Nitra s majoritným vlastníkom, Kara:"Prioritou je finančná stabilita"

Nitra s majoritným vlastníkom, Kara:"Prioritou je finančná stabilita"

​Slovenský futbalový klub FC Nitra má po vyše štyridsiatich rokoch majoritného vlastníka. Manželia Ján a Erika Karovci vnímajú klub ako rodinnú firmu, za cieľ si dávajú zlepšenie fungovania futbalovej akadémie a finančnú stabilizáciu klubu.

Po valnom zhromaždení sa v FC Nitra zmenilo personálne obsadenie predstavenstva aj dozornej rady. Predsedníčkou predstavenstva sa stala majiteľka väčšiny akcií (67 percent) Erika Karová, členmi Ján Vinarčík a Mariana Páčová. Dozorná rada má namiesto piatich členov po novom len troch (Ivan Ondruška, Martin Peško, Ľubomír Blaho). "Zmenili sme aj stanovy akciovej spoločnosti a zrušili vyplácanie ziskov jednotlivým členom predstavenstva, čo bolo doteraz šialene vysoké. Upravili sme organizačnú štruktúru a jasne zadefinovali, kto je za čo zodpovedný," prezradil pre klubový web Ján Kara, manžel novej predsedníčky predstavenstva. Takisto vysvetlil, prečo na túto pozíciu nevymenovali Jozefa Petrániho, ako pôvodne avizoval v septembri: "Zvážili sme, že by to nebolo dobré v súvislosti s rozhodnutiami, ktoré nastanú v priebehu mesiaca. O aké pôjde, si ešte necháme pre seba."      

Petráni zastáva v klube funkciu generálneho manažéra, popri ňom sa do FC Nitra po šiestich rokoch vrátil ďalší funkcionár – Ivan Ondruška. "Sú to ľudia myšlienkovo stotožnení s nami. V rámci futbalu im dôverujeme a určite ich neviníme za úpadok klubu. Ivan je pre mňa osobnosť. Rozoberám s ním všetky futbalové veci, ktorým nerozumiem. Zatiaľ je v dozornej rade ako konzultant mojej manželky, ale v budúcnosti bude určite zasahovať aj do športovej časti klubu," doplnil Kara.      

Okrem personálnych otázok sa na valnom zhromaždení odsúhlasila aj účtovná uzávierka so stratou 84-tisíc eur za rok. "Presunula sa do úplne nového bloku, v ktorom je sumárna strata z minulých rokov 2,5 milióna eur. Máme stratégiu a tím ľudí, s ktorými tento dlh splatíme. Do klubu sme už naliali pár stotisíc. Sme radi, že v tejto chvíli a ani dlhodobo už nehrozí zatvorenie FC Nitra a môžeme normálne fungovať," zdôraznil Ján Kara.      

Nové vedenie rokuje i s bývalými akcionármi z Ukrajiny, napríklad aj o vyčíslení presnej sumy, ktorú vložili do klubu. "Nie ku všetkému existujú doklady. Počkáme si na závery prebiehajúcej kontroly platieb za roky 2019 a 2020. Máme s nimi pozitívny vzťah, ale vplyv už nemajú žiaden," dodal Kara, podľa ktorého je snahou nového vedenia do konca roka splatiť všetky dlhy. Peniaze sú pretriasané aj v súvislosti s údajne nevyplatenými výplatami hráčov nitrianskeho áčka. "Každého zaujímajú iba výplaty, ale naša prvá priorita bola, aby hráči vôbec mohli prísť do roboty," poznamenal Kara. Keď v auguste vstúpili s manželkou do klubu, podľa jeho slov futbalistom doplácali stovky či tisíce eur za február až júl: "Pre pandémiu sa im neznížili platy ako v iných kluboch. Za prvý mesiac, ktorý pre nás odpracovali, dostali peniaze o 15 dní skôr. Aktuálne nemajú dve výplaty. Vyrovnáme všetky záväzky, ale v prvom rade sa musíme vedieť vyznať vo všetkých zmluvách."      

Zmluvy do konca sezóny majú brankár Dávid Šípoš a útočník Marián Chobot. Majoritní vlastníci všetkých hráčov informovali, že s nimi budú rokovať o predĺžení kontraktov. "Viacerí agenti však majú úplne inú víziu než my a to bude v tejto oblasti podstatné. Takisto musíme vyriešiť, čo spraviť s nadmerným počtom hráčov, ktorí sú u nás iba na hosťovaniach, respektíve majú zmluvy na veľmi krátke obdobie ako napríklad Kolčák, Mustafič, Adamec, Podhorín, Faško, Magda či Záhumenský." Prioritou nového vedenia FC Nitra je Akadémia. "Chceme napríklad zveľadiť šatne. Navyše Martin Peško a Jozef Petráni už riešia mládežnícke spolupráce s profesionálnymi klubmi z Nemecka, Španielska a Francúzska," povedal Kara. Akadémia má do budúcnosti zlepšiť aj aktuálny stav, v súčasnosti sú v kádri FC Nitra iba traja odchovanci. Napriek všetkému Nitra zažila úspešný štart do sezóny, s 18 bodmi jej patrí šiesta pozícia, z čoho má vedenie klubu radosť: "Našou ambíciou je hrať do 6. miesta. Uvidíme, čo bude ďalej."