Sumár zimnej prípravy fortunaligistov

Sumár zimnej prípravy fortunaligistov

Ponúkame vám základný sumár programu zimnej prípravy všetkých tímov Fortuna ligy,

ŠK SLOVAN BRATISLAVA

Zimná príprava belasých sa začala komplexným fyzickým testovaním hráčov, ktorí sú rozdelení na menšie skupiny. Podľa informácií  z klubového webu absolvovali testy zamerané na zistenie celkového stavu organizmu, prevenciu zranení a individualizáciu tréningovej záťaže pre najbližšie obdobie. Slovan začal zimnú prípravu ako posledný tím zo všetkých zástupcov našej ligy. V pláne mal herné sústredenie v Turecku, ktoré však z preventívnych dôvodov a možné problémy spôsobené pandémiou koronavírusu zrušil. Aktuálne hľadá súperov na prípravné zápasy, resp. možnosť absolvovania herného sústredenia. Keďže možnosti v tejto dobe nie sú ideálne, nájsť vhodnú zápasovú záťaž v prípravnom období pre nich nebude jednoduché. 

Prípravné zápasy:


DAC DUNAJSKÁ STREDA

Tak ako mnohí ďalší fortunaligisti aj DAC zrušil sústredenie v Turecku a pripravovať sa bude doma. Posilou je devätnásťročný Brahim Moumou zo Šamorína a tiež navrátilec z hosťovania v Michalovciach Abdulrahman Taiwo, ktorý strelil na jeseň šesť gólov. DAC má dohodnutý zatiaľ iba jeden prípravný zápas, duel s reprezentačnou dvadsaťjednotkou je zrušený.

Prípravné zápasy: 

16.1. Vasas Budapešť - DAC D. Streda 1:2 (góly DAC: 89. Balič, 90. Sharani)

23.1. DAC D. Streda - ETO Gyor (14.00)

MŠK ŽILINA

Bez veľkých zmien v kádri začali prípravu Žilinčania v piatok 8. januára. Tretí tím tabuľky ju absolvuje v domácom prostredí, výnimkou budú dva zápasy v Krakove proti tamojším ligistom Wisle a Cracovii, ďalšie tri poľské tímy privíta na svojom ihrisku. Z béčka sa do A-mužstva prebojovala letná posila útočník Tibor Slobodník, inak je káder trénera Pavla Staňa doposiaľ bez zmien.

Prípravné zápasy: 

13.1 MŠK Žilina - Bielsko-Biala 1:2 (14.30) 

16.1. Wisla Krakov - MŠK Žilina 2:2 (góly MŠK: 15. Jibril, 59. Kurminowski)

20.1. MŠK Žilina - FK Pohronie (14.00) 

23.1. Cracovia Krakov - MŠK Žilina (13.00) 

27.1. MŠK Žilina - Podbrezová (14.00) 

30.1. MŠK Žilina - Jastrzebie (14.00) 

6.2. MŠK Žilina - Tychy (14.00)

VION ZLATÉ MORAVCE

ViOn odštartoval prípravu 7. januára. So štvrtým tímom fortunaligovej tabuľky sa rozlúčil Vladimír Tkáč a na skúšku pribudol srbský stredopoliar Siniša Jolačič. Mnoho pohľadov sa upieralo smerom k najlepšiemu strelcovi Filipovi Balajovi, ten ale cíti, že má v tíme nedokončenú prácu a nateraz zostáva rovnako ako najlepší asistent súťaže David Hrnčár, ktorého zvažuje stiahnuť materský Slovan. Novou posilou je aj sedemnásťročný útočník Marek Švec.

Prípravné zápasy: 

16.1. Spartak Trnava – ViOn ZM (ZRUŠENÉ)

19.1. AS Trenčín - ViOn ZM (ZRUŠENÉ)

23.1. ViOn ZM - Skalica (ZRUŠENÉ)

30.1. ViOn ZM - Podbrezová (13.00)

FC SPARTAK TRNAVA

Vedenie klubu v samom závere roka odvolalo trénera Norberta Hrnčára, ktorého nahradil tridsaťdeväťročný Michal Gašparík. Ten so svojimi zverencami prvýkrát trénoval už v sobotu 2. januára. Trnavčania už majú za sebou dva zápasy na sústredení na Malte, kde po dvoch tesných prehrách skončili zverenci Michala Gašparíka na 4. mieste. Lákavý bude 'duel s Wislou Krakow na štadióne súpera 23. januára. Výraznou posilou je obranca Kristián Koštrna, klub naopak opustili Václav, Hambálek či Jónsson. Do tímu pribudli aj dorastenci, napríklad syn bývalého reprezentanta a vynikajúceho futbalistu Miroslava Karhana Patrick.

Prípravné zápasy: 

6.1. Spartak Trnava - Sigma Olomouc 1:2 (Malta) 

9.1. Spartak Trnava - Zbrojovka Brno 0:1 (Malta) 

12.1. Spartak Trnava – Trenčín 1:0 (Trnava, 13.00) 

16.1. Spartak Trnava - Zlaté Moravce (ZRUŠENÉ)

19.1. Spartak Trnava - Skalica 2:2 (góly Trnava: 28. Olejník, 31. Benovič) 

23.1. Wisla Krakow - Spartak Trnava (Krakov, ???), 

30.1. Spartak Trnava - Banská Bystrica (???)

MFK RUŽOMBEROK

Dlhoročná brankárska opora Ružomberka Matúš Macík opúšťa klub, skúsený a dobre stavaný gólman si našiel cestu do zahraničia a posilnil českú Sigmu Olomouc. Z Liptova odišiel aj odchovanec Matúš Kmeť (do Trenčína) a trénerská dvojica Haspra - Sapara tak má zopár vrások navyše. Do prípravy sa zapojili aj hráči z klubovej akadémie a dve posily - Luterán z Popradu a mládežnícky reprezentant Luka zo Žiliny.

Prípravné zápasy: 

16.1. MFK Ružomberok - Liptovský Mikuláš 2:2 (góly Ružomberok: 25. M. Madleňák, 87. Zsigmund) 

19.1. MFK Ružomberok - Banská Bystrica 2:4 (góly Ružomberok: 5. Kojnok, 23. Mojžiš)

22.1. MFK Ružomberok - Bardejov (13.00), 

30.1. Pohronie - MFK Ružomberok (13.00) 

6.2. MFK Ružomberok - FC Košice (Poprad, 13.00)

ŠKF SEREĎ

Pod vedením nového trénera a športového riaditeľa zároveň Františka Šturmu vstúpili do prípravy Seredčania. Český kouč známy z pôsobenia v Michalovciach, s ktorými postúpil do Fortuna ligy, avizoval preriedenie počtu nekvalitných legionárov, ktorých je v mužstve priveľa. Zostáva útočník Miloš Lačný, dobudúcna chce Sereď stavať na slovenských futbalistoch s patričnou kvalitou. Mužstvo malo v závere januára absolvovať sústredenie v Turecku, pre aktuálne podmienky ohľadom cestovania a problémy súvisiace s pandémiou koronavírusu ho však muselo zrušiť.

Prípravné zápasy: 

9.1. ŠKF Sereď - Skalica 2:2 

13.1. ŠKF Sereď - Dubnica ZRUŠENÝ  

16.1. ŠKF Sereď - Banská Bystrica 2:2 (góly Sereď: 47. Potoma, 59. Lačný) 

20.1. ŠKF Sereď - Podbrezová (13.00) 

4.2. ŠKF Sereď - Petržalka (Sereď, ???)

FC NITRA

S novým trénerom Michalom Ščasným (asistent Patrik Durkáč) a po vstupe nových majiteľov klubu z Nemecka odštartovali zimnú prípravu pod Zoborom. Obrovský prievan vyhnal v zime z kádra osem hráčov vrátane najväčších opôr Michala Faška či Olivera Podhorina, naopak, do Nitry pribudol skúsený útočník Erik Jendrišek a viacerí nemeckí futbalisti. Prvý prípravný zápas hrajú futbalisti ôsmeho tímu tabuľky 13. januára v Budapešti proti Honvédu, až do začiatku jari zostávajú v domácich podmienkach.

Prípravné zápasy:

16.1. FC Nitra - Púchov 2:1 (góly Nitra: 45. a 52. Mustafič)

20.1. FC Nitra - Třinec (14.00)

30.1. Hradec Králové - FC Nitra (Nymburk, 14.00)

AS TRENČÍN

Už prvý zápas jari túžia Trenčania odohrať na novom štadióne a po jeho dokončení sa sústredia iba na športové ciele - vrátiť AS tam, kde sú fanúšikovia zvyknutí ho vidieť. Pod Čákov hrad sa vracia brazílsky stopér Ramon, ktorý bol pri jednom z majstrovských titulov, ale pribudli aj talentovaní mladíci Lavrinčík či Kmeť. AS Trenčín v zimnom období zmenil logo a určil identitu klubu.

Prípravné zápasy: 

12.1. Spartak Trnava – AS Trenčín 1:0 

19.1. Zlaté Moravce - AS Trenčín (ZRUŠENÝ) 

26.1. AS Trenčín - Górnik Zabrze (Žilina, góly AS: 3. Kmeť) 

30.1. AS Trenčín - Púchov (Trenčín, ???) 

6.2. AS Trenčín - FK Blansko (Trenčín, ???)

MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE

Opäť aj s Igorom Žofčákom začali prípravu Zemplínčania, ktorých ale trápi okyptený káder. Pre zranenia či doliečovanie chýbajú Kolesár, Trusa, Siopis aj Soler, no a Dunajská Streda si stiahla z hosťovania najlepšieho strelca Taiwa. Tréner Majoroš navyše už neráta s dvojicou Lukčo - Kontouriotis, a ak je opäť na stole otázka zimných posíl. Počas prípravy v Michalovciach otestujú viacero adeptov na žltomodrý dres.

Prípravné zápasy: 

16.1. MFK Z. Michalovce - Partizán Bardejov 2:1 (góly MI: 22. Tandir, 90. Hirnyj)

20.1. MFK Z. Michalovce - Liptovský Mikuláš 

23.1. FC Košice - MFK Z. Michalovce 

27.1. MFK Z. Michalovce - Trebišov 

30.1. MFK Z. Michalovce - FC Košice 

2.2. Banská Bystrica - MFK Z. Michalovce (B. Bystrica) 

6.2. Podbrezová - MFK Z. Michalovce (Podbrezová)

FK SENICA

Káder Záhorákov posilnil ofenzívny stredopoliar či útočník Boris Turčák z Petržalky, ktorý už má skúsenosti aj z najvyššej súťaže a takisto na skúšku aj Turek Aydin Yilmaz, dokonca aj s jednou čiarkou za reprezentačný štart v drese krajiny polmesiaca. Tréner Šoltis privítal aj útočníka Dávida Gubu z Karvinej, naopak, v klube skončil Olafsson a možno sa poberú aj opory Moses a Akinyoola. Prípravu absolvujú Seničania v domácom prostredí, sústredenie v Turecku zrušili.

Prípravné zápasy: 

13.1. FK Senica - Podbrezová 1:4 (Senec) 

15.1. FK Senica  - Líšeň 2:1 (góly Senica: 34. a 80. Malec, druhý z pen.) 

19.1. FK Senica - Blansko 2:1 (góly Senica: 78 Berisha, 82. Košťál) 

6.2. generálka (súper v štádiu riešenia)

FK POHRONIE

Rovnako ako Nitra, aj klub z Pohronia rieši zmenu majiteľa, ktorým sa stane Loic Favre. Aj odchod ôsmich hráčov odhaľuje paralelu s Nitrou, do mužstva trénera Kameníka pre zmenu pribudli skúsený brankár Hrdlička, švajčiarsky útočník s brazílskymi koreňmi Da Silva, či stopér Štrba z Liptovského Mikuláša. Práve proti Liptákom hralo Pohronie už 9. januára úvodný zápas prípravy, po ktorej si ešte musí dohrať aj posledné dva odložené duely z jesene, aby začalo jarnú časť s plným počtom zápasov.

Prípravné zápasy:

9.1. FK Pohronie - Liptovský Mikuláš 1:1 

16.1. Podbrezová - FK Pohronie 4:1 

20.1. Žilina - FK Pohronie (Žilina, ???) 

27.1. Banská Bystrica - FK Pohronie (Banská Bystrica, ???) 

30.1. FK Pohronie - Ružomberok  (Žiar nad Hronom, ???)

Zdroj: denník Šport