vám skúsenosti, stredná generácia a ani talentovaní mladíci. Dá sa skonštatovať, že skladba vášho mužstva je takpovediac ideálna? 

V Zlatých Moravciach nikdy nebol problém s partiou a platí to aj teraz. Samozrejme, k správnej chémii v šatni dopomáhajú dobré výsledky. Keď to ide, všetko je ľahšie. Nemali sme žiadne problémy, skladba tímu je výborná, jednotlivé súčiastku do seba zapadli. Potvrdilo sa, že sme rodinný klub. Aj to nám pomohlo k postupu do hornej šestky. 

V tíme máte najlepšieho strelca Filipa Balaja (12 gólov) a najlepšie prihrávajúceho hráča ligy Davida Hrnčára (9 asistencií) . Čo hovoríte na to, ako mladí chlapci rastú popri vás? 

Nesmierne ma to teší. Chalani sa veľmi zlepšili, no ja by som opäť chcel vyzdvihnúť tímový rozmer tohto úspechu. Na úspešnej sezóne sa podieľa každý hráč v kádri. Vieme, že David Hrnčár má výborný center, no my ostatní musíme do šestnástky nabiehať. Filipovi Balajovi zase niekto musí do šestnástky prihrať. Mohli by sme si rozobrať hráča po hráčovi a zistili by sme, že každý má veľmi dôležité úlohy. Tým, že si ich všetci zodpovedne plníme, podaril sa takýto výsledok. Teším  sa, že talentovaní mladíci sú na očiach a že, my, starší hráči im môžeme pomáhať. Verím, že viacerí sa vo svojej kariére posunú ďalej. 

Chceli by ste vyzdvihnúť niektorých chlapcov z vášho tímu, čo by si tiež zaslúžili väčšiu pozornosť? 

Každý má svoje úlohy. Dôležité miesto má brankár Adrián Chovan, v obrane odvádza skvelú robotu Peter Čögley, najmä v súbojoch sú silní všetci stopéri. Denis Duga robí penzum čiernej práce. Tieto veci možno diváci nedokážu až tak precítiť, no pre naše mužstvo sú nesmierne dôležité. Keď zodpovedne funguje defenzíva tímu, rozväzuje to nohy ofenzívnym hráčom. Je normálne, že na očiach sú najmä tí, čo majú na konte góly a asistencie. Uznanie si však zaslúži celá kabína. Som rád, že takto fungujeme. 

Postup do hornej šestky ste spečatili aj napriek tomu, že gro kádra počas zimy dostalo ochorenie COVID-19 a do jari ste vstúpili s jediným prípravným zápasom na konte. Hneď na úvod ste prehrali s Trnavou (2:4), následne ste neuspeli v Žiline (4:1). Zdalo sa, že budete mať problémy, no zvrátili ste to víťazstvami nad Ružomberkom (1:3) a v Nitre (1:0). Čo hovoríte na boj, ktorý ste museli podstúpiť? 

Samozrejme, nebolo to nič príjemné. Na začiatku zimnej prípravy to bolo v poriadku, no po pár dňoch sa všetko zbúralo. Niekoľko dní sme netrénovali a stihli sme akurát generálku s Podbrezovou, ktorej sme podľahli. Prvý polčas z našej strany vôbec nebol dobrý, čo sa asi aj dalo čakať. V lige sme hneď na to utrpeli nepríjemnú prehru s Trnavou. Možno sme už mali veľké oči a verili sme, že si rýchlo zaistíme prvú šestku. Mentálne sme to zlomili v týždni pred zápasom s Ružomberkom. Povedali sme si, že sa musíme vrátiť na cestu, ktorá nás zdobila na jeseň. To sa nám podarilo, zvládli sme dva kľúčové zápasy a získali sme šesť bodov. Verím, že v tom budeme pokračovať. Nechceli sme sa vyhovárať na neľahké obdobie, jednoducho sme makali. Je to za nami a čakajú nás súboje s najlepšími tímami na Slovensku. Veľmi sa na to tešíme. 

Aký priebeh malo ochorenie COVID-19 u vás? 

Našťastie ľahký, nič hrozné som nepociťoval. Nemám pocit, že som zoslabol. Bolo to v podstate v poriadku. 

Na čo najviac sa tešíte v súvislosti so zápasmi nadstavby o titul? 

Zahráme si krásne zápasy na krásnych štadiónoch. Škoda len, že nemôžu chodiť fanúšikovia. Verím, že by sme mali na takýchto súperov vzhľadom na úspešnú základnú časť pravidelne vypredané. Žiaľ, situáciu neovplyvníme. V denníku Šport som si prečítal, že sme dosiahli strop. Verím, že to tak nie je a že ešte môžeme zamotať dianie v prvej šestke. 

Zdá sa, že slová analytika Martina Mikuliča vás motivujú… 

Nejdeme mať silácke reči, ale do každého zápasu pôjdeme s tým, že chceme bodovať. Záchranu máme vo vrecku, čo je, samozrejme, plus. Pred nami sú ďalšie ciele a pôjdeme do toho naplno. Nechceme byť sparingpartner pre ostatných. 

Zažili ste tituly, pohárovú Európu, reprezentáciu… Čo vás osobne ženie vpred? 

Dnes si v prvom rade želám, aby sa upokojila situácia v krajine, v ktorej momentálne vládne chaos. Želám si, aby ľudia boli zdraví. Samozrejme, stále mám futbalové ambície. Bol by som rád, ak by popri nás starších hráčoch vyskočili ďalší mladí, aby získali ligové ostrohy a predali sa do silnejších klubov a súťaží. Verím, že sa nám bude dariť. 

Na pohárovú Európu nepomýšľate? 

Nahlas o tom nehovoríme. Vieme, aké zápasy nás čakajú a proti akým súperom ideme hrať. Nebolo by správne rozprávať, že chceme skončiť na takom či onakom mieste. Dôležité je, aby sme ďalej zodpovedne pracovali. Každého z našich protivníkov chceme potrápiť a pokúsiť sa bodovať. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Samozrejme, kto by si rád nezahral v Európe?! Treba ísť ďalej so skromnosťou a verím, že tá sa potom prejaví pozitívne v tabuľke. 

Na konte máte už 387 zápasov vo Fortuna lige. Pomýšľate na prelomenie rekordu Viktora Pečovského v podobe 422 štartov? 

Sem-tam si to pozriem, ale zvlášť sa na to nesústredím. Pokiaľ budem zdravý, štarty by mohli pribúdať. Uvidíme, na akom číslom sa zaseknem. 

Vyzerá, že by to mohlo vyjsť, manko na Viktora môžete zmazať už v budúcej sezóne. V Zlatých Moravciach ste nedávno predĺžili zmluvu, nosíte kapitánsku pásku… 

Na dohodu vždy treba dvoch, to hovorím stále. Ja som v Zlatých Moravciach spokojný a vyzerá to tak, že aj tréneri a vedenie klubu so mnou. Pokiaľ budem zdravý, možno sa k Viktorovi dostanem. Nezabúdajme ani na Igora Žofčáka z Michaloviec (382 štartov). Bude to zaujímavé. 

Viktor Pečovský vám ešte nevolal, aby ste spomalili? 

Zatiaľ nie, ale blížim sa k Martinovi Poljovkovi (404). Musím ho podpichnúť, keďže sa občas stretneme.   

TOMÁŠ ĎUBEK – FAKTY 

  • Narodil sa 22. januára 1987 vo Zvolene, hrával na pozícii stredopoliara za FC ViOn Zlaté Moravce. 
  • S futbalom začínal v rodnom Zvolene, ale ešte počas dorasteneckých rokov odišiel do MFK Ružomberok. 
  • V Liptove sa presadil do seniorského tímu, v roku 2006 sa tešil z historického double s Ružomberkom. 
  • V MFK hrával až do leta 2014, v sezóne 2012/13 ho vyhlásili za najlepšieho hráča súťaže
  • Z Ružomberka odišiel do Liberca, kde strávil jednu sezónu a prispel k zisku Českého pohára. Bol pri vyradení MFK Košice v 2. predkole Európskej ligy, Liberec však vypadol hneď v ďalšom kole s rumunským tímom Astra Giurgiu. 
  • V lete 2005 sa vrátil do Ružomberka, kde vydržal ďalšie dve sezóny a nosil aj kapitánsku pásku. 
  • Po nečakanom konci v MFK zamieril do maďarského klubu Zalaegerszegi TE, kde však nedostával dostatočný priestor a polroku v tíme skončil. 
  • Pol roka bol bez futbalu a v lete 2018 sa dohodol na zmluve so Zlatými Moravcami, kde je dodnes. Zastáva pozíciu kapitána. V tejto sezóne prispel štyrmi gólmi a štyrmi asistenciami v dvadsiatich zápasoch k postupu do hornej šestky. 
  • Vo Fortuna lige odohral 387 zápasov, čo je najviac spomedzi všetkých hráčov aktuálne pôsobiacich v najvyššej súťaži. Historicky sú v tejto štatistike úspešnejší len Viktor Pečovský (422 zápasov a Martin Poljovka (404 zápasov). 
  • Bol súčasťou mládežníckych reprezentácii, na seniorskej úrovni má jediný štart za národný tím, v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2014 bol pri remíze 1:1 v Lichtenštajnsku, po ktorej skončili pri kormidle tréneri Stanislav Griga a Michal Hipp. Odvtedy šancu nedostal. 
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid, v mladosti obľuboval Davida Beckhama, dnes je jeho obľúbený hráč Cristiano Ronaldo.