Derby takmer bez divákov? Škoda, určite by prišlo aj 10-tisíc ľudí

Derby takmer bez divákov? Škoda, určite by prišlo aj 10-tisíc ľudí

S trnavským srdciarom Martinom Mikovičom nielen o blížiacom sa derby Slovan – Spartak.

V lete 2017 zamieril do Poľska, no po tri a pol roku sa do Trnavy vrátil. Bývalý kapitán Spartaka Martin Mikovič (29) absolvuje v sobotu svoje prvé derby so Slovanom Bratislava po tom, čo v lete opäť rozšíril káder červeno-čiernych. Premiérovo sa predstaví na novom Tehelnom poli. Mrzí ho jediná skutočnosť. Konkrétne to, že súboj odvekých rivalov nebudú pre opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu sledovať fanúšikovia priamo na štadióne. „Kulisa bude chýbať, ale s tým nespravíme nič,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu.   

Máte špeciálnu náladu pred vaším prvým derby po návrate do Spartaka? 

Čaká nás trochu iný zápas v porovnaní s ostatnými ligovými súbojmi. V príprave sa snažíme k nemu pristupovať úplne normálne no pár hodín pred zápasom budú naše pocity predsa len trochu odlišné. 

Vnímate derby so Slovanom dnes inak ako v minulosti? Už nepatríte medzi mladých hráčov a zodpovednosť bude ležať aj na vašich pleciach… 

Zodpovednosť určite cítim, no k zápasu pristúpim rovnako, ako keď som bol mladý. Určite budem veľmi motivovaný. Zároveň ale musím využiť svoje skúsenosti. Keď som bol mladší, v náročných zápasoch mi pomáhali starší spoluhráči. Teraz je rad na mne, aby som pomohol. 

Ste trnavský odchovanec. Vysvetľujete spoluhráčom, najmä legionárom, výnimočnosť tohto zápasu? 

Niektorí sú tu už polrok, prípadne rok. V takom prípade to nie je potrebné. Skôr sa treba zamerať na mladších, ktorí to ešte nezažili. Tréneri im vysvetľujú, čo nás čaká. Na nás skúsenejších hráčoch bude, aby sme im pomohli v zápase. 

Škoda len, že derby bude bez divákov, keďže na zápase môže byť vrátane aktérov iba 500 ľudí… 

Takýto zápas by si zaslúžil určite viac ľudí. To však neovplyvníme a musíme sa s tým naučiť žiť. Ktovie, koľko to celé bude trvať. Určite by za normálnych okolností prišlo okolo 10-tisíc divákov. Kulisa bude chýbať, ale s tým nespravíme nič. 

Slovan sa dva roky po sebe tešil z majstrovského titulu. Sú domáci v pozícii jednoznačného favorita, alebo platí, že v prípade derby je všetko otvorené?

Sledoval som Fortuna ligu aj počas pôsobenia v Poľsku. Viem, že Slovan má na Slovensku bezkonkurenčný tím, kvalita jeho hráčov je na naše pomery obrovská. Platí ale aj klišé, že derby nemá favorita. Veľakrát sa stalo, že nikto neveril Trnave a napriek tomu dokázala na Slovane vyhrať. Samozrejme, platí to aj v opačnom garde. Myslím si, že sa môže zrodiť akýkoľvek výsledok. 

Slovan počas týždňa vymenil trénera. Jána Kozáka ml. nahradil Darko Milanič. Môže to mať vplyv na zápas? 

Neviem, aká nálada vládne u nášho súpera, ani sa to nesnažím zistiť. To sú záležitosti nášho súpera. Či to Slovanu pomôže, sa ukáže v nasledujúcom období. Súpera neriešim. 

Prežívali ste derby emotívne aj v časoch, keď ste pôsobili v Poľsku? 

Určite áno. Pokiaľ sme nehrali v tom istom čase, sledoval som všetky zápasy Trnavy. Derby nevynímajúc. 

Na ktoré derby nikdy nezabudnete? 

Najmä na to z októbra 2014. Na zápase síce neboli ani tri tisícky divákov, pretože sa vtedy staval nový štadión, ale zvíťazili sme 4:0.   

EURÓPA? PREČO NIE 

Ako sa cítite v novom kolektíve a ako sa vám páči opäť si obliekať červeno-čierny dres? 

Po príchode do Trnavy som poznal asi päť-šesť hráčov. V kabíne sú totiž aj legionári a viacero mladých hráčov. Do kolektívu som zapadol bez problémov, s každým vychádzam fajn. V klube sa pomenilo veľa vecí, ešte stále sa trochu rozhliadam. Vnímam to ale pozitívne, Spartak sa podľa môjho názoru ako klub posunul vpred. 

Koľko času ešte potrebujete, aby ste sa cítili v optimálnej forme? 

Najlepšie by bolo, keby sa mi podarilo stabilizovať sa na jednom poste. Zatiaľ mi tréner hľadá optimálnu pozíciu. Prvé dve kolá som hral v útoku, potom v strede zálohy, na krídle a na ľavej obrane. Najlepšie sa cítim na kraji ihriska. Posledný rok a pol v Poľsku som nastupoval ako ľavý obranca a získal som nové automatizmy. Samozrejme, som pripravený prispôsobiť sa plánom trénera. Potrebujem ešte dva-tri zápasy a bude všetko v poriadku. 

Trpíte na nevyrovnanosť výkonov. Zdolali ste Ružomberok, vyhrali ste v Michalovciach, po dobrom výkone ste tesne neuspeli v Dunajskej Strede, no doma ste iba remizovali s Pohroním a prehrali so Sereďou. Potrebujete ešte trochu času? 

Za nami je päť kôl, takže už je najvyšší čas ukázať naše maximum. Samozrejme, zostava sa menila, a tak sa ešte trochu potrebujeme zohrať. Nič nejde zo dňa na deň. Verím, že už sa v našej hre objavia zažité automatizmy. S niektorými chlapcami hrám naslepo, no s niektorými si to ešte musí sadnúť. Verím, že všetko je otázka času. 

V čom najmä sa potrebujete zlepšiť? 

Celé mužstvo musí nájsť súhru v pressingu. V minulosti sme ho hrali naslepo. V mojej predošlej ére v Trnave sme ale boli dlhšie obdobie pohromade. Zase je to len o súhre. 

Ako vnímate kvalitu súčasného tímu? V Spartaku je viacero talentovaných hráčov, ale aj pár skúsených borcov… 

Je to tak, mladí chlapci si musia počkať na šancu. Máme dobré mužstvo, najmä čo sa týka do ofenzívy. Obrana stojí na menej skúsených hráčoch. Keby sme mali ešte jedného staršieho stopéra, všetci mladí by pri ňom rýchlejšie rástli. 

Veríte, že môžete túto sezónu zabojovať o Európu? 

Základný predsezónny cieľ je horná šestka. Keď ho splníme, všetko je možné. Máme kvalitu, v tíme pôsobia talentovaní hráči. Prečo by to nemohlo vyjsť aj na Európu? Myslím si, že je to reálne.

NEZAOSTÁVAME PRÍLIŠ ZA POLIAKMI 

Tri a pol roka ste strávili v Poľsku. Čo najmä vám dal angažmán v Termalici? 

V prvom rade som sa musel naučiť žiť v novom prostredí. Začal som sa starať sám o seba a stal som sa väčším profesionálom. 

V čom ste sa futbalovo posunuli? 

Najmä som sa naučil hrať na poste ľavého obrancu. Spoznal som to, že ako legionár nič nemáte zadarmo. Niežeby som v Trnave mal, ale predsa len je to trochu iné. Každý deň som musel dokazovať svoju kvalitu. 

Je poľská Ekstraklasa výrazne pred slovenskou Fortuna ligou? 

Stále budem opakovať, že až na tri-štyri mužstvá, ktoré si zaplatia veľmi dobrých hráčov, nie je rozdiel veľký. Potvrdzuje sa to aj vo vzájomných zápasoch. Pritom Poľsko je veľká krajina, no naša liga určite nezaostáva. 

Každý futbalista, ktorý potvrdzuje kvalitu na našich trávnikoch, zvládne aj poľskú súťaž? 

Samozrejme, ten skok nie je až taký veľký. Niektoré zápasy sú dobré, ale to aj u nás. Keď medzi sebou hrajú Slovan, Trnava, Dunajská Streda, Žilina či Trenčín, takisto to má úroveň. 

Zázemím sú ale Poliaci asi inde… 

To je pravda. Vybudovali úžasné štadióny, o ligu je záujem, čo sa prejavuje v počte i kvalite priamych prenosov a zápasových štúdií. Poliaci myslia na marketing, ktorý majú skvele zvládnutý. Futbalovo sa im ale dokážeme vyrovnať. 

V čom ste vy osobne pocítili zmenu? 

Bol o nás veľký záujem. Už pred cestou na zápasy nás čakala televízia pri autobuse, rozoberali naše výkony dopodrobna. Iná bola aj starostlivosť o hráčov. Stále nám odoberali krv. Zisťovali vďaka tomu mieru našej únavy. To som predtým na Slovensku nezažil. Bolo to pre mňa v mnohom naozaj nové. 

Poliaci sú známi aj skvelými fanúšikmi. Užili ste si to z tohto pohľadu? 

Určite áno. Trnava nemá u nás konkurenciu, no v Poľsku je asi desať klubov, ktoré majú výborných fanúšikov. Súvisí to aj s počtom obyvateľov. Zázemie vo Varšave, Krakove či Poznani musí byť logicky silné.   


VÁBIL HO AJ JARÁBEK 

Každý futbalista sa chce čo najdlhšie udržať v zahraničí. Nelákalo aj Martina Mikoviča ešte zostať na poľských trávnikoch? „Keby sme postúpili z druhej ligy do Ekstraklasy, určite by sme sa rozprávali aj o novej zmluve. Nechcel som už ale účinkovať v nižšej súťaži, na tom sme boli dohodnutí. V hre bolo aj pôsobenie v Karvinej, kde trénuje Juraj Jarábek. Vyzeralo to tak, že sa dohodneme, ale veci sa následne zmenili. Trnava prišla s konkrétnou ponukou. Zavážilo aj to, že môžem byť doma. Netvrdím ale, že už by som si nechcel vyskúšať zahraničie. Nie som najmladší, ale šanca je vždy,“ povedal bývalý kapitán Spartaka Martin Mikovič.   

MARTIN MIKOVIČ – FAKTY 

  • Narodil sa 12. septembra 1990 v Trnave, aktuálne hráva za FC Spartak. 
  • Je zasnúbený s partnerkou Dominikou
  • Je odchovancom Trnavy, v ktorej prešiel cez mládežnícke kategórie, až sa presadil do prvého tímu Spartaka. Na ramene nosil aj kapitánsku pásku. 
  • Začiatkom roka 2017 zamieril do poľského tímu Termalica Nieciecza, kde strávil tri a pol roka, no po polroku zažil s tímom zostup z Ekstraklasy do druhej ligy. 
  • V aktuálnej fortuanligovej sezóne odohral štyri zápasy bez streleckého zápisu, celkovo v našej ligy absolvoval 148 stretnutí, v ktorých zaznamenal 26 gólov. 
  • Slovensko reprezentoval v kategórii do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč bol Thierry Henry, palce drží FC Barcelona.