​Keď padne rekord legendárneho "Hatrla"

​Keď padne rekord legendárneho "Hatrla"

So stredopoliarom Spartaka Trnava Sebastiánom Kóšom o tom, aké je to prekonávať klubové maximá najväčších legiend slovenského futbalu.

Nastúpil len na svoj piaty zápas za trnavský Spartak, na ihrisko prišiel iba ako striedajúci hráč, no aj tak sa po skončení súboja o ňom veľa hovorilo. Stredopoliar Sebastián Kóša totiž strelou od žrde prispel k víťazstvu červeno-čiernych nad AS Trenčín (2:0). Šikovný mladík prekonal rekord, ktorého držiteľom bol bývalý fenomenálny útočník Jozef Adamec. Skóroval vo veku 17 rokov, 1 mesiac a 11 dní. Legendárny „Hatrlo“ dosiahol historické maximum ešte v roku 1959, keď sa presadil vo svojom šiestom zápase za Trnavu, v tom čase mal 17 rokov, 2 mesiace a 25 dní. So Sebastiánom Kóšom, ktorý do Spartaka prišiel v lete z FC Nitra, sme sa porozprávali nielen o jeho prvom góle, ale takisto o tom, ako sa mu zatiaľ páči v „slovenskom Ríme“.   

Aký to bol pocit si v rekordne mladom veku otvoriť strelecký účet v Trnave? 

Samozrejme, príjemný. Naskočil som v 86. min, takže som ani len nečakal, že sa dostanem do šance. Bol som veľmi rád. Keď som sa dozvedel o tom, že som zaznamenal rekord, bol to naozaj skvelý pocit. 

Nebol to obyčajný gól, ale padol po peknej strele zo solídnej vzdialenosti! 

Dostal som loptu do stredu ihriska. Videl som, že nikto proti mne nevystupuje, a tak som skúsil vystreliť priamo na bránku. Lopta mi parádne sadla na nohu, trafil som to dobre. Bol sme ale predsa len trochu prekvapený, že napokon zapadla do siete,  pretože chytila opačnú rotáciu a smerovala vonku. Napokon sa odrazila od žrde dnu. 

Čo hovoríte na to, že sa vaše meno skloňuje v súvislosti s Jozefom Adamcom? 

Je to veľmi príjemné. Deň po zápase mi ocino o ňom čítal. Porozprával mi, čo všetko dosiahol. Dosiahol fantastické úspechy. 

Ste pripravený na to, že táto nálepka vám už navždy zostane? 

Určite áno. Takéto veci patria k futbalu a treba to tak brať. Nemám s tým problém. Skôr ma to motivuje. 

Spoluhráči vás v tejto súvislosti podpichujú? 

Samozrejme. 

Bez toho by to nešlo. 

Jozef Adamec bol veľká postava nielen trnavskej alebo československej futbalovej histórie. Bol osobnosť svetových trávnikov. Z toho, čo vám o ňom prečítal otec, vás čo najviac osobne zaujalo? 

Bolo toho veľa. Najviac u mňa zarezonovalo, že si získal renomé na celom svete. 

  

CHÝBAJÚ FANÚŠIKOVIA 

Ako ste zatiaľ spokojný v Trnave? 

Veľmi. V porovnaní s Nitrou je súčasné prostredie profesionálnejšie a zázemie lepšie. Cítim, že sa posúvam vpred. 

Ste v konkurenčnejšom prostredí. Je náročné presadzovať sa v spoločnosti spoluhráčov, v ktorej sa momentálne nachádzate? 

Je to ozaj veľmi ťažké. Máme v mužstve viacero chalanov s veľkými skúsenosťami. Čakám na svoje minúty a učím sa. 

Od ktorých chalanov sa dá najviac naučiť? 

Veľké skúsenosti nazbierali mnohí. Mohol by som menovať Jána Vlaska, Erika Pačindu, Martina Bukatu, Martina Mikoviča či Jakuba Griča. Je ich naozaj dosť. 

V čom je iné nastupovať za Trnavu v porovnaní s Nitrou? 

Trnavu som vždy vnímal ako veľký klub a aj ako dieťa som sa rád pozeral na zápasy Spartaka. Je tu skvelý štadión. Som hrdý, že môžem na ňom hrávať.

Škoda len, že štadión musí byť prázdny... 

Žiaľ, je to tak. Doplácame na to nielen my, ale aj všetky ostatné kluby. Fanúšikovia na tribúnach veľmi chýbajú, mužstvá prišli o svojho dvanásteho hráča. Naši sú najlepší v lige, takže o to ťažšie je to pre nás. Je rozdiel hrať pred plnými a prázdnymi tribúnami. 

Aké podmienky ste v klube našli? 

Nemôžem povedať jedno krivé slovo. Čo sa týka regenerácie, je to oveľa lepšie ako v Nitre. Venujeme sa individuálnemu rozvoju hráča. Keď som sem prišiel, spravili mi na základe testov vlastný profil s vecami, na ktoré sa mám zamerať. 

Ako ste si sadli s trénerom Norbertom Hrnčárom? 

Nemám sa na čo sťažovať. S pánom trénerom sa mi veľmi dobre spolupracuje. S nami mladými komunikuje fajn. Je pre nás oporou. 

Cieľ je účasť v Európe? 

Bolo by to krásne, ale my nechceme vyhlasovať veľké veci. Radšej skromne pracujeme. Určite urobíme maximum pre to, aby sme sa prebojovali do predkola Európskej ligy.   

REPREZENTÁCIA AKO MOTIVÁCIA 

Zbierate prvé štarty vo Fortuna lige. Začínate túžiť po reprezentácii do 21 rokov? 

Zatiaľ som nad tým nejako zvlášť nerozmýšľal. Bolo by pekné, keby sa mi to podarilo, ale stále mám len sedemnásť rokov. Mám ešte čas. 

Zatiaľ nastupujete najmä za národný tím do 18 rokov. Čo pre vás znamená nosiť slovenský dres? 

Neexistuje väčšia motivácia ako možnosť reprezentovať svoju krajinu. Zápasy, v ktorých proti sebe nastupujú najlepší hráči krajiny, majú obrovský náboj. 

Ako veľmi vás mrzí, že sa pre pandémiu zrušilo množstvo mládežníckych reprezentačných zápasov? 

Veľmi. Kvalifikovali sme sa do Elite Round, no náš turnaj v Škótsku sa zrušil. Dúfali sme, že dôjde iba k posunu, no napokon sa potvrdil negatívny scenár. Všetkých nás to mrzelo. Bolo to naozaj trpké.   

MÁ POTENCIÁL 

Sebastián Kóša hneď na úvod pôsobenia v Spartaku Trnava láme rekordy. Čo na jeho počin v zápase s Trenčínom hovorí tréner Norbert Hrnčár? „Pomohol mužstvu a verím, že pomohol aj sebe a svojmu sebavedomiu. Perfektne to zrealizoval. Pri zakončení ukázal odvahu,“ skonštatoval kouč červeno-čiernych, ktorý potvrdil, že jeho mladý zverenec disponuje zaujímavým talentom. „Pokiaľ by nemal potenciál, na ihrisko by sa nedostal. Má veľké predpoklady, ale stále je len na začiatku cesty. Poznáme sa zatiaľ iba pár týždňov, no mám pocit, že to má aj v hlavne správne usporiadané. Vie, ktorým smerom chce v živote ísť. Je dôležité, aby futbal u neho bol na prvom mieste. Zatiaľ ten pocit mám.“   

RÁTAČ LÔPT

Keď sme sa trénera Norberta Hrnčára spýtali na nejakú zaujímavosť v súvislosti so Sebastiánom Kóšom, prezradil nám, že občas zabudne spočítať lopty po tréningu. Jeho zverenca sme sa teda spýtali, či sa chce zlepšiť práve v tejto činnosti. „Samozrejme,“ odpovedal s úsmevom a ďalej pokračoval: „Takéto veci sa mi nemôžu stávať, keďže zastávam pozíciu hlavného rátača lôpt. Musím všetko svedomito kontrolovať.“   

SEBASTIÁN KÓŠA – FAKTY 

  • Narodil sa 13. septembra 2003, pochádza z obce Černík, hráva za FC Spartak Trnava. 
  • S futbalom začínal v Komjaticiach, neskôr hrával za Chrenovú, Zlaté Moravce a ešte v žiackom veku sa presunul do FC Nitra, kde napokon aj debutoval na seniorskej úrovni. 
  • V drese FC Nitra odohral v minulej fortunaligovej sezóne tri zápasy (241 minút), v lete sa presunul do FC Spartak Trnava. V tomto ročníku si zaň pripísal päť štartov (163 minút). 
  • V poslednom ligovom zápase s Trenčínom (2:0) vsietil svoj prvý ligový gól a vo veku 17 rokov, 1 mesiac a 11 dní sa stal najmladším strelcom v histórii Spartaka. Rekord zobral legendárnemu Jozefovi Adamcovi. 
  • Slovensko reprezentoval zatiaľ v kategóriách od 15 do 18 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je stopér Realu Madrid Sergio Ramos. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Pomaly, s pokorou a potichu.“