Preview: Líder cestuje pod Dubeň, Pohronie privíta majstra

Preview: Líder cestuje pod Dubeň, Pohronie privíta majstra

Preview pred zápasmi 9. kola Fortuna ligy.

Žilina – Dunajská Streda (sobota, 17.00) 

Hneď prvý  zápas víkend je najväčším šlágrom, v priamom prenose RTVS si to rozdajú dvaja pohároví zástupcovia. Škoda, že ani jeden z nich už v Európe nepokračuje a Žilina mala navyše počas týždňa namále aj v Slovnaft Cupe, keď na pôdu treťoligového Oravského Veselého vyslala omladený káder s minimom hráčov A-tímu. Postúpila však v rozstrele a teraz je pripravená vyzvať zo šiesteho miesta tabuľky samotného lídra. DAC je s fortunaligovým rekordom ôsmich víťazstiev v úvode sezóny stále stopercentný a na pôde Žiliny bude favoritom. Všetko sa v tíme trénera Storcka točí okolo hviezdneho maďarského reprezentanta Zsolta Kalmára, ktorý v súbojoch v strede poľa vyzve omnoho menej skúsených súperov. Tešíme sa však na pekný zápas a veľa gólov, obaja súpera často predvádzajú zaujímavé prestrelky.

Ružomberok – Zlaté Moravce (sobota, 19.00) 

Po debakli 0:5 na Tehelnom poli klesol Ružomberok na deviate miesto a odraziť sa naspäť do prvej šestky chcú zverenci trénerskej dvojice Haspra – Sapara v zápase so Zlatými Moravcami. ViOn hrá zatiaľ svoj dlhodobý štandard, pohybuje sa v strede tabuľky, kde je to však bodovo poriadne prehustené a razom môže poskočiť aj klesnúť o tri či štyri pozície. Liptáci v Slovnaft Cupe vyhrali na pôde Prešova 4:1, gólovo sa po pol roku presadil útočník Martin Regáli a rovnako to padlo aj vo výbornej forme hrajúcemu Ladislavovi Almásimu. Vďaka svojim výkonom si vyslúžil pozvánku do reprezentácie do 21 rokov, obrana ViOn-u si bude musieť na neho dávať veľký pozor.

Sereď – Michalovce (sobota, 19.00) 

Po výbornom úvode sezóny Seredčania nečakane vybuchli v Nitre a po prehre 0:3 sa zosunuli na štvrté miesto tabuľky. Stále skvelé, ale sami vedia, že body s corgoňmi stratiť nechceli. O reparát sa pokúsia proti Michalovciam, ktoré pred týždňom druhýkrát v sezóne vyhrali a odrazili sa od dna tabuľky. So siedmimi bodmi sú síce predposledné, no rovnaký počet nazbieral aj ôsmy Trenčín a Zemplínčanov zráža iba strašidelné skóre 6:21. V sobotu bude pre nich cenný aj jediný bod, o šanciach jeho zisku veľa napovie aj prípadná účasť alebo neúčasť kapitána Igora Žofčáka v zostave. Proti Pohroniu hral a gólom a asistenciou sa najväčšou mierou postaral o výhru 2:0.

Trnava – Nitra (sobota, 19.00) 

Zdá sa, že po sérii troch prehier je Spartak z najhoršieho von a s trinástimi bodmi aj vďaka zakopnutiam Žiliny či Serede okupuje tretiu priečku. Trnava v posledných dvoch kolách zdolala na nulu ViOn aj Senicu a do tretice sa o to pokúsi proti Nitre. Tá je po pohárovej blamáži a vypadnutí v Príbelciach pripravená napraviť si reputáciu. Vo Fortuna lige sa jej zatiaľ darí nad očakávania, veď po ôsmich kolách je na piatom mieste. Lídrom mužstva je stredopoliar Michal Faško, ktorý so šiestimi strelenými gólmi zažíva životnú sezónu. Ešte nikdy toľko zásahov nezaznamenal a teraz sa mu to podarilo už v prvej štvrtine súťažného ročníka.

Pohronie – Slovan (nedeľa, 18.00) 

Po prehre v Michalovciach, kde mužstvo Pohronia tréner Radványi ani kapitán Pavlík doslova nespoznávali, privítajú Žiarčania majstrovský Slovan. Na jednej strane to bude oslava futbalu, na druhej bez divákov strata jedinej malej výhody, ktorú domáci proti favoritovi vôbec mali. Slovan naháňa Dunajskú Stredu, na ktorú stráca päť bodov. V stredajšej dohrávke zdolal doma Senicu 2:0, fanúšikov potešil gól odchovanca Dávida Strelca. Práve jeho súhra s Vladimírom Weissom ich neraz dvíha zo sedadiel a táto dvojica bude mať aj v Žiari nad Hronom určite gólové chúťky.

Trenčín – Senica (nedeľa, 19.00) 

Nie veľmi dobrý úvod sezóny zažili Trenčania, no stále je čas dobehnúť stratené. Ako nutnosť sa javí trojbodový zisk v zápase s poslednou Senicou. Trenčín vyhral rovnako ako jeho súper v ôsmich kolách iba jediný duel, až štyrikrát si však so súpermi body delil a práve remízové straty ho zrazili do spodnej šestky. Záhoráci sú na tom omnoho horšie, aktuálne ťahajú sériu troch prehier a nemajú veľmi pozitívne vyhliadky na zlepšenie. Ak v Žiline s Trenčínom zabodujú, budú sa radovať, no tréner Šoltis vie, že vyhrávať musí najmä doma a so súpermi podobného rangu.