Hráč mesiaca Balaj: Trofej nie je moja, ale naša

Hráč mesiaca Balaj: Trofej nie je moja, ale naša

S útočníkom Zlatých Moraviec Filipom Balajom aj o tom, v čom tkvie tajomstvo jeho zlepšenia.

Vo Fortuna lige pôsobí už dlhšie, v sezóne 2017/18 ju začal hrávať za prvý tím FC Nitra, prepracoval sa do Žiliny a Zlaté Moravce sú už jeho tretí klub. Útočníka Filipa Balaja (23) môžeme napriek tomu pokojne označiť za objav sezóny. Dosiahol štatistiky, aké doteraz nikdy nemal. V pätnástich zápasoch strelil desať gólov a pridal aj jednu asistenciu. Hetrikmi zostrelil Nitru a Trenčín. Je na čele poradia kanonierov a vďaka hlasom odbornej poroty sa stal najlepším futbalistom súťaže za mesiac október. „Je to najmä zásluha tímu,“ okomentoval svoj výpočet úspechov v rozhovore pre našu ligu.   

Cena pre hráča mesiaca nie je taká výnimočná ako pohár za víťazstvo v lige. Ako vás potešila? 

Vôbec ju nevnímam ako malú trofej. Nesmierne som si vážil už to, že som bol v užšom výbere. Samotné víťazstvo je skvelé. Zažívam krásne pocity a takéto veci ma neskutočne motivujú k ďalšej práci. Nevyhral som to iba ja. To, že som získal túto cenu, je najmä zásluha tímu. Zaujal som gólmi, na ktoré mi prihrávajú spoluhráči. Trofej nie je moja, ale naša. 

K honoru vám dopomohol najmä hetrik do siete Nitry, no už v novembri ste opäť dali tri góly Trenčínu (5:0). Bol to váš najlepší zápas v kariére? 

Neviem či najlepší, ale určite jeden z lepších. Hetrik nestrelíte každý zápas, no ja si vážim každý jeden gól a moment na ihrisku. 

Hetrik sa síce nepodarí v každom zápase, no vy ste ich už zaznamenali dva. Stávate sa na ne špecialistom? 

Takto by som to v živote nepovedal (smiech). Opakujem, každý jeden gól si veľmi vážim. Mám radosť, že pomáham tímu. Pokiaľ sa podarí pomôcť hetrikom, teším sa ešte viac. Dúfam, že mi forma vydrží a bude sa nám dariť čo najdlhšie. 

Na prvé miesto na svojom anketovom lístku vás napísal Martin Poljovka. Teší vás to o to viac, že ako bývalý stopér určite na míle rozpozná dobrého útočníka? 

Uznanie od takého bývalého vynikajúceho futbalistu vás môže iba tešiť. Je to pre mňa veľké zadosťučinenie. To, že si ako niekdajší obranca všimol útočníka, je milé. Mal na výber veľa iných dobrých hráčov. Nesmierne ma to teší. 

Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič vás zaradil v hlasovaní na druhé miesto za Vladimíra Weissa. Zrejme budete od médií opäť dostávať otázky, kedy sa objavíte v národnom tíme... 

Samozrejme, takéto otázky človeku zalichotia, ale nemyslím si, že v súvislosti s reprezentáciou by mal ktokoľvek sledovať moje meno. Zatiaľ som nič vážne nedokázal. Desať gólov je fajn, ale na účasť v reprezentácii potrebujete dlhodobo podávať výborné výkony. Jeden z mojich cieľov je, aby som hral konštantne dobre a nie ako na hojdačke. Trápi ma, že v troch zápasoch mi to ide vcelku podľa predstáv a potom nie. Toto chcem zmeniť. 

Prežívate aktuálne najkrajšie obdobie v kariére? 

Teší ma, že hrávam a mám dôveru trénera. Futbal si užívam. Navyše, som súčasť skvelej partie. Som naozaj spokojný. 

Keby vám po príchode do ViOn-u niekto povedal, že v tomto čase budete najlepší kanonier ligy, čo by ste mu povedali? 

Asi nič, len by som sa pousmial. Do Zlatých Moraviec som išiel s tým, že chcem znovu začať hrať a byť zdravý. Ostatné som neriešil. Samozrejme, veril som v to, že by som sa mohol opäť naštartovať a streliť nejaké góly. To, že ich dám desať a budem prvý v tabuľke strelcov, mi ale určte hlavou nelozilo. 

Dnes už veríte, že sa môžete stať kráľom strelcov? 

Začnem sa tým zaoberať, pokiaľ sa budem dlhodobo držať na popredných priečkach. Pred nami je ešte veľmi veľa kôl a ja sa vždy sústredím iba na najbližší zápas. Byť prvý v poradí kanonierov nie je pre mňa priorita, ale ak by to tak vyšlo, bolo by to veľmi pekné. Najmä preto, že góly pomáhajú tímu. Ak ich strieľam, je to super nielen pre mňa, ale pre celé mužstvo. 

Koho vnímate ako vášho najväčšieho konkurenta, ktorý sa vás pokúsi zosadiť z čela? 

Je ich viac. Zo Žiliny sú to moji dvaja bývalí spoluhráči a vynikajúci futbalisti Dawid Kurminowski a Vahan Bičachčjan. Určite si brúsia zuby na trofej. V DAC je zase Zsolt Kalmár, ktorý dáva góly ako na bežiacom páse, hoci nie je ani útočník. Jeho spoluhráč Marko Divkovič je produktívny, takisto Ratao zo Slovana. Vystreliť môže aj niekto iný. Mňa katapultovali hore dva hetriky. Poradie sa môže zmeniť z kola na kolo. 

Ani nie po polsezóne vo ViOn-e máte lepšie osobné štatistiky ako za dva a pol roka v Žiline. Čím to je? 

Ťažko povedať. Nerád by som príliš riešil žilinské štatistiky. Jednoducho mi to tam nevyšlo a každý to vie. Potreboval som sa naštartovať a znova hrávať. Veril som, že stále na to mám a že góly budem dávať. Moji konkurenti o miesto v zostave mali výbornú športovú formu. Spomenul by som Roba Boženíka či predtým Sama Mráza. Predali sa a dostali sa do reprezentácie. Dnes sa darí Dawidovi Kurminowskému. Som rád, že to ide aj mne, hoci až po zmene drese. 

Angažmán v Žiline vám napriek tomu asi tiež dal veľa. 

Samozrejme, beriem to veľmi pozitívne. Poučil som sa a veľmi veľa som sa aj naučil – herne, ľudsky i mentálne. Neodchádzal som zo Žiliny zatrpknutý. 

Vyhovuje vám rodinné prostredie vo ViOn-e? 

Máme výbornú partiu. Prijali ma medzi seba, od prvého dňa si to užívam. Je to super. 

Zatiaľ vám patrí v tabuľke štvrté miesto. Ste z toho prekvapený? 

Určite áno. Náš predsezónny cieľ bol dostať sa do prvej šestky. Máme na to mužstvo. Ako každý, nevyhli sme sa aj zaváhaniam, ale v globále podávame dobré výkony. Hráme dobrý futbal a našu súčasnú pozíciu určite nechceme poľahky pustiť z rúk. Pokúsime sa zabojovať o prvú šestku. 

Aký prínos na vašej fazóne má najmladší ligový tréner Ľuboš Benkovský? 

Ťažko sa mi to porovnáva, pretože ja som prišiel v podstate naraz s novým trénerom. Spolupracuje sa mi s ním veľmi dobre. Sadli sme si profesionálne aj ľudsky. Snaží sa nám vštepiť svoj pohľad na futbal. Vieme, čo od nás chce. Pracujeme na svojich silných aj slabších stránkach. Máme na čom stavať. 

Máte najmladšieho trénera, ale zároveň jeden z najskúsenejších kádrov. Čo pre vás osobne znamenajú chalani ako Ďubek, Chren či Orávik? 

Sú to hráči, ktorí majú na konte veľmi veľa ligových štartov. Nadobudli obrovské skúsenosti a máme sa my mladí od nich čo učiť. Je fajn mať ich v kabíne a spolupracovať s nimi je ešte lepšie. 

Snívate už o prestupe do zahraničia? 

Teraz o tom nechcem hovoriť. Angažmán v zahraničí predstavuje veľké lákadlo, ale ja som sem prišiel hrávať a sústrediť sa na aktuálnu prácu. Čo bude, to bude. Ťažko predpovedať budúcnosť. Čakajú nás ešte tri kolá. Po nich sa môžeme rozprávať aj na túto tému. Som plne sústredený na ViOn. 

Máte vysnívaný klub, prípadne súťaže, kde by ste chceli pôsobiť? 

Ani nie. Každá liga je niečím zaujímavá. Rád si pozriem akýkoľvek futbal. Je jedno, z ktorej krajiny.   

DARÍ SA MU PROTI SVOJIM 

Filipovi Balajovi sa darí proti jeho bývalým tímom. Jedným gólom prispel k presvedčivému víťazstvu nad Žilinou (4:0) a hetrikom zostrelil Nitru (3:1). „ViOn je môj tretí klub, takže proti Nitre aj Žiline to bolo pre mňa špecifické. V Nitre som vyrastal a napokon aj debutoval v najvyššej súťaži. Dokonale poznám ľudí v klube, ktorí sa starajú o jeho chod. Vždy je to výnimočné. Hoci sa snažím zakaždým hovoriť, že je to zápas ako každý iný, vždy je to čímsi špeciálne,“ povedal Filip Balaj.   

KLK? TO JE ĎALEKO 

V auguste dovŕšil len 23 rokov, no na konte už má 23 gólov v 90 ligových zápasoch. Ak v najvyšších súťažiach nastrieľa rovnú stovku, môže sa stať členom Klubu ligových kanonierov. „Tak to je ešte veľmi ďaleko. Ak by sa mi raz podarilo stať sa členom tohto elitného klubu, bolo by to niečo neuveriteľné. Kariéra futbalistu je nevyspytateľná. Snažím sa užívať si každý jeden moment na trávniku. Uvidíme, ako to pôjde ďalej,“ uviedol nitriansky odchovanec Filip Balaj.   

FILIP BALAJ – FAKTY 

  • Narodil sa 2. augusta 1997, pochádza z obce Nová Ves nad Žitavou. 
  • Hráva na poste útočníka za FC ViOn Zlaté Moravce. 
  • S futbalom začínal v rodnej obci, neskôr sa presunul do Vrábeľ, ktoré boli už v tom čase spojené s ViOn-om, od kategórie U12 pôsobil už v FC Nitra. 
  • Postupne sa na seniorskej úrovni začal presadzovať vo vtedy druholigovej Nitre, v sezóne 2016/17 jej 20 gólmi dopomohol k postupu medzi elitu. 
  • Vo Fortuna lige odohral za Nitru prvú polsezónu, v ktorej zaznamenal v 19 zápasoch bilanciu 6+2 a prestúpil do MŠK Žilina. 
  • Pod Dubňom sa mu príliš nedarilo. Za dva a pol roka nastúpil za prvý tím MŠK 56-krát a dohromady dosiahol bilanciu 7+3. 
  • Na začiatku tejto sezóny sa stal hráčom Zlatých Moraviec. V 15 zápasoch nastrieľal 10 gólov a pridal aj jednu asistenciu, celkovo má na konte vo Fortuna lige 90 zápasov a 23 gólov. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 19 a 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč bol Ronaldinho a klub FC Barcelona.