​Fortuna liga pokračuje za sprísnených opatrení

​Fortuna liga pokračuje za sprísnených opatrení

Fortuna liga je jednou z piatich športových profesionálnych líg na Slovensku, ktorá pokračuje aj napriek opatreniu Úradu verejného zdravotníctva z 15. októbra, ktoré hovorí o zákaze usporadúvania hromadných podujatí na Slovensku.

Futbalová Fortuna liga pokračuje nasledujúci víkend svojim 10-tym kolom. Naďalej sa bude hrať bez prítomnosti fanúšikov na tribúnach a členovia jednotlivých tímov sa musia podrobiť testovaniu na ochorenie COVID-19. Fortuna liga dostala výnimku pri organizácii svojich zápasov aj počas zákazu usporadúvania hromadných podujatí na Slovensku. Musí však splniť prísne bezpečnostné opatrenia.  

„Väčšina z bezpečnostných opatrení je pre nás samozrejmosťou. Sme zodpovední, máme vypracovaný vlastný manuál schválený Úradom verejného zdravotníctva, ktorý si osvojili aj predstavitelia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Pravidelne komunikujeme so štátnymi i epidemiologickými autoritami, k riešeniu súčasnej situácie pristupujeme proaktívne, sme nastavení tak, aby sme spĺňali maximálne bezpečnostné opatrenia. Pokračovať v aktuálnej sezóne je pre nás, aspoň malou náplasťou na veľké rany, ktoré šport v súčasnosti dostáva. Veríme, že sa situácia čoskoro zlepší,“ hovorí prezident ÚLK Ivan Kozák.   

Fortuna liga je od vypuknutia pandémie zodpovedná. Pandemické opatrenia nielen dodržuje, ale proaktívne nastavuje vlastné pravidlá, ktorých výsledkom je aj dôsledne vypracovaný Manuál organizácie zápasov. Jednou z noviniek, ktoré obsahuje súhrn opatrení vydaný Úradom verejného zdravotníctva, je povinnosť testovania všetkých hráčov a členov realizačných tímov klubov Fortuna ligy pred každým ligovým kolom.   

„Všetkým klubom sme distribuovali certifikované antigénové testy, vydali sme vlastné usmernenie testovania, ktoré obsahuje aj pravidlá vydané Úradom verejného zdravotníctva. Výsledky budeme pravidelne zaznamenávať,“ ozrejmuje Kozák.   

Vedenie ÚLK nedávno predstavilo aj novú kampaň s názvom #viacakofutbal, v ktorej popísalo štyri priority nasledujúceho obdobia – diskusia o opatreniach, návrat fanúšikov, šport ako prevencia pred nákazou a financie. „Postupným, odborným, slušným, ale zároveň intenzívnym dialógom sa nám postupne darí posúvať veci k lepšiemu. Súčasná situácia nie je priaznivá pre nikoho. Rešpektujeme aktuálne opatrenia, no zároveň sme stanovili naše priority. Šport je dôležitou súčasťou spoločnosti a musí nás byť počuť,“ dodáva prezident ÚLK.