Divkovič: DAC by som odporučil každému mladému hráčovi

Divkovič: DAC by som odporučil každému mladému hráčovi

S útočníkom Dunajskej Stredy Markom Divkovičom o vydarenom vstupe do novej fortunaligovej sezóny.

Má za sebou úvod sezóny v znamení rekordov. Chorvátsky útočník Marko Divkovič strelil v prvých deviatich kolách novej fortunaligovej sezóny už šesť gólov, čo sa mu doteraz nepodarilo v troch celých predošlých ročníkoch. Nezanedbateľným spôsobom prispel k úspechom svojho tímu. Dunajská Streda zvíťazila v úvodných ôsmich vystúpeniach, čo je zase najlepší vstup ligového mužstva do sezóny v našej histórii. V súčte s dvoma poslednými duelmi z predchádzajúceho ročníka zvíťazili žlto-modrí desaťkrát za sebou!   

ZATIAĽ NAJSILNEJŠÍ 

Stopku hráčom DAC vystavili až mladíci Žiliny, ktorí na domácom trávniku zdolali lídra tabuľky prekvapujúco a presvedčivo 4:1. „Samozrejme, som veľmi sklamaný. Bola to totiž prvá prehra v sezóne. Urobili sme hlúpe chyby. Teraz si musíme zanalyzovať našu hru a sústrediť sa na najbližší ligový zápas po reprezentačnej pauze v Michalovciach,“ povedal v rozhovore pre našu ligu Marko Divkovič, ktorý priznal, že Žilina bola v tejto sezóne zatiaľ najsilnejší súper DAC. „Je to tak. Mladé mužstvo súpera hralo veľmi dobre. Prehru sme si ale spôsobili sami našimi zaváhaniami.“ Po prvej prehre v ročníku v šatni DAC nepadali ostré slová. Ani na ne nebol dôvod, veď mužstvo zo Žitného ostrova stále vedie fortunaligovú tabuľku, hoci už len s dvojbodovým náskokom pred majstrovským Slovanom Bratislava. „Po zápase sme sa už pozerali do budúcnosti. Máme reprezentačnú prestávku a tým pádom aj dostatok času na to, aby sme si to celé rozobrali. Prehra pre nikoho nie je dobrá, ale aspoň vám ponúka priestor na to, aby ste sa zlepšili.“ Slovan Bratislava po slabšom úvode do sezóny zdolal naposledy Ružomberok, Senicu i Pohronie. Belasí opäť dýchajú Dunajskostredčanom na chrbát, ktorí to ale zvlášť neprežívajú. „Nevnímam to ako problém. Sústredíme sa na seba, na svoje zápasy a na to, čo môžeme zlepšiť,“ skonštatoval 21-ročný rodák z chorvátskeho Vinkovci, ktorý sa už teší na nedeľu 25. októbra. Práve vtedy sa DAC stretne so Slovanom Bratislava. Vzájomný súboj našich najlepších tímov môže veľa napovedať o ich úrovni. „Mám rád takéto zápasy. Bude to určite výborný duel a pravé derby. Škoda akurát, že na štadióne budú chýbať diváci. Len ťažké zápasy nás môžu posúvať a ja ich hrám rád. Určite sa nebojíme,“ vyslovil sa Marko Divkovič.   

SKVELÝ STORCK 

Futbalisti Dunajskej Stredy lámu maximá. Skvelou šnúrou v úvode sezóny najskôr pokorili klubové a neskôr aj ligové rekordné série. Hráči DAC už v minulých ročníkoch podávali výborné výkony. Čím to je, že dokázali svoju úroveň ešte viac pozdvihnúť? „Jednoducho, hráme dobre a bavíme sa futbalom,“ povedal Marko Divkovič a následne ďalej rozvinul svoje myšlienky. „Máme trénera, ktorý nám vie dodať motiváciu a sebadôveru. Tvoríme veľmi dobrý tím a každý sa chce zlepšovať.“ Nemecký kormidelník Dunajskej Stredy Bernd Storck si na Slovensku rýchlo získal renomé. Svojou prácou potvrdzuje, že nie nadarmo pôsobil trebárs aj pri maďarskej reprezentácii, s ktorou účinkoval pred štyrmi rokmi na európskom šampionáte vo Francúzsku. „Je to veľmi dobrý tréner, pod ktorého vedením rastie moje sebavedomie. Navyše, je to aj dobrý človek,“ povedal Marko Divkovič, ktorý skloňoval najmä psychologickú stránku práce svojho trénera. Možno aj preto, že sa na zápasoch DAC nedá nevidieť skvelú pripravenosť tímu. „Áno, tréner na kondícii skutočne bazíruje. Máme náročné tréningy, ktoré sa odohrávajú vo vysokej intenzite. Aj preto sme zvládli nahustený program.“ Hovorí sa, že víťazstvá prispievajú aj k upevňovaniu partie. Na základe výsledkov by dunajskostredský kolektív mal byť doslova jednoliaty. Rýchlonohý útočník potvrdzuje, že to tak aj je. „Šatňa funguje skvele. Vieme si užiť tvrdú prácu, ale aj zábavu. Verím, že to tak bude pokračovať,“ poznamenal Marko Divkovič, ktorý na Žitnom ostrove pôsobí od roku 2017. Mužstvo DAC sa odvtedy stále zlepšuje. „Myslím si, že v súčasnosti máme najsilnejší tím od môjho príchodu. Kvalita u nás bola aj predtým, ale teraz sme o krok vpredu, čo sa prejavuje aj na výsledkoch. Sme mladí, ale veľmi motivovaní a hladní po úspechoch. Máme svoje ciele, ktoré chceme dosiahnuť.“ Môže z toho vzísť napokon aj premiérový fortunaligový titul pre Dunajskú Stredu v histórii? „Nepozeráme sa do vzdialenej budúcnosti. Idem krok po kroku za splnením svojho sna. Ak budeme takto pokračovať, stať sa môže všetko.“  

 

MÉTY SI NEDÁVA 

V predchádzajúcich troch fortunaligových ročníkoch zaznamenal postupne tri, päť a znova päť gólov. Marko Divkovič sa ale výrazne zlepšuje, čo dokazuje jeho šesť presných zásahov v aktuálnej sezóne. „Som veľmi šťastný, pretože som dosiahol osobný rekord. Nechcem sa ale zastaviť. Rád by som pokračoval v strieľaní ďalších gólov. Nech ich dám čo najviac,“ povedal chorvátsky útočník, ktorý nikdy nereprezentoval svoju krajinu v žiadnej mládežníckej kategórii. Spýtali sme sa ho, či si stanovuje aj konkrétne méty pre túto sezónu. „Nie. Jednoducho chcem streliť toľko gólov, čo sa bude dať.“ Marko Divkovič sa v poslednom období veľmi zlepšil a to nielen v zakončení. Keď si ho cez zápas budete všímať, zaujme vás tým, že v podstate akoby nepotreboval oddychové fázy. Celý čas je v behu, v plnom šprinte rieši veci aj koncom zápasu. „Ja to takto nevnímam. Robím všetko, čo predtým. Snažím sa len svedomito trénovať a hrať čo najlepšie. Niekedy sa darí viac, inokedy menej,“ povedal Marko Divkovič, ktorý nie je jediný ostrostrelec v mužstve. Góly dávajú aj jeho partneri z ofenzívy. Kapitán Zsolt Kalmár skóroval už osemkrát, hrotový útočník Eric Ramirez pridal päť presných zásahov. „Je to super. Kalmár je náš najlepší hráč, líder. Predvádza skvelé výkony. Ramirezovi sa takisto darí, dáva pekné góly. Užívam si spoluprácu s nimi.“ Ofenzívny orchester DAC sa naplno prejavil aj v tejto sezóne Európskej ligy, v ktorej Dunajská Streda postupom do 3. predkola dosiahla ďalšie historické maximum. Víťazstvo 2:0 na trávniku islandského Hafnarfjörduru nikoho neprekvapilo, no triumf v 2. predkole nad Jabloncom (5:3 pp) a následne oslavy s fanúšikmi za bránami zatvoreného štadióna zostanú ešte dlho v pamäti každého, kto má blízko ku klubu zo Žitného ostrova. Marko Divkovič prispel k zážitku dvoma gólmi. „Bol to pre mňa krásny večer. Nielen pre mňa, ale takisto pre každého z nás. V zápase sme ukázali veľkú sebadôveru. Bojovali sme o dobrý výsledok, ktorý sme napokon dosiahli. Fanúšikovia boli ako vždy úžasní a nič na tom nezmenila skutočnosť, že nesmeli ísť na štadión. Povzbudzovali nás spoza brány a to si veľmi vážime. Bol to naozaj nezabudnuteľný zážitok,“ povedal Marko Divkovič, ktorý bohužiaľ zrejme z pamäti nikdy nestratí ani nasledujúci zápas. Dunajskostredčania chceli pokračovať vo svojej spanilej jazde, no v 3. predkole narazili na súpera, ktorý bol nad ich sily. Po prehre 0:7 na trávniku rakúskeho Linzu sa so súťažou rozlúčili. „Ukázalo sa, že súper bol lepší. My sme mu to ale uľahčili svojimi chybami, ktoré náš skutočne kvalitný protivník dokázal napokon potrestať. Stávajú sa aj takéto veci. Treba sa z toho poučiť, aby sme v budúcich európskych zápasoch boli silnejší,“ uviedol Marko Divkovič.   

SKVELÉ ZÁZEMIE 

Má 21 rokov, do Dunajskej Stredy prišiel z akadémie londýnskeho Arsenalu v Grécku pred viac ako troma rokmi ešte ako tínedžer. „Urobil som dobrý krok v mojej kariére. Je to skvelé, v akom som prostredí. Klub má fantastickú akadémiu a výborný štadión. Mám tu všetko potrebné pre tréning a pre to, aby som sa mohol ďalej zlepšovať,“ skonštatoval Marko Divkovič a ďalej pokračoval: „DAC je klub, ktorý by som odporučil každému mladému hráčovi, pretože sa v ňom môžete rozvíjať. Stačí iba chcieť.“ Dinamo Záhreb, Hajduk Split… v Chorvátsku by sme mohli napočítať niekoľko zaujímavých klubov s európskym renomé. Za Dunajskou Stredou ale práve v jednom dôležitom smere zaostávajú. „Nemyslím si, že takéto zázemie má niektorý klub v Chorvátsku.“ Len máloktorý hráč túži zostať celý život na jednej adrese. Všetci futbalisti sa chcú zlepšovať, aby si časom vybojovali angažmán v renomovanejšej súťaži. Ani Marko Divkovič nie je výnimka, hoci sa nikam nasilu netlačí. „Som súčasť Dunajskej Stredy. Mám platný kontrakt, sústredím sa na svoju robotu a na to, aby som sa zlepšoval,“ povedal útočník DAC, ktorého sme sa spýtali aspoň na vysnívanú súťaž. „Nemôžem povedať, že existuje liga, v ktorej by som vyslovene túžil hrať. Páči sa mi ale španielska Primera Division,“  uzavrel Marko Divkovič.   

MARKO DIVKOVIČ – FAKTY

  • Narodil sa 11. júna 1999 v chorvátskom Vinkovci, hráva na poste útočníka za Dunajskú Stredu.
  • Pred príchodom do DAC pôsobil v chorvátskom NK Otok a v akadémii londýnskeho Arsenalu v Grécku. 
  • Chorvátsko nikdy nereprezentoval ani na mládežníckej úrovni. 
  • V deviatich tohtosezónnych zápasoch Fortuna ligy strelil šesť gólov a pridal dve asistencie. 
  • Celkovo vo Fortuna lige nazbieral 86 zápasov, v ktorých skóroval 19-krát a nazbieral v nich 14 asistencií. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Zlepšovať sa každý deň.“