Po krétskom slnku pohronský boj

Po krétskom slnku pohronský boj

S obrancom FK Pohronie Dominikom Špiriakom o súčasnej fazóne exnováčika, ale aj o pôsobení v gréckom Ergotelise.

Telefonicky sme ho zastihli v kolektíve reprezentácie do 21 rokov ešte pred zápasom v Gruzínsku (1:2). Stopér Pohronia Dominik Špiriak mal dobrú náladu. Užíval si posledný zraz tejto generácie, na ktorý prišiel po vydarenom ligovom zápase. Tím zo Žiaru nad Hronom totiž vydoloval bod z ihriska vtedy vedúcej Dunajskej Stredy (0:0). Futbalisti exnováčika mali radosť nielen z výsledku, ale aj z predvedeného výkonu. Stále ale platí, že sú na chvoste ligovej tabuľky, pretože šnúru bez víťazstva natiahli už na deväť zápasov. Dôvodov na rozhovor s Dominikom Špiriakom bolo teda viac.   

Ako si užívate záverečný zraz súčasnej garnitúry „dvadsaťjednotky“? 

Som šťastný, že môžem byť súčasť tohto tímu na jeho poslednom zraze. S viacerými chalanmi sa ešte stretnem v lige, ale s mnohými určite pôsobím posledný raz v jednom mužstve. Našim cieľom je zakončiť kvalifikáciu víťazstvom v poslednom zápase. 

V akej nálade ste prišli na zraz v kontexte výsledku z Dunajskej Stredy? 

V dobrej. S bodom sme boli spokojní. Mňa osobne teší, že sme si udržali čisté konto na trávniku vedúceho tímu. Do súboja sme šli s tým, že nemáme čo stratiť a napokon sme remizovali. To je fajn... 

Na ihrisku ste pôsobili sebavedome. Z pozície stopéra ste vyrážali dopredu podporovať útok. Užili ste si duel na Žitnom ostrove? 

Áno. Dunajská Streda je môj bývalý tím a chcel som sa ukázať v čo najlepšom svetle. Dúfam, že sa mi to aj podarilo, hoci vždy je čo zlepšovať. Neinkasovali sme a výkon nášho tímu bol vynikajúci, takže dobrý dojem určite zanechali všetci chalani v našom tíme. 

V Dunajskej Strede ste sa nepresadili podľa predstáv. O to viac sa vždy chcete ukázať vo vzájomných zápasoch? 

Určite áno. V DAC som začínal kariéru profesionála a vždy sa tam rád vraciam. Zakaždým chcem ukázať, že som na to mal, len som potreboval viac času. 

Pohronie nedokázalo od augusta zvíťaziť. Napĺňa vás posledný výkon optimizmom? Veríte, že víťazstvá čoskoro prídu? 

Áno. Všetci cítime, že víťazstvo už veľmi potrebujeme. Pomaly napredujeme, postupne sa zlepšujeme. Zatiaľ zbierame body iba za remízy, snáď sa to čoskoro zmení. Hráči, tréneri, vedenie, fanúšikovia – jednoducho všetci už spoločne túžime po víťazstve. Dúfam, že to čoskoro zlomíme.   

Dominik Špiriak pri fotení portrétov v FK Pohronie (foto: FK Pohronie)

VYHOVUJE MU RODINNÉ PROSTREDIE 

Do Pohronia ste prišli v lete s určitými ambíciami. Ako ste zatiaľ spokojný na novej adrese? 

Do Žiaru som prišiel s tým, že sa chcem čo najviac ukázať na Slovensku. Myslím si, že sa mi to darí. Dostal som sa do základnej zostavy a za to som veľmi vďačný. Cítim, že sa zlepšujem od zápasu k zápasu. Som rád, že som dostal túto šancu. Mrzí ma akurát to, že nedosahujeme lepšie výsledky. 

Čo vám dal tréner Mikuláš Radványi a čím vám pomáha nový kouč Jan Kameník? 

Tréner Radványi mi dal šancu a hoci som nepodal v prvých dvoch zápasoch ideálne výkony, podržal ma. Verím, že potom som ho už nesklamal. S novým trénerom sa viac venujeme videoanalýze. Detailne sa zaoberáme individuálnymi hernými činnosťami jednotlivca, čo mi môže veľa dať do budúcna. 

Ako vás ovplyvňuje skutočnosť, že nastupujete vedľa skúseného stopéra Petra Pavlíka? 

Aj vďaka nemu sa zlepšujem. Má veľký vplyv na našu hru, vie ma usmerniť. Som rád, že mám príležitosť nastupovať vedľa takto skúseného hráča. Je to navyše vynikajúci človek a veľká osobnosť. Som vďačný za to, že ho máme v kabíne. 

Dá sa teda povedať, že na novej adrese ste spokojný? 

Áno. Som typ človeka, ktorý sa snaží byť spokojný a vďačný v akomkoľvek prostredí. Zatiaľ som nehral za mužstvo, kde by som sa cítil vyslovene zle. 

Ako sa vám páčia prostredie a atmosféra v malom klube ako Pohronie? 

V klube vládne rodinné zázemie. Štadión je malý, ale sympatický. To isté platí aj o meste. Každý sa s každým pozná. Fanúšikovia sú v kontakte s vedením klubu, ale aj s osobnosťami kabíny. Takéto prostredie mi vyhovuje. 

Viete si predstaviť, že by ste v Pohroní vydržali dlhšie obdobie? 

Mám zmluvu na jednu sezónu s opciou na ďalší ročník. Momentálne som spokojný. Uvidíme, aká situácia bude v budúcnosti. Momentálne nemám žiadnu ponuku a ani dôvod nad niečím špekuľovať.   

Špiriak je súčasťou reprezentácie SR do 21 rokov (foto: SFZ)

VYBRAL SI HO PAPAVASILIOU 

Hoci ste mladý hráč, na konte už máte jednu zaujímavú skúsenosť. Sezónu 2019/20 ste strávili v druholigovom gréckom klube Ergotelis FC, do ktorého si vás priniesol bývalý tréner Slovana Bratislava Nikki Papavasiliou. Ako si na to spomínate? 

Ponuka prišla doslova zo dňa na deň. V tom čase som bol v Michalovciach a nebolo jasné, či na Zemplíne budem pokračovať. Zrazu sa mi ozval agent, že je v riešení môj presun do klubu z druhej gréckej ligy, kde pôsobí práve tréner Papavasiliou, ktorý videl videá z mojich zápasov. Ďalší deň som sa zbalil a už som aj odlietal. Chcel som si to vyskúšať. 

Dlho ste s trénerom nespolupracovali... 

Bol som tam dva mesiace a tréner dostal ponuku z Panioniosu, ktorý účinkoval v prvej lige. Rozhodol sa ísť. 

Veľmi vás to mrzelo? 

Chvíľu, ale taký je futbal. Veci sa menia zo dňa na deň. Dlho som nad tým neuvažoval a snažil som sa koncentrovať na svoju prácu. Odišiel ešte pred sezónou, chcel som byť teda dobre pripravený na nový ročník, aby som sa dostal do základnej zostavy a odohral čo najviac zápasov. 

Čo najmä ste sa v Grécku naučili? 

Dalo mi to veľa nielen do kariéry, ale aj do života. Zo dňa na deň som sa ocitol sám v nových podmienkach bez rodiny, bez kamarátov. Rýchlejšie som dospel. 

A ako ste sa posunuli futbalovo? 

Naučil som sa, že sa na ihrisku musím v prvom rade spoliehať sám na seba. Aj preto, že zo začiatku som mal komunikačnú bariéru. Postupom času som zvládol základy gréčtiny. Musel som sa naučiť správne myslieť, byť pripravený na všetko. 

Akú úroveň má druhá grécka liga? 

Solídnu. Je to viac technická ako súbojová súťaž. Má to niečo do seba. Traja zostupujúci z najvyššej súťaže sa chcú vždy čím skôr dostať späť. Prvých šesť mužstiev má kvalitu, tie na nižších poschodiach tabuľky sú na tom už horšie. Naša úroveň sa ukázala napríklad v prípravnom zápase s účastníkom najvyššej súťaže OFI Kréta, uhrali sme remízu 1:1. 

Ergotelis patrí medzi ambicióznych druholigistov. Cítili ste tlak? 

Áno. Vedenie chcelo, aby sme sa pohybovali medzi prvými troma tímami tabuľky a aby sme bojovali o postup. Nemali sme to zle našliapnuté, ale žiaľ, prišiel COVID-19 a sezóna sa zrušila. 

Nechceli ste v klube zotrvať viac ako rok? 

Mal som hosťovanie na jednu sezónu. Po rozhovoroch všetkých zúčastnených strán sme dospeli k rozhodnutiu, že návrat na Slovensko bude lepší. Druhá grécka liga sa pre pandémiu dodnes nezačala, takže sa ukázalo, že som spravil dobre.   

Špiriak počas gréckeho dobrodružstva (foto: FK Pohronie)

UŽIL SI MORE 

Ľudia bežne chodia na Krétu najmä na dovolenku. Ako ste si užili život v Grécku? 

Bolo to naozaj úžasné. Keď sme mali jeden tréning, vždy som sa popoludní snažil vybehnúť k moru, prípadne do mesta. Počasie bolo skutočne ideálne až na jeden mesiac, keď veľa pršalo. Inak bolo stále slnečno. Život bol naozaj skvelý, akurát škoda, že som tam bol sám Slovák. Ak by nás bolo viac, užil by som si to ešte lepšie. 

K moru ste išli každý deň? Nezunovalo sa vám? 

Priznávam, že ku koncu pôsobenia sa mi už občas nechcelo a radšej som zostal v apartmáne. Prvé tri mesiace som si to užíval najviac, potom som to bral už trochu stereotypne. 

Počas tréningov ste teplé počasie zrejme obľubovali o čosi menej... 

Letné mesiace boli ozaj ťažké. V tom čase sme mali prípravu, ktorú tvorili dvojfázové tréningy. Ráno sme preto začínali skôr, zvyčajne už o siedmej. Večer sme zase makali až po devätnástej, aby sme cez najvyššie teploty neboli vonku na slnku. 

Akí ľudia žijú na Kréte? 

Priateľskí. Keď som sa naučil základy gréčtiny, prišiel som do obchodu alebo reštaurácie a snažil som sa komunikovať v ich jazyku, veľmi si to vážili. Celkovo ale boli ochotní a vždy sa snažili pomôcť. 

Vrátili by ste sa ešte do Grécka? 

Určite áno, ale už asi iba do najvyššej súťaže.   

foto: FK Pohronie

TITUL PRAJE DAC 

V Dunajskej Strede podpísal svoju prvú profesionálnu zmluvu, a tak je jasné, komu Dominik Špiriak drží palce v boji o titul. „Viem, aké zázemie má DAC. Viem, akých má fanúšikov a viem, čo ľudia v klube robia pre úspech. Dunajskej Strede práve preto titul veľmi želám,“ povedal Dominik Špiriak. 

DOMINIK ŠPIRIAK – FAKTY 

  • Narodil sa 22. marca 1999 v Senci, hráva na poste obrancu za FK Pohronie. 
  • S futbalom začínal v rodnom Senci, už ako 15-ročný nastupoval za tím do 19 rokov. Keď mal 17 rokov, presunul sa do Dunajskej Stredy. 
  • V drese DAC debutoval v sezóne 2018/19, ešte predtým hosťoval v Komárne. V januári 2019 zamieril na hosťovanie do Michaloviec, v júli 2019 do gréckeho Ergotelisu a v tejto sezóne je už hráč FK Pohronie. 
  • Vo Fortuna lige odohral 24 zápasov (2 za DAC, 10 za Michalovce, 12 za Pohronie), pripísal si jeden gól a jednu asistenciu (v Pohroní). 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách až po kategóriu do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Virgil van Dijk a klub FC Liverpool. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Neberte život príliš vážne, lebo aj tak z neho nevyviaznete živí.“