Fortuna liga dočasne bez fanúšikov, s ambíciou ich postupného návratu

Fortuna liga dočasne bez fanúšikov, s ambíciou ich postupného návratu

Fortuna liga bude od 1. októbra pokračovať v štandardnom programe, no za zatvorenými dverami. Najbližšie 9. kolo našej ligy, ktorá je na programe tento víkend, sa odohrá bez divákov.

Fortuna liga bude pokračovať bez divákov. Hovorí o tom najnovšie usmernenie Úradu verejného zdravotníctva, ktoré je platné od 1. októbra 2020. Avizované zrušenie športových podujatí, ani avizovaný maximálny počet 50 ľudí na športových podujatiach vrátane hráčov, realizačných tímov, organizátorov a pod. nie sú realitou. Fortuna liga tak bude pokračovať v štandardnom programe s jedinou výnimkou. Na zápasoch nebudú môcť byť prítomní diváci. Doteraz mohlo byť na štadiónoch 1000 resp. 500 fanúšikov. 

„Vzhľadom na avizované opatrenia, ktoré ešte pred dvoma dňami hovorili o úplnom zákaze športových podujatí, je nové opatrenie akceptovateľné. Pre Fortuna ligu to znamená, že bude pokračovať v zabehnutom programe a už tento víkend sa odohrá 9. kolo. Teší nás, že realitou budú dva priame prenosy, jeden v programe Orange Šport a jeden zápas odvysiela RTVS. Po 9. kole príde na rad reprezentačná prestávka, počas ktorej sa môžu opatrenia opäť zmeniť, veríme, že k lepšiemu. Futbal sa hrá pre fanúšikov, ich prítomnosť na štadiónoch je veľmi dôležitá z športového i finančného hľadiska. Nové nariadenie rešpektujeme a berieme ho ako krajné a núdzové riešenie. Veríme, že dlho nepotrvá a fanúšikovia sa vrátia opäť na tribúny. Naďalej budeme bojovať, argumentovať a presviedčať kompetentných, že existuje spravodlivejší, napríklad percentuálny alebo sektorový model, ktorý umožní fanúšikom sledovať zápasy priamo na štadióne za jasne stanovených hygienických opatrení, ktoré sú obsiahnuté v manuáli organizácie zápasov Fortuna ligy. Máme v rukách štúdiu od kolegov z asociácie Európskych líg, ktorá takisto potvrdzuje minimálne riziko šírenia vírusu pri zodpovednej organizácii športových podujatí. Pevne veríme, že predstavitelia štátu, respektíve Ústredného krízového štábu si nájdu priestor na rozumnú diskusiu o opätovnom a postupnom návrate fanúšikov na tribúny našich štadiónov,“ reaguje prezident ÚLK Ivan Kozák. 

„Samostatnou témou sú avizované finančné kompenzácie. Chcem sa poďakovať všetkým zástupcom klubov, že dodali expresne rýchlo podklady pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Futbal a ešte tenis dodali podklady ako prví. Za nás môžem povedať, že sme k tomu pristúpili zodpovedne tak, ako počas celej pandémie. Spracovali sme podrobnú informáciu o finančných dopadoch na futbalové kluby, s dôrazom nielen na profesionálnu, ale aj mládežnícku časť. Teší nás, že tajomník MŠVVaŠ pre šport Ivan Husár, splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera a celá sekcia športu sa tejto témy aktívne chopili a veríme, že výstup bude, čo najskôr známy. Futbal bol v špecifickej situácii, svoju predošlú sezónu dohral, hráči sú prevažne zamestnanci, teda dopad bol najväčší práve na futbal. Nemáme zmluvu so žiadnou štátnou akciovou spoločnosťou, bojujeme ako liga, či jednotlivé kluby o každého jedného sponzora, či vysielateľa svojou aktivitou. Doteraz sme nedostali žiadnu účelovú dotáciu naviazanú na pandémiu COVID-19. Veríme však, že táto aktuálna aktivita MŠVVaŠ bude úspešná a budeme odškodnení,“ doplnil prezident ÚLK Ivan Kozák.