Európska liga: Slovenské kluby zabojujú o postup do 2. predkola

Európska liga: Slovenské kluby zabojujú o postup do 2. predkola

Tri slovenské futbalové kluby budú vo štvrtok v akcii v 1. predkole novej sezóny Európskej ligy. FC DAC 1904 Dunajská Streda nastúpi o 19.15 SELČ na štadióne islandského FH Hafnarfjördur, o pätnásť minút neskôr vybehne MŠK Žilina na trávniku The New Saints vo Walese a o 20.15 h sa MŠK Ružomberok predstaví na ihrisku Servette Ženeva vo Švajčiarsku.

DUNAJSKÁ STREDA CHCE VYBOJOVAŤ POSTUP

Dunajská Streda hrá kvalifikáciu druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže v treťom ročníku za sebou, pri oboch predchádzajúcich účastiach skončila v 2. predkole. V sezóne 2018/2019 vyradila Dinamo Tbilisi a nestačila na Dinamo Minsk, vlani si poradila s Cracoviou Krakov a vypadla s Atromitosom. "Súpera zatiaľ príliš nepoznám, ale po víkendovom víťazstve sme veľmi motivovaní a na Islande chceme vybojovať postup," vyhlásil útočník Eric Ramirez, ktorý v sobotu dvoma gólmi zariadil triumf vo 4. kole Fortuna ligy nad FC Spartak Trnava 2:1.      

Zverenci Bernda Storcka figurujú na čele najvyššej slovenskej súťaže, keď si ako jediné mužstvo zachovávajú stopercentnú bilanciu pri vysoko priaznivom skóre 16:2. Formu z domácej scény si chcú preniesť aj na európsku, hoci na Islande sa nemôžu oprieť o podporu svojich fanúšikov. "V každom prípade chceme tento zápas vyhrať, vieme, že hráme vonku a vieme, že to bude ťažšie, pretože na severe je všetko iné, napríklad aj kvalita ihriska. Na Islande som ešte nehral, ale severský futbal som zažil v Dánsku. Je založený na dlhých prihrávkach, ziskoch odrazených druhých lôpt a mnohých súbojoch. S takýmto zápasom budeme rátať, isté je, že to bude veľký zápas," povedal kapitán Zsolt Kalmár. Obranca Dominik Kružliak má s tamojším futbalom skúsenosť z reprezentácie do 21 rokov: "V Európskej lige si už nenavyberáme ľahkého súpera. Hráme vonku na Islande, škoda, že sme nedostali zápas doma. Verím, že sa dobre pripravíme a že to zvládneme. V reprezentácii do 21 rokov sme hrali na Islande, prehrali sme tam 0:2. Verím, že to bude teraz opačne. Preferujú silový futbal, favorit nie je. Počasie bude chladnejšie, keďže máme pred sebou náročný program, mohlo by nám vyhovovať."  

ŽILINA CHCE BYŤ CHLAPSKEJŠIA

Vicemajster zo Žiliny sa nenaladil víťazne, cez víkend prehral na pôde FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 1:2. "Nálada nie je bohvieaká, ale snažíme sa na to zabudnúť. Musíme byť koncentrovaní a hlavne trochu chlapskejší a agresívnejší ako v predchádzajúcom zápase. Čaká na nás agresívny, ťažký súper, má skúsených hráčov, každý rok hrá predkolá Európskej ligy. Určite očakávam náročný zápas," zdôraznil žilinský kapitán Jakub Paur. MŠK sa bude spoliehať aj na Vahana Bičachčjana, so štyrmi gólmi momentálne najlepšieho strelca FL: "Vieme, že je to agresívne mužstvo, hrá typický ostrovný futbal. Bude to ťažký a dôležitý zápas, veľmi sa naň tešíme." Pre zverencov Pavla Staňa môže byť výhodou, že budú hrať na umelej tráve, na ktorú sú zvyknutí zo svojho štadióna. "Máme rovnaké podmienky, sme odchovaní na umelej tráve. V tomto to bude podľa mňa fifty-fifty. Majú v tíme dosť cudzincov, mužstvo má kvalitu. Videl som niektoré ich staršie zápasy, keď hrali s európskymi tímami a pre ich súperov to nebolo nič jednoduché. Viem, že to bude ťažké, ale treba s tým počítať," povedal tréner Staňo.      

RUŽOMBEROK ČAKÁ NÁROČNÁ PREKÁŽKA

Ružomberok je v kvalifikácii EL tretíkrát za štyri sezóny. V ročníku 2017/2018 to dotiahol do 3. predkola, kde ho vyradil FC Everton, vlani už 1. predkole prehral s Levski Sofia. V domácej lige ešte nezvíťazil, na konte má tri remízy a jednu prehru, v sobotu remizoval na ihrisku FC Nitra 1:1. Podľa trénera Jána Haspru bol žreb k jeho zverencom najnemilosrdnejší spomedzi slovenských zástupcov. "Mal som také tajné želanie, aby sme hrali s waleským mužstvom The New Saints a doma. To nevyšlo a myslím si, že z tej trojice sme dostali najťažšieho súpera, dokonca na jeho štadióne, čo nám trochu komplikuje situáciu. Keďže sa však hrá bez divákov, tým sa výhoda domáceho prostredia neguje. FC Servette je klub s obrovskou tradíciou, no v posledných rokoch sa trochu trápil, keď bol aj v druhej lige. No vrátil sa späť a má ambíciu dostať sa tam, kde bol pred pár rokmi," povedal Haspra.      

O postup sa hrá na jeden zápas, žreb 2. predkola je na programe 31. augusta. 

1. predkolo EL 2020/2021:      

FH Hafnarfjördur - FC DAC 1904 Dunajská Streda /štvrtok 27. augusta, 19.15 SELČ, štadión Kaplakrikavöllur, Dvojka RTVS/      

The New Saints - MŠK Žilina /štvrtok 27. augusta, 19.30 SELČ, štadión Park Hall/      

Servette Ženeva - MFK Ružomberok /štvrtok 27. augusta, 20.15 h, štadión Stade de Geneve/