V DAC panuje po jeseni spokojnosť, Storck: "Musíme v tom pokračovať"

V DAC panuje po jeseni spokojnosť, Storck: "Musíme v tom pokračovať"

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda ukončili trojzápasovú minisériu bez víťazstva a v 18. kole Fortuna ligy zvíťazili nad Senicou 2:0. Po jesennej časti skončili na druhom mieste za majstrovským Slovanom Bratislava, Senica je siedma.

O prvý gól utorňajšieho stretnutia sa postaral kapitán domácich Zsolt Kalmár. "Odohrali sme ťažký zápas. Futbal je zaujímavý, lebo z predchádzajúcich štyroch zápasov sme teraz hrali najslabšie, nevytvorili sme si toľko šancí a napriek tomu sme vyhrali. Najdôležitejšie je, že sme získali tri body. Potrebovali sme to do tabuľky a aj pre naše rozpoloženie. Neboli to ľahké dva týždne, výsledky neprichádzali, ale teraz sme vyhrali," povedal Kalmár, ktorý má v tejto sezóne na konte jedenásť presných zásahov. Proti Senici sa presadil ľahko, keďže prihrávku od Marka Divkoviča dostal pred prázdnu bránku: "Spoluhráč môže povedať, že som už dostal svoj darček na Vianoce. Ďakujem Markovi, že mi to tam prihral, zakončiť mohol aj on. Bola to tímová robota, vyhrali sme. Som rád, že som dal jedenásť gólov v lige, verím, že aj v ďalšej časti sezóny dám aspoň raz toľko."      

Dunajská Streda zimuje na druhom mieste. "Do polovice novembra sa všetko vyvíjalo tak, ako sme chceli. Všetci hovorili o tom, ako dobre hrá naše mužstvo. Potom sme mali menší výpadok, ale kto hral futbal, vie, aké je to obdobie. Urobili sme všetko, aj keď mužstvo prehralo. Podľa mňa mužstvo dosiahlo v tejto sezóne veľa. Vytvorili sme rekord, na vyhraté zápasy za sebou netreba zabudnúť. Dôležité bude, aby sme v jarnej časti nestrácali ľahko body, na to sa musíme pripraviť psychicky, lebo mužstvo ku koncu bolo unavené asi mentálne. Prišli zranenia, ubúdali hráči, ale celkovo môžem povedať, že sme podali dobrý výkon," dodal Kalmár.      

Kapitán Senice Juraj Piroska bol smutnejší, po nádejnom prvom polčase prišli dva inkasované góly a prehra. "Boli to rozdielne polčasy. V prvom sme mali dobré príležitosti, Dunajská Streda nič také nemala. V druhom polčase sme začali dobre, po našej akcií sme ľahko stratili loptu a z brejku nás prekvapili. Kalmárovi sme dali pekný vianočný darček. Druhý gól bol takisto tečovaný, zaspali sme. Žiaľ, bol to zvláštny zápas pre nás. Verili sme si. Prvý polčas bol v poriadku, v druhom sme im darovali dve situácie, z ktorých dali dva góly," uviedol Piroska, ktorý hodnotil jesennú časť z pohľadu Senice: "Chceli sme mať viac bodov, ako máme. Mrzí nás takýto zápas, ale mrzia aj také, v ktorých sme inkasovali v posledných minútach, a preto sme prišli o body. Boli by sme úplne inde. Všetko sa dávalo dokopy, počas septembra, októbra prišli noví hráči, nový tréner. Na to sa však nemôžeme vyhovárať, sme profesionáli, musíme pracovať. Verím, že zimná pauza nám pomôže a dáme sa dokopy."      

Slová kapitána potvrdil aj tréner Anton Šoltis: "Začali sme budovať od začiatku, skladba mužstvá má určitý vývoj, pred nami je ešte dlhá cesta. Čo sa týka herného prejavu, je tam spokojnosť, ale s výsledkami nie. Ak by sme mali o päť bodov viac, boli by sme spokojnejší. Máme na čom v zime pracovať. Musíme priniesť aj ďalších hráčov, aby sa zvýšila konkurencia. Prvá vec je stabilizácia klubu a potom mužstva. V tejto sezóne budeme ešte pracovať na tom, aby sme sa zachránili, a v ďalších sezónach, aby sme postupovali vyššie. Možnosti na to sú v Senici veľmi dobré."      

Kým v Senici je cieľ záchrana, Dunajská Streda súperí o titul. "Do ligy sme išli s cieľom znížiť odstup na Slovan a rozvíjať mladých hráčov. Splnili sme to. Vo väčšine zápasov sme mali v kádri aj mladých hráčov. Celkovo v zápasoch sme dominovali, v lige nie je také mužstvo, ktoré stále dominuje. Chcelo by to však lepšie zakončenie. Prehrali sme také zápasy, ktoré sme nemali, ale aj vtedy sme dominovali. Treba zakončovať, vložiť viac sily do ofenzívnej hry. Takisto hráme bez fanúšikov, bez nášho dvanásteho hráča, naši hráči by si to zaslúžili. Žiaľ, prehrali sme niektoré zápasy, ale odstup je nižší. Cieľ je pripraviť hráčov na ďalšiu úroveň. Aj to je dôležité, že nikdy predtým sme nemali toľko bodov na konci jesene ako teraz. Musíme v tom pokračovať," uzavrel domáci tréner Bernd Storck.