Staňo o New Saints: "Súper má kvalitu"

Staňo o New Saints: "Súper má kvalitu"

Futbalisti MŠK Žilina očakávajú vo štvrtok večer v 1. predkole Európskej ligy 2020/2021 proti The New Saints (19.30 SELČ) náročný zápas. Waleský zástupca má podľa nich agresívne mužstvo, ktoré má bohaté skúsenosti z európskej pohárovej scény a hrá typický ostrovný futbal.

Slovenský vicemajster sa na dôležitý zápas nenaladil víťazne, v sobotu prehral na ihrisku FK Pohronie 1:2. "Nálada nie je bohvieaká, ale snažíme sa na to zabudnúť," povedal na utorkovom brífingu kapitán tímu Jakub Paur. Z uplynulého fortunaligového zápasu sa musí mužstvo poučiť, prehru si už rozobralo. "Musíme byť koncentrovaní a hlavne trochu chlapskejší a agresívnejší, ako v predchádzajúcom zápase," vyhlásil 28-ročný stredopoliar.      

Žreb prisúdil Žilinčanom ďalekú cestu na Britské ostrovy. Typický miestny futbal očakáva aj momentálne najlepší strelec Fortuna ligy Vahan Bičachčjan: "Vieme, že je to agresívne mužstvo, hrá typický ostrovný futbal. Bude to ťažký a dôležitý zápas, veľmi sa naň tešíme." Podobný štýl čaká od súpera aj kapitán Paur: "Agresívny, ťažký súper, majú skúsených hráčov, každý rok hrajú predkolá Európskej ligy. Určite očakávam náročný zápas."      

Prvé predkolo EL sa hrá len na jedno stretnutie. Walesania budú mať výhodu domáceho prostredia, umelý trávnik však bude hosťom vyhovovať. "Máme rovnaké podmienky, sme odchovaní na umelej tráve. V tomto to bude podľa mňa fifty-fifty," myslí si tréner MŠK Pavol Staňo. Priznal, že súper si dôkladne "skryl" aktuálne prípravné zápasy, z ktorých záznamy nezverejnil: "Majú v tíme dosť cudzincov. To mužstvo má kvalitu. Videl som niektoré ich staršie zápasy, keď hrali s európskymi mužstvami a pre ich súperov to nebolo nič jednoduché. Viem, že to bude ťažké, ale treba s tým počítať."      

Po kontumácii zápasu bratislavského Slovana v 1. predkole Ligy majstrov proti KÍ Klaksvík nechcú nechať v Žiline v súvislosti s koronavírusovou infekciou nič na náhodu. V klube panujú prísne opatrenia, pobyt medzi väčším množstvom ľudí je rizikom. "Tá situácia je komplikovaná, robíme všetko pre to, aby sa hráči vyhýbali diskotékam, reštauráciám, jednoducho miestam, na ktorých sa stretáva viac ľudí," prezradil športový manažér klubu Karol Belaník. Všetci v Žiline však veria, že zápas sa odohrá bez problémov. "Klub robí všetko pre to, aby sme boli čo najviac spolu. Každý deň nám merajú teplotu, musíme nosiť rúška, pred zápasom musíme 4-krát absolvovať koronatest. Myslím si, že všetko je v poriadku a zápas odohráme," vyjadril sa Bičachčjan.      

Žilinčania odlietajú na Britské ostrovy v stredu ráno. Aktuálna situácia je pomerne špecifická - najmä kvôli špeciálnym opatreniam. "Zajtra začíname raňajkami, po nich je odchod na letisko v Piešťanoch a v doobedňajších hodinách odlietame. V čase zápasu už máme tréning na štadióne vo Walese," načrtol program tréner Staňo. Jeho tím pristáva v Liverpoole, odtiaľ sa presúva autobusom do Wrexhamu. Pred tréningom sa musia všetci zúčastnení prezentovať delegátovi stretnutia negatívnym výsledkom testu. V dejisku zápasu už zrejme ďalšie testy neabsolvujú. "Šošoni" sa nepresúvajú klasickou komerčnou linkou, objednali si charterový let. "Bolo to o čosi komplikovanejšie, keďže letecká doprava je obmedzená. Nakoniec sa nám podarilo zohnať 100-miestne lietadlo. Chceli sme odletieť zo Žiliny, keďže je však pristávacia plocha krátka, tak sme hľadali iné miesto a v ústrety nám vyšli v Piešťanoch. Let bude trvať 2 hodiny a 50 minút," prezradil Belaník.      

Do Walesu má ísť 33-členná delegácia z tímu, dodržiavať sa budú prísne opatrenia. "Budeme sa zdržiavať iba na hoteli, nevyhnutné budú len presuny na tréning a na technický míting v deň zápasu. Inak sa budeme riadiť pokynmi, ktoré sú platné v Anglicku - teda niečo podobné ako u nás," dodal Belaník, ktorý prezradil aj to, že jedným z opatrení pre slovenský tím je aj zákaz sprchovania sa na štadióne The New Saints.