​Fortuna liga je zodpovedná, zaslúži si fanúšikov

​Fortuna liga je zodpovedná, zaslúži si fanúšikov

S dlhoročným športovým lekárom MUDr. Pavlom Malovičom sme sa v rámci aktivity #VIACAKOHRA porozprávali o dopade pandémie na fungovanie športových súťaží.

Druhá vlna pandémie naberá na sile. Vláda Slovenskej republiky prijala opatrenia, ktoré majú zamedziť šíreniu ochorenia COVID-19. Doplatil na to aj svet športu. Súťaže sa s výnimkou elitných líg v piatich najrozšírenejších odvetviach prerušili, obmedzený je dokonca aj tréningový proces. Futbalová Fortuna liga našťastie pokračuje ďalej, akurát bez divákov. Nie sú tieto opatrenia až príliš prísne? Aj o tom sme sa porozprávali so športovým lekárom so skúsenosťami z pôsobenia pri reprezentačných tímoch, prednostom Ústavu telovýchovného lekárstva Slovenskej zdravotníckej univerzity Pavlom Malovičom (68), ktorý zároveň zastáva funkciu manažéra zdravotnej starostlivosti na Slovenskom futbalovom zväze.   

Vláda povolila pokračovanie najvyšších súťaží iba v piatich kolektívnych športoch. Ako vnímate toto rozhodnutie? 

Je to diskriminačné. Samozrejme, futbal, hokej, basketbal, hádzaná a volejbal sú pre verejnosť a médiá najzaujímavejšie a najdôležitejšie športy. Z môjho pohľadu nebolo správne, že sa pozastavili nižšie a mládežnícke súťaže. Šport je nesmierne dôležitý pre posilňovanie imunitného systému. Navyše, strácame emócie, ktoré so sebou prináša. Myslím si, že súčasný stav môže u mnohých smerovať až k depresii. Šport pritom pomáha k optimizmu a pozitívnej nálade. Nové opatrenia ale otvárajú dvere pesimizmu. Nemyslím si, že sme sa ako spoločnosť rozhodli správne. 

Fortuna liga dostala šancu pokračovať ďalej. Zaslúžila si takúto dôveru aj v kontexte toho, ako sa kluby postavili ku koronakríze v uplynulých mesiacoch?

Myslím si, že Fortuna liga si zaslúži oveľa viac. Nielen pokračovanie súťažného programu, ale takisto by na zápasy mohli chodiť fanúšikovia. Samozrejme, kapacita na štadiónoch by sa mala znížiť a vychádzať by sme mali z percentuálneho prepočtu. Futbal sa hrá pre ľudí. Nie je dobré, keď diváci stoja za bránami štadióna. Futbalové zápasy nepredstavujú najväčšie riziko nákazy, aspoň tak hovoria posledné štúdie. Samozrejme, rozhodujúce slovo má Ústredný krízový štáb, ale toto je môj názor. Verte, že za takmer 50 rokov praxe viem, čo znamenajú pre hráčov znamenajú prázdne tribúny a pre ľudí zákaz zdieľať svoje emócie spoločne s futbalistami. Áno, máme televízne prenosy, ale tie dokážu len čiastočne nahradiť našu túžbu po futbale. Sledovať zápasy naživo je niečo úplne iné. Súčasný stav je ako lízať med cez sklo. 

Aký model by ste vy osobne navrhli v tejto pandemickej situácii? 

Navrhol by som, aby plynule bežali všetky futbalové súťaže. Zároveň si myslím, že by sa štadióny mohli zapĺňať na základe percentuálneho prepočtu. Keby bolo rozhodnutie na mne, určite by sa ligy nehrali bez divákov. 

Koľko percent divákov by ste teda pustili na jednotlivé štadióny v súčasnej dobe? 

Bol by som za to, aby sa štadióny mohli zaplniť aspoň z tridsať percent ich plnej kapacity. Opakujem, minimálne tridsať percent. 

Niektorí odborníci tvrdia, že športové podujatia sú veľmi rizikové z epidemiologického pohľadu. Nájdu sa ale aj takí, ktorí oponujú, že na žiadnom futbalovom zápase nevzniklo ohnisko nákazy. Kde máme hľadať pravdu? 

Skôr sa prikláňam k druhému tvrdeniu. Samozrejme, treba dodržať disciplínu a všetky dohodnuté pravidlá. Pokiaľ to dokážete, len ťažko môže na futbalovom štadióne vzniknúť ohnisko nákazy. To platí nielen vo futbale. V každej jednej sfére si treba nastaviť prísne pravidlá a dodržiavať ich. Zákazy nie sú cesta. Určite sa nestotožňujem s myšlienkou, že športoviská predstavujú centrá nákazy. Obzvlášť, keď hovoríme o futbale, ktorý sa hrá v exteriéri.

Ako športový lekár sa Malovič zúčastnil na 140 zápasoch našej seniorskej reprezentácie.

Futbalové tímy sa musia každý týždeň testovať. Ako vnímate toto opatrenie? 

Za posledný mesiac som zažil asi sedem testov. Nie je to veru nič príjemné, ale je to jediná cesta, ako zistiť, či mám v tíme infekčnú osobu. Bohužiaľ, zvyšuje to ekonomické náklady našich klubov. Myslím si, že spoločnosti zabezpečujúce testovanie by mohli preukázať futbalu láskavosť a ponúknuť zľavu pri vyššom množstve. Pomôžu tým klubom, ktoré ľuďom robia radosť. Navyše, športovci sú disciplinovaní a nesprávajú sa rizikovo. Určite je na futbalovom zápase menšia rizikovosť ako na svadbe. 

Nestačí podľa vás testovať až osoby s príznakmi ochorenia? 

Som človek, ktorý zastáva prevenciu. Nemám nič proti testovaniu, ale v prvom rade treba pracovať na tom, aby mali športovci silnú imunitu. Investovať treba aj do vitamínov a výživových doplnkov. Keď budeme myslieť na prevenciu, nemusíme sa báť testovania. Samozrejme, veľa závisí aj od osobnej disciplíny. Môžete hráčom naordinovať jedálniček, hygienu, pitný režim, výživové doplnky, správanie, ale potom je to už len na nich. Istotu nemáte nikdy, a tak je testovanie dobrá možnosť, ako sa uistiť, že zdravotný stav tímu je dobrý. 

Ako z vášho pohľadu Fortuna liga zvláda boj s koronakrízou? 

Samozrejme, pre kluby je to veľmi ťažké. Aj tie najbohatšie musia počítať. Takisto na hráčoch cítiť, že nie sú úplne v pohode. Ovplyvňujú ich obmedzenia, prázdne štadióny, je v nich neistota pre prípadné ďalšie prerušenia ligy. 

Počet nakazených v jednotlivých fortunaligových kluboch nie je vysoký. Je to výsledok disciplíny? 

Treba vyzdvihnúť prácu predstaviteľov Únie ligových klubov, ktorí už na začiatku pandémie v marci vyvinuli nesmierne úsilie pre návrat na štadióny. Klobúk dolu! Vznikol prepracovaný manuál organizácie zápasov, ktorý má v sebe zakotvený aj proces kontroly. Futbalisti majú výrazne menej pozitívnych testov ako iní športovci nielen preto, že hrajú a trénujú v exteriéri. Kladie sa dôraz na disciplínu. Nešťastie ale číha za každým rohom, a preto treba zotrvať pri opatrnosti. 

MUDr. Malovič, ako ho možno nepoznáte. Je aj folkový pesničkár

Ako vidíte nasledujúci pandemický vývoj? Máme sa pripraviť aj na ďalšie reštrikcie? 

Verím, že to postupne ustane. Najväčšie riziko spočíva v kombinácii chrípky a koronavírusu, takisto v superinfekciách, ktoré budú nasledovať. Jednoducho, musíme byť disciplinovaní a posilňovať svoju imunitu. Som optimista a aj preto si myslím, že na konci novembra bude situácia dobrá. 

Neočakávate ďalšie prerušenie Fortuna ligy, prípadne odklady zápasov? 

Treba dodržiavať manuál na organizáciu zápasov, ktorý Únia ligových klubov stále vylepšuje. Pokiaľ to dokážeme, nečakám odklad zápasov. Verím, že všetko zvládneme. 

Čo by dnes mali robiť hráči, aby minimalizovali riziko nákazy? 

Nech čo najmenej oslavujú a ak už musia, nech tak robia v úzkom kruhu. Odložme si oslavy na neskôr. 

Na čo najviac si musia dať pozor v ich bežnom pracovnom živote? 

Najmä na hygienu a sebadisciplínu. Hráči majú tendenciu neprezradiť prípadné príznaky, pretože bojujú o miesto v zostave. Tréneri zvyknú pochváliť futbalistov, ktorí nastúpia do zápasu chorí. Doslova povedia, že prekonali sami seba. To dnes určite nie je vhodné. Pokiaľ má niekto príznaky, ktoré pripomínajú infekciu, treba zostať doma a informovať klubového lekára. Netreba bojovať za každú cenu. Tak ako sa nemá hrať cez bolesť, tak ani s horúčkou.   

PAVEL MALOVIČ – FAKTY 

  • Narodil sa 23. júla 1952 v Bratislave, je lekár, publicista a folkový pesničkár. 
  • Vyštudoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského. 
  • Je prednosta Ústavu telovýchovného lekárstva Slovenskej zdravotníckej univerzity. 
  • Jeho profesionálnou doménou je šport a športová medicína. Ako športový lekár sa zúčastnil na 140 zápasoch našej seniorskej reprezentácie.
  • Na Slovenskom futbalovom zväze zastáva pozíciu manažéra zdravotnej starostlivosti. 
  • Pre Európsku futbalovú úniu (UEFA) pracuje ako dopingový komisár. 
  • Svoje odborné texty publikuje vo viacerých médiách, najčastejšie v denníku Šport a Futbal magazíne.