Žilina hrá s Trnavou, pri Žitave derby

Žilina hrá s Trnavou, pri Žitave derby

Pozvánka na zápasy 10. kola Fortuna ligy.

Michalovce - Dunajská Streda (sobota, 17.00, RTVS, huste.tv) 

Už tradične mali Zemplínčania katastrofálny štart do nového ročníka a teraz sa po ňom postupne zviechajú. Pred reprezentačnou prestávkou zdolali Pohronie a remizovali v Seredi, kde mali dvoch vylúčených Popovitsa aj Phillipsa. Grék ale v sobotu môže hrať, jeho vylúčenie oprávnené nebolo, no Phillips a rovnako ako aj nové posily Taiwo a Bednár proti DAC nenastúpia, keďže v Michalovciach hosťujú práve z klubu zo Žitného ostrova. Na hrote útoku by sa však mohol ukázať Ismar Tandir, ďalší nový hráč, známy z pôsobenia v Ružomberku či Pohroní. Favoritom zápasu zostávajú hostia, veď sú stále na čele tabuľky s ôsmimi výhrami a jedinou prehrou. Tú utrpeli naposledy v Žiline, neuspeli 1:4 a práve tento zápas by mohol byť pre Michalovce ukážkou, kadiaľ hľadať cestu k úspechu.

Senica - Ružomberok (sobota, 17.00, huste.tv) 

Vďaka výhre 1:0 v Žiline nad Trenčínom sa Senica odlepila od dna a poskočila hneď na deviate miesto tabuľky. Mužstvu Antona Šoltisa sa preto znova dýcha ľahšie. Talent aj kvalitu v kádri jednoznačne má, len je potrebné dať mu čas. Ten získal aj počas repre pauzy, a preto by mal byť senický tím dokonale pripravený na zápas s nevyspytateľným Ružomberkom. Aj Liptáci vyhrali zatiaľ iba dvakrát, no o dve miesta vyššie ako Senica sú vďaka štyrom remízam. Sami však vedia, že nejednu z nich môžu považovať skôr za stratu bodov a musia poriadne zabrať, aby sa vrátili na svoje tradičné pozície v hornej šestke.

Slovan - Sereď (sobota, 17.00, huste.tv) 

Hviezdny stredopoliar Álvaro Pereira, ktorý posilnil klub zo Serede, ešte na Tehelnom poli hrať nebude a aj preto očakávame jednoznačnú záležitosť v podaní domácich. Belasí už dýchajú na krk Dunajskej Strede s dvojbodovým odstupom, naopak, Sereď nenadviazala na famózny úvod sezóny a štyri zápasy po sebe nedokázala zvíťaziť. Slovan vyhral všetkých šesť vzájomných duelov z ostatných dvoch sezón s celkovým skóre 16:3, v minulom ročníku zdolal sobotňajšieho súpera dvakrát na nulu.

Trenčín - Pohronie (sobota, 17.00, huste.tv) 

Pred sezónou azda nik nečakal, že v desiatom kole bude Trenčín v Žiline hostiť Pohronie z pozície predposledného tímu tabuľky. Doterajšie výsledky AS však nemohli znamenať nič iné, veď práve títo súperi vyhrali iba jediný z deviatich zápasov. Žiarčania sú na poslednom mieste a vedenie klubu reagovalo výmenou trénera, keď Mikuláša Radványiho nahradil Čech Jan Kameník. Na svojej pozícii skončil aj športový riaditeľ klubu Miroslav Filipko a odišli dve dlhodobé opory Lukáš Pelegríni a Patrik Abrahám. Verme, že neľahké obdobie už má minuloročný nováčik konečne za sebou a odrazí sa k lepším výkonom. Proti Trenčínu to však v šesťbodovom zápase bude mať veľmi ťažké.

Zlaté Moravce - Nitra (sobota, 17.00, huste.tv) 

Regionálne derby sa už dlho nehralo vo chvíli, keď boli obaja aktéri v prvej osmičke tabuľky. ViOn je na ôsmom mieste s deviatimi získanými bodmi a Nitra zasa prebrala od Serede štafetu prekvapenia sezóny a figuruje na fantastickom treťom mieste. Napriek tomu ju za favorita nepovažujeme, pretože očakávame maximálne vyrovnaný duel. Domáce prostredie hrá pre ViOn, ale pri súčasných opatreniach je to iba papierová záležitosť. Zaujímavé je, že oba tímy strelili rovnaký počet trinásť gólov a Nitra dokonca inkasovala o päť (!) viac ako Zlaté Moravce, ale napriek tomu má v tabuľke o päť bodov viac, čo svedčí o jej obrovskej efektivite.

Žilina - Trnava (nedeľa, 16.00, Orange Šport, huste.tv) 

Program desiateho kola uzavrie šláger pod Dubňom, v nedeľu sa stretnú dvaja pohároví adepti. Žilinský celok predvádza výsledky ako na hojdačke, dokáže podľahnúť outsiderom a zároveň zdolať doma suverénny DAC 4:1. Trnava má vyššie ambície než v minulom ročníku. Aktuálne je s trinástimi bodmi piata iba o skóre práve za Žilinou, ktorá ho má poriadne divoké 24:18, v pomere k trnavskému 10:10. Verme, že v nedeľu bude zápas najmä o útočnej filozofii na oboch stranách a tieto čísla ešte porastú.