Slovan do Fínska ako favorit, kapitán DAC Kalmár: "Chceme postúpiť"

Slovan do Fínska ako favorit, kapitán DAC Kalmár: "Chceme postúpiť"

V 2. predkole Európskej ligy UEFA 2020/2021 budú v akcii dva slovenské futbalové kluby - ŠK Slovan Bratislava a DAC Dunajská Streda.

Úradujúci šampión ŠK Slovan Bratislava nastúpi vo štvrtok o 17.30 SELČ na pôde fínskeho KuPS Kuopio v pozícii papierového favorita. Vyrovnanejší priebeh sľubuje duel FC DAC 1904 Dunajská Streda - FK Jablonec, ktorý má výkop o 20.45 h. V prípade postupu čaká na Slovan v 3. predkole majstrovskej vetvy EL domáci duel s litovským klubom Suduva Marijampole, DAC by nastúpil v nemajstrovskej vetve na ihrisku LASK Linz.      

Slovanisti sa na duel vo Fínsku naladili výhrou 2:0 v ligovom derby nad Spartakom Trnava, v ktorom ich z lavičky premiérovo viedol Slovinec Darko Milanič. Jeho krajan a útočník "belasých" Alen Ožbolt má s fínskym futbalom skúsenosť, keď v júni 2017 nastúpil ako hráč reprezentácie do 21 rokov v prípravnom zápase s fínskymi rovesníkmi. Ešte ako hráč NK Domžale zase hral v kvalifikácii Európskej ligy proti estónskej Flore Tallinn. Fínsko a Estónsko sú si veľmi blízke krajiny a podobnosti sú zrejmé aj vo futbalovom štýle, akým sa kluby z týchto krajín prezentujú. "Zo skúseností s fínskym a estónskym futbalom som získal poznatky o tom, že hráči z týchto krajín sú fyzicky veľmi silní, veľa behajú a snažia sa využívať štandardné situácie. Prezentujú sa agresívnym poňatím. My musíme hrať svoj futbal, čiže kombinačne a s loptou na zemi. Ak tieto tímy čelia súperom, ktorí kombinujú po zemi a hrajú rýchly futbal, tak im to môže spôsobiť ťažkosti. Presne takýmto spôsobom sme uspeli s bývalým klubom proti Tallinnu," uviedol pre klubový web Slovana Ožbolt, ktorý si pamätá, v čom boli títo súperi silní: "Vyčkávali na štandardné situácie. Zamerali sa na vstup do zápasu, začali agresívne a s dlhými loptami dopredu. Akonáhle sme však začali hrať náš kombinačný futbal, tak sme ich prevýšili a zvíťazili. Verím, že aj teraz to v súboji s fínskym majstrom bude podobné."      

V Kuopiu by malo byť v stredu a vo štvrtok maximálne do desať stupňov Celzia a predpoveď avizuje dážď. Hrať sa bude na štadióne s umelou trávou a domáci sú navyše v dobrej forme, čo potvrdili štyrmi ligovými víťazstvami za sebou. V tabuľke Veikkausliigy im patrí druhá priečka s dvojbodovou stratou na HJK Helsinki, Kuopio však odohralo o zápas menej. "Nemyslím si, že by mala zmena počasia či umelá tráva hrať významnú úlohu. Sme zvyknutí na všetko, pričom na umelej tráve sme odohrali už veľa zápasov, pričom naposledy sme na nej v súboji s Trenčínom boli úspešní. My nemôžeme riešiť okolnosti, musíme sa koncentrovať len na náš výkon a postup," vyhlásil slovinský útočník. Hrá sa na jeden zápas, priestor na opravu nie je. "Všetko alebo nič, o tom je systém na jeden zápas. Chyby sa v takomto prípade neodpúšťajú. Avšak všetci vieme, že ľudia robia chyby a futbal je aj o chybách. Preto bude kľúčové urobiť menej chýb než súper, čo môžeme docieliť len maximálnou koncentráciou na každý detail."      

Do Kuopia odcestovalo 22 hráčov. Zdravotný stav mužstva sa po víkendovom derby vyvíja priaznivo. "Dávid Holman a Ibrahim Rabiu, ktorí chýbali v derby, sú opäť s nami a trénujú s mužstvom. Do Fínska necestoval Ondřej Petrák, ktorého trápi zranenie a nateraz nie je k dispozícii," vyhlásil tréner Milanič. Vladimír Weiss podobne ako mladíci Filip Lichý a Martin Trnovský, ktorí sa zotavujú zo zranení, zostali v Bratislave. "Súhlasím s tým, že sme favorit stretnutia, to je úplne normálne. Chceme a musíme to však potvrdiť aj na ihrisku, to je kľúčové a rozhodujúce. Máme dostatok informácií. Kuopio sa snaží hrať priamočiaro s vysokým napádaním, sú rýchli a bojovní. Rešpektujeme kvalitu súpera. Od začiatku zápasu musíme byť prítomní a pozorní," poznamenal Milanič. Kuopio vypadlo v 1. predkole Ligy majstrov po debakli 0:5 s nórskym Molde. V rovnakej fáze stroskotal Slovan, neprehral však na ihrisku, ale za "zeleným stolom". Po pozitívnych testoch dvoch členov výpravy mu orgány na Faerských ostrovoch neumožnili nastúpiť na zápas proti KÍ Klaksvík a Európska futbalová únia (UEFA) neskôr rozhodla o kontumácii v neprospech slovenského majstra, ktorý sa tak presunul do 2. predkola EL. Vlani po vypadnutí so Sutjeskou Nikšič išiel rovnakou cestou a dostal sa až do skupinovej fázy EL.      

Dunajskú Stredu čaká po postupe cez HF Hafnarfjördur atraktívny derby súboj s Jabloncom, ktorého dres oblieka dvojica slovenských legionárov Jakub Považanec - Ivan Schranz. Druhý menovaný prispel gólom k výhre 2:0 nad Baníkom Ostrava v súboji, ktorý bol pre "zeleno-bielych" generálka na DAC. Po troch kolách najvyššej českej súťaže figuruje Jablonec na 4. mieste tabuľky so ziskom 7 bodov. Tréner Petr Rada už po žrebe tušil, že jeho tím to na Žitnom ostrove nebude mať jednoduché. "Čaká nás ťažký zápas. Čakal som, že budeme hrať doma. DAC má silné mužstvo, je na špici tabuľky a postúpil z prvého predkola. Bude to ťažké aj preto, že sa hrá iba na jeden zápas," povedal Rada pre portál iDnes.cz.     

DAC pod taktovkou nemeckého trénera Bernda Storcka vyhral zatiaľ všetky súťažné zápasy v tejto sezóne, okrem triumfu na Islande v 1. predkole EL uspel v šiestich zápasoch Fortuna ligy a s plným počtom 18 bodov je na čele tabuľky. V sobotu predviedol svoju silu proti Ružomberku, keď dokázal otočiť z 0:1 na 3:2 napriek tomu, že od 34. minúty hral bez vylúčeného Jannika Müllera. Duel s Liptákmi stál hráčov DAC veľa síl. "Treba si dobre rozobrať nášho pohárového súpera a zregenerovať. Pevne verím, že aj vo štvrtok budeme úspešní. Česká liga je kvalitná, Jablonec má naozaj dobrých hráčov, myslím si ale, že šance na postup sú vyrovnané. Súper bude favoritom, pôsobí v lepšej lige, my zasa pôjdeme do zápasu s pokorou, skromne a s tvrdou prácou. V celej minulej sezóne sme dreli pre Európsku ligu, čiže vo štvrtok určite pôjdeme naplno," vyhlásil pre klubový web DAC stopér Dominik Kružliak. Kapitán mužstva Zsolt Kalmár verí, že je v silách mužstva zabojovať o postup do 3. predkola: "Myslím si, že sme dostali dobrého súpera, cez ktorého chcem postúpiť. Vyslovene sa teším, že hráme doma. Očakávam náročný duel, aj keď neviem, akým štýlom hrá Jablonec, ale český futbal sa vždy vyznačoval tvrdým bojovným štýlom. Zatiaľ som proti českému mužstvu nehral, veľmi sa teším na zápas."      

V dôsledku pandémie koronavírusu sa zápasy predkola i play off budú hrať na jeden zápas. Európska futbalová únia (UEFA) rozhodla, že stretnutia sa v prípade potreby budú môcť odohrať aj na neutrálnej pôde. Ak domáci tím ako organizátor nebude môcť pre epidemiologické reštrikcie vo svojej krajine zorganizovať zápas, jeho povinnosť bude zabezpečiť náhradné dejisko na neutrálnej pôde. Podmienka je, aby hosťujúce mužstvo nemalo problém s cestou. Domáce tímy budú musieť informovať UEFA o obmedzeniach vo svojej krajine v súvislosti s cestovaním a v dostatočnom predstihu dať túto skutočnosť na vedomie aj súperovi.      

2. predkolo Európskej ligy UEFA 2020/2021 (štvrtok 17.9.2020):

17.30 KuPS Kuopio - ŠK Slovan Bratislava      

20.45 FC DAC 1904 Dunajská Streda - FK Jablonec