Navždy nás opustil Jozef Obert. Česť jeho pamiatke

Navždy nás opustil Jozef Obert. Česť jeho pamiatke

Vo veku 82 rokov zomrel v nedeľu v Bratislave po dlhej chorobe bývalý československý futbalový reprezentant, vynikajúci útočník, tréner a najmä skvelý človek Jozef Obert (nar. 4. januára 1938 vo Veľkých Bieliciach).

V slovenskom Klube ligových kanonierov má Jozef Obert členské číslo 12, v československom Klube ligových kanonierov mu patrí odznak číslo 66. Potrebný počet gólov na otvorenie dverí do elitnej streleckej spoločnosti dosiahol v roku 1969 ako hráč Wackeru Innsbruck, má v nej na konte 107 presných zásahov. V domácej najvyššej súťaži niekdajšieho spoločného štátu sa vo farbách bratislavského Slovana, Tatrana Prešov, RH Brno a ČH Bratislava strelecky presadil 92-krát. Ďalších 15 gólov pridal ako hráč Wackeru Innsbruck.

Do Klubu ligových kanonierov vstúpil až v decembri 2017, keď mu boli pripočítané góly dosiahnuté počas pôsobenia v Rakúsku. Celkovo zaznamenal 107 ligových gólov.  „Góly som si nepočítal, na prekonanú stovku ma upozornili až novinári. Členstvo v Klube ligových kanonierov ma potešilo. V našich časoch sa hralo v lige oveľa menej zápasov, čiže bolo náročnejšie prekonať stogólovú hranicu. Mne sa to podarilo, z čoho sa aj po rokoch teším,“ povedal vtedy Jozef Obert.

Bol jediným Slovákom, ktorý reprezentoval Československo vo všetkých existujúcich reprezentačných kategóriách, od sedemnástky cez juniorov "levíčat", dvadsaťjednotku, olympijský výber, béčko, áčko aj internacionálov. Rovnako unikátnych je jeho päť gólov vo finále pohára proti pražskej Slavii, ktorý Slovan vyhral rekordne 9:0. Je dvojnásobným šampiónom Rakúska, k tomu pridal jeden Rakúsky pohár a tri Československé.

Slovan Bratislava bol preňho srdcová záležitosť.  „Strávil som tu ako hráč i tréner viac než dvadsať rokov, ktoré sú nezabudnuteľné. Vždy na to rád spomínam a k Slovanu mám silný vzťah,“ vyhlásil Jozef Obert. Pri príležitosti svojich 80. narodenín sa tešil na nové Tehelné pole a prial úspech Slovanu i slovenskému futbalu. Žiaľ, na ďalšie zápasy belasých sa bude pozerať z futbalového neba.

Vedenie Únie ligových klubov (ÚLK) spolu s klubmi Fortuna ligy vyjadrujú pozostalým úprimnú sústrasť. Ďakujeme, pán Obert, za to, čo ste spravili pre slovenský futbal. Česť vašej pamiatke.