Favoritmi kola lídri tabuľky, päť tímov poškuľuje po treťom mieste

Favoritmi kola lídri tabuľky, päť tímov poškuľuje po treťom mieste

Pozvánka na zápasy 12. kola Fortuna ligy.

Pohronie - Zlaté Moravce (sobota, 17.00) 

V Žiari nad Hronom privítajú Zlatomoravčanov, s ktorými tím Pohronia vo Fortuna lige ešte neprehral. V prvom kole sa zrodila remíza 2:2 a určite málokto by bol proti podobne gólovo výdatnému repete. Mužstvo Pohronia prechádza prestavbou a séria piatich duelov bez výhry mu na sebavedomí príliš nepridáva. ViOn je na tom omnoho lepšie, z posledných štyroch zápasov vyhral tri a deväťbodová nálož ho dostala až do hornej šestky. Ak v pozícii mierneho favorita uspeje opäť, môže poškuľovať dokonca po treťom mieste, čo by vyzeralo vskutku fantasticky. Domáci, naopak, iba o skóre odsúvajú na poslednú priečku Trenčín a v doterajšom priebehu sezóny vyhrali iba jediný zápas.

Trnava - Michalovce (sobota, 17.00) 

V súboji štvrtého s desiatym je favorit jasný. Trnavčania po dvoch prehrách po sebe zdolali doma Trenčín a teraz si brúsia zuby na východniarov, ktorí trikrát v rade nevyhrali. Z minulosezónneho michalovského kádra sa v Spartaku zišla početná ekipa, v tíme Norberta Hrnčára pôsobia Grič, Kolesár, Savvidis aj Konstantinidis, pre ktorých to bude určite zaujímavý zápas. Trnava doma zdolala Zemplínčanov štyrikrát v sérii, z toho trikrát iba o gól a väčšinou to teda boli vyrovnané bitky s otvoreným koncom.

Žilina - Senica (sobota, 17.00, RTVS) 

Medzi favoritov kola by sme na prvý pohľad radili aj Žilinu, ale tipovať jej zápasy je v tejto sezóny priam nemožné. Potešiteľná je nedávno publikovaná štúdia, podľa ktorej majú Žilinčania druhý najmladší vekový priemer kádra vo futbalovej Európe. Chlapci spod Dubňa v sobotu vyzvú hráčov Senice, na ktorých majú dobré spomienky, veď v prvom kole ich zdolali 4:0 a v posledných dvoch vzájomných zápasoch na štadióne pod Dubňom dokonca zhodne 5:0! Tréner Záhorákov Anton Šoltis teda musí myslieť najmä na zadné vrátka. Paradoxom je, že aj Žilina inkasovala rovnaký počet 21 gólov ako jej súper a viackrát zo svojej siete loptu vyťahovali už iba Michalovčania (27).

Sereď - Dunajská Streda (nedeľa, 16.00, Orange Šport) 

Po prvej polovici základnej časti je Dunajská Streda na čele tabuľky s dvojbodovým náskokom pred Slovanom a naďalej potvrdzuje, že skvelý úvod sezóny nebol v jej podaní náhodný. So Sereďou hrala za dva roky sedemkrát, z toho v štyroch dueloch uspela vrátane augustového debaklu 6:0 z prvého kola sezóny. V kabíne domácich je o poznanie dusnejšie, so sériou šiestich zápasov bez víťazstva klesli na ôsme miesto a v boji o top 6 musia opäť zabrať naplno. Možno už od začiatku by mohli mať k dispozícii hviezdneho Uruguajčana Pereiru a tiež Kolumbijčana Ibarguena, ktorí naposledy proti ViOnu nastúpili na posledných sedem minút.

Slovan - Nitra (nedeľa, 17.00) 

Remízou v dlho diskutovanom šlágri v MOL aréne si Slovan udržal dvojbodový odstup od lídra z Dunajskej Stredy a v nedeľu doma privíta Nitru. Mužstvo spod Zobora patrí medzi príjemné prekvapenia sezóny, ktorý pritom začalo katastrofálne. Hneď v prvom kole podľahlo Slovanu 0:5. Belasých Nitrančania nezdolali od augusta 2010, iba veľmi výnimočne sa im podarilo s favoritom remizovať. Nerozhodný výsledok by bol pre nich na ihrisku súpera obrovským úspechom, to ale Slovan bezpochyby nemieni pripustiť.

Trenčín - Ružomberok (nedeľa, 17.00) 

Tri víťazstvá po sebe a z toho dve vďaka skvelým obratom v samom závere katapultovali Ružomberok na piate miesto a Liptákom sa hneď dýcha ľahšie. Pozície v dolnej šestke neboli pre nich, čo po debakli 0:5 na Slovane veľmi rýchlo dokázali skvelými výkonmi aj výsledkami v ďalších zápasoch. V nedeľu cestujú do neďalekej Žiliny, kde na nich čaká posledný tím tabuľky AS Trenčín. Na prívlastok „posledný“ pri Trenčanoch určite nie sme zvyknutí a ako im stále vôbec nepasuje, no odohraných je už jedenásť kôl a náznak zlepšenia je v ich prípade v nedohľadne. Uvidíme ako si poradia s konsolidovaným mužstvom trénera Haspru, ktoré je narozdiel od nich zložené prevažne z odchovancov a v ich prospech tak hrá aj veľké srdce a zápal pre klub.