Reparát DAC proti Trenčínu, Slovan vyzve Ružomberok

Reparát DAC proti Trenčínu, Slovan vyzve Ružomberok

Pozvánka na zápasy 8. kola Fortuna ligy.

Senica – Trnava (sobota, 18.00, RTVS) 

Jedenásta Senica vyzve v úvodnom dueli víkendového programu piaty Spartak. Trnavčania v prvých kolách vyzerali naozaj dobre, no séria troch prehier ich trochu zrazila, a tak sa musia opäť zviechať. Duel s ViOn-om výsledkovo zvládli, vyhrali 1:0, no a teraz budú hľadať body na trávniku Senice. Záhoráci ich majú šesť, no ešte zápas so Slovanom k dobru, hoci tam od nich úspech očakáva málokto. Naopak, doma by Trnavu potrápiť mohli tak ako vo februári, keď ju zdolali 2:0. Spartaku sa všeobecne na ich štadióne nedarí, vyhral tam jediný z posledných piatich ligových záaspasov.

Michalovce – Pohronie (sobota, 19.00) 

So skóre 4:21, mnohými debaklami a nie najlepšími vyhliadkami smerom do najbližších týždňov hrajú Michalovce doma proti Pohroniu. Napriek všetkému negatívnemu si však myslíme, že Zemplínčania zvlášť na svojom štadióne dokážu zdolať aj silnejších súperov a tak ako si poradili s ViOn-om, môžu v sobotu uspieť aj nad Žiarčanmi. Prípadné víťazstvo by ich vystrelilo v tabuľke vyššie, čo je potrebné, pretože nižšie sa už klesnúť z posledného miesta veru nedá. Hostia sú zatiaľ ôsmi, doplatili na straty bodov pri štyroch remízach a vyhrali jediný raz – nad Žilinou. Televízny zápas spred niekoľkých týždňov je však už zabudnutý a Pohronie si musí opäť spomenúť na vtedajší skvelý výkon, aby nevyspytateľného súpera na jeho trávniku potrápilo.

Nitra – Sereď (sobota, 19.00) 

Odhliadnuc od lídra z Dunajskej Stredy sa stretnú dve najpríjemnejšie prekvapenia úvodnej časti sezóny. Mnohými odpisovaná Nitra je s ôsmimi bodmi na priebežnom šiestom mieste, keď naposledy v prestrelke podľahla Trenčínu 2:3. Sereď, s ktorou rovnako málokto rátal do prvej šestky, sa dokonca drží na tretej pozícii s bilanciou tri víťazstvá, tri remízy a jediná prehra v siedmich zápasoch! Seredčania sú dokonca iba bod za druhým Slovanom a ich hlavnou zbraňou je efektivita, veď takto vysoko sú s takmer vyrovnaným skóre 12:11. Nitrianska obrana je so sedemnástimi inkasovanými gólmi o niečo deravejšia, no v jej prospech hrá zasa domáce prostredie.

Slovan – Ružomberok (sobota, 19.00) 

Belasí pred týždňom remizovali v Žiline, čo je za bežných okolností cenný výsledok, no tentoraz znamenal prehĺbenie straty na vedúci DAC na rozdiel ôsmich bodov. Doma preto povinnosť velí Slovanu zdolať nevýrazný Ružomberok. Lenže aj prívlastok Liptákov z úvodu sezóny môže byť zabudnutý, ak nadviažu na parádny výkon proti Michalovciam, ktoré naposledy zdolali vysoko 4:0. Hetrikom zažiaril Ladislav Almási, no tentoraz vie, že proti nemu bude stáť o level či dva kvalitnejšia obrana. Tréner Slovana Darko Milanič je hneď v úvode angažmánu pod tlakom, aby zlepšil herný prejav mužstva, ktoré už nepokračuje v pohárovej Európe. Navyše, fanúšikovia si žiadajú návrat talentovaného Dávida Strelca do zostavy, ba aj do základnej jedenástky. Nastane jeho čas opäť v sobotu?

Zlaté Moravce – Žilina (sobota, 19.00) 

Desiate miesto ViOn-u nesvedčí, no keďže z posledných štyroch zápasov vydoloval len jediný bod, na vyššie priečky sa zatiaľ nevyštveral. Zlatomoravčania v sobotu privítajú Žilinu, ktorá je mužstvom dvoch tvárí. Hoci futbalovou kvalitou a talentom je lepšia ako domáci, len málokto si dovolí tvrdiť, že odohrá ľahký zápas. Práve naopak, ViOn môže pokojne zvíťaziť a razom sa dostane do stredu tabuľky. Na trojbodový úspech nad Žilinou čaká už viac ako tri roky od víťazstva 2:0 v auguste 2017.

Dunajská Streda – Trenčín (nedeľa, 18.00, Orange Šport) 

Sedemgólový debakel od Linzu vyzliekol DAC donaha, napriek tomu chcú Dunajskostredčania hrať o rok ešte o level vyššie. Na Žitnom ostrove snívajú o titule a Lige majstrov, k obom však vedie ešte veľmi dlhá cesta. Neohrozený líder tabuľky a doposiaľ stále stopercentný celok trénera Storcka sa chce revanšovať za európsku hanbu pekným výkonom a víťazstvom proti Trenčínu. Hostia pricestujú do MOL arény ako ôsmy tím tabuľky s jediným víťazstvom zo siedmich duelov. Trikrát po sebe však Trenčín neprehral a zdá sa, že predsa len smeruje za lepšími výsledkami. Je však otázne, či zaboduje práve u súpera, ktorý zatiaľ Fortuna lige dominuje.