V Nitre myslia po zásadných zmenách v prvom rade na záchranu

V Nitre myslia po zásadných zmenách v prvom rade na záchranu

Prvoradý cieľ FC Nitra je záchrana v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži. Klub na prahu jarnej časti figuruje na ôsmej priečke Fortuna ligy a v zimnej prestávke prešiel zmenami vo vedení, realizačnom tíme i hráčskom kádri.

Pod Zobor zavítalo viacero legionárov, najmä z Nemecka, prišiel však aj bývalý slovenský reprezentant Erik Jendrišek. "Erik bude určite veľkým prínosom pre Nitru, je vodcovská osobnosť, snaží sa viesť chlapcov. Hrával som v zahraničí, v mojom predchádzajúcom trénerskom pôsobisku v Seredi sme tiež mali cudzincov. Všetko má svoje pre a proti, u mňa vždy platilo, že buď na to niekto má, alebo nemá. Dali sme základný cieľ a ten je záchrana, urobíme pre to maximum. Myslím si, že sme mužstvo kvalitne doplnili. Kostra je zdravá, máme na čom stavať," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii nový tréner Peter Lérant.      

Funkcie sa ujal len koncom januára po Čechovi Michalovi Ščasnom: "Sú to dva týždne, odkedy som prevzal mužstvo, snažíme sa urobiť maximum. Sme len na začiatku, dúfam, že nám vyjde úvod, aby sme v pokoji mohli dopracovať mužstvo, aby to fungovalo." Na Lérantových zverencov už v sobotu o 14.00 h čaká dohrávka 17. kola na ihrisku posledného FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa. Domáci zaostávajú za Nitrou o sedem bodov a disponujú zápasom k dobru. "Bude to veľmi náročné, v dolnej šestke sú minimálne rozdiely. Pre nás bude už prvý súboj ako finále, ak ho zvládneme, spravíme veľký krok k záchrane. Maximálne sa sústredíme už na sobotný duel, verím, že prvý zápas vyjde celému mužstvu," dodal Lérant.      

Napriek prílevu legionárov kladie klub dôraz aj na vlastných odchovancov. "Momentálne je tu viacero nemeckých futbalistov, som zvedavý, ako to vypáli. Som za to, aby každý náš odchovanec dostal príležitosť hrať. Keď hráči prichádzali z mládeže do A-tímu, futbal v Nitre bol vždy dobrý," povedal športový riaditeľ Henrich Benčík. Uviedol, že klub sa neúspešne pokúšal o angažovanie 31-ročného nitrianskeho odchovanca Miroslava Stocha, ktorý zamieril do Zaglebia Lubin. Niekdajší útočník Benčík si zvyká na novú pozíciu: "Nepredstavoval som si, že to bude také hektické. Je veľmi ťažké koncentrovať sa na športovú časť, je tu veľmi veľa problémov, ktoré je potrebné vyriešiť. V porovnaní s tým je hráčsky život krásne obdobie, môžem povedať hráčom, nech si to užívajú."      

Prevádzkovateľ FC Nitra je od začiatku roka nemecká spoločnosť. "O Nitru sa zaujímame skoro celý rok, veľmi nás zaujala celá infraštruktúra. Pred rokom to nevyšlo s prevzatím klubu, bojovali sme o to, aby sme tu mohli byť. V prvom rade sa sústredíme na akadémiu, chceme mládežníkov podporovať vo vývoji. Vidíme veľký potenciál v mládeži v Nitre. Do 31. marca bude celý klub bez dlhov, potom sa môže začať reštart, aby bolo financovanie v poriadku. Cieľ je, aby sa klub financoval sám, treba pripraviť prácu s marketingom v okolí i v Nemecku. Náš prvoradý cieľ je záchrana, aby sme v lete mohli rozmýšľať, čo ďalej," povedal zástupca klubu Nicolai Schwarz.