​Preview pred 19. kolom FL. Pozitívna nálada a negatívne testy

​Preview pred 19. kolom FL. Pozitívna nálada a negatívne testy

Preview pred 19. kolom Fortuna ligy. Jarná časť odštartuje šiestimi zápasmi. Na našu ligu sa mužstvá naladili intenzívnou zimnou prípravou a negatívnymi testami.

VŠETKY VZORKY NEGATÍVNE   

Pred 19. kolom Fortuna ligy absolvovali hráči a realizačné tímy všetkých mužstiev Fortuna ligy pravidelné testovanie na ochorenie COVID-19. Všetky vzorky boli negatívne. Aj to svedčí o fakte že mužstvá boli počas zimnej prestávky maximálne ohľaduplné. Do jarnej časti vstupujú pripravené sa pobiť o dôležité body. Do konca základnej časti totiž ostávajú už len štyri kolá. Potom sa tabuľka rozdelí na hornú a spodnú šestku.   

TRNAVA - SENICA (SOBOTA, 14.00)

Po víťazstve 4:2 nad Zlatými Moravcami v dohrávke jesenného duelu majú Trnavčania všetko vo vlastných rukách. Štyri zápasy pred koncom základnej časti Fortuna ligy a sedembodový náskok na siedmu Sereď znamenajú, že umiestnenie v hornej šestke by Spartaku už naozaj nemalo ujsť. Tí optimistickejší fanúšikovia sa pozerajú dokonca ešte vyššie, veď bílí andeli strácajú len štyri body na tretiu Žilinu. Posilnení o Twardzika, Koštrnu či Ristovského myslia Trnavčania na pohárovú Európu. Naopak, Záhoráci budú mať plné ruky práce s bojom o záchranu, zvlášť pri aktuálnom víťaznom prebudení Pohronia. Do Senice pribudli Guba s Turčákom, Yenneho zasa nahradil Gamboš, s ktorým si vymenil klub (MŠK Žilina). Favoritom zápasu budú určite Trnavčania, posledný tím tabuľky môže iba prekvapiť.   

SEREĎ – NITRA (SOBOTA, 14:00)   

V sobotu je naplánovaný aj duel Serede s Nitrou. Domáci, ktorí majú prechodný pobyt na ihrisku v Zlatých Moravciach, budú chcieť odčiniť prehru proti Pohroniu z jesennej dohrávky. Proti stojí Nitra, ktorá v roku 2021 už takisto má za sebou jeden súťažný duel. Zverenci trénera Léranta prehrali rovnako ako Seredčania proti Pohroniu. Viac nových hráčov má určite Nitra, pod Zoborom sa vymenilo vedenie, realizačný tím i káder. Zaujímavosťou je, že proti sebe nastúpia tréneri, ktorí prišli k mužstvám počas zimnej pauzy. Na strane Serede je to František Šturma a na strane Nitry Peter Lérant. Pre neho to bude navyše špecifický zápas, Nitru povedie proti svojmu bývalému tímu.

ŽILINA - ZLATÉ MORAVCE (SOBOTA, 14.00)

Keďže šošonom jeseň vyšla a s omladeným kádrom si vybojovali pekné tretie miesto, nebol veľký dôvod na zmeny. Konkurenciu na krídle zvýšil Tenton Yenne zo Senice, ale inak zostali Žilinčania pohromade pripravení bojovať o pohárovú Európu počas náročnej jari. ViOn už má jeden zápas za sebou a po prehre s Trnavou cíti trpkú pachuť. Zlatomoravčania chceli zápas odohrať ešte v decembri, keď mali formu a azda by boli aj miernym favoritom. V hornej šestke však stále majú päťbodový náskok na siedmu Sereď a iba od ich vlastných výkonov bude záležať, či ho nepremrhajú. Aj bodík zo Žiliny by sa im zišiel, no kľúčové duely na nich ešte len čakajú.

RUŽOMBEROK - SLOVAN (SOBOTA, 16.00, RTVS)

Na Liptove očakávame ukrutnú zimu a domácim určite nepridá na pohode ani fakt, že hneď v prvom jarnom zápase vyzvú suverénneho lídra tabuľky. Na druhej strane, Slovan môže mať pomalší rozbeh, čo budú chcieť domáci využiť. Počas zimnej prestávky opustilo klub trénera Haspru trio kľúčových hráčov Macík, Kmeť, Almási, a preto sa očakáva tuhý boj o udržanie aktuálneho šiesteho miesta. Slovan nepustil na Mallorcu brankára Greifa, pri zranení dvojky Šullu vedenie nemalo inú možnosť. Verme, že slovenský reprezentant bude aj na jar podávať skvelé výkony a vysnívaný prestup do špičkovej európskej súťaže sa mu podarí už počas najbližšieho leta.

POHRONIE - MICHALOVCE (NEDEĽA, 14.00)

Dve dohrávkové víťazstvá nad Nitrou a Sereďou katapultovali Pohronie z posledného miesta až na deviate, hoci iba s náskokom jediného bodu pred dvanástou Senicou. Aj vďaka tomu bude boj o záchranu v tejto sezóne zrejme mimoriadne dramatický. Žiarčania priviedli v zime výrazné posily a kvalita sa okamžite prejavila. Také futbalové meno ako má Francúz Heurtaxu s viac ako sto zápasmi v talianskej Serii A by sme vo Fortuna lige našli iba zriedka. Aj Michalovčania privítali nové tváre, strelca Taiwa nahradil po návrate do Dunajskej Stredy rovnako hráč zo Žitného ostrova Sharani Zuberu, obranu posilnil Daniel Magda, zo Serede pribudol dobre stavaný stredopoliar Adekuoroye a prišiel aj Japonec Oshima. Zemplínčania stále snívajú o hornej šestke, to by však museli už iba víťaziť a hneď víkendový duel naznačí, či sú tieto ambície reálne. Malou pomocou by im mohla byť absencia domáceho prostredia Žiarčanov, pre nespôsobilú plochu sa totiž duel odohrá na umelom trávniku v Žiline.

TRENČÍN - DUNAJSKÁ STREDA (NEDEĽA, 15.00, ORANGE SPORT)

Šláger kola ako hrom! Trenčania totiž po nekonečnom čakaní konečne pokrstia zrekonštruovaný štadión a ukončia žilinský azyl. V domácom dueli vyzvú druhý tím tabuľky Dunajskú Stredu posilnenú okrem iného o Walesana Christie-Daviesa z anglického Barnsley. Trenčín stráca štyri body na šiesty Ružomberok a len silným jarným finišom základnej časti môže napraviť zbabranú jeseň a predrať sa do top 6. Pod Čákovým hradom však možno myslia už na postupné budovanie tímu pre budúcu sezónu, ktorú odohrajú doma a opäť sa chcú vrátiť medzi špičku ligy. DAC stráca na vedúci Slovan päť bodov a má majstrovské ambície, preto sa na meno súpera ani dejisko zápasu nemôže pozerať a aj v Trenčíne chce nepochybne zvíťaziť.