Kráľ strelcov páli opäť ostrými

Kráľ strelcov páli opäť ostrými

Kráľ strelcov páli opäť ostrými S novým útočníkom FK Senica Tomášom Malecom o návrate na slovenské trávniky, ambíciách v drese Záhorákov, ale aj o skúsenostiach zo zahraničia.

So štrnástimi gólmi v drese AS Trenčín v sezóne 2013/14 sa stal najlepším fortunaligovým strelcom. Odvtedy si vyskúšal pôsobenie v Nórsku, Česku, Litve, Lotyšsku a Taliansku, no v lete sa vrátil späť na Slovensko. Reč je o 199 cm vysokom útočníkovi Tomášovi Malecovi (27), ktorý sa upísal Senici a cez víkend gólom a asistenciou prispel k víťazstvu Záhorákov nad Michalovcami (3:0). „Dôležité je, že sme získali tri body do tabuľky,“ strhol tému z osobného prínosu na tímový úspech. V rozhovore pre našu ligu ale toho povedal samozrejme oveľa viac.

Aký je to pocit, keď skórujete hneď v druhom zápase v novom drese? 

Po dvoch prehrách bolo skvelé najmä víťazstvo. Veľmi sme ho potrebovali. To, že som k nemu prispel aj gólom, je len príjemný bonus. Dôležité je, že sme získali tri body do tabuľky. 

Padol vám kameň zo srdca po tom, čo ste sa krátko po prestupe dobre etablovali v základnej zostave? 

Určite áno. Od útočníkov sa čakajú góly. Už pri premiére so Sereďou (0:4) som mal jeden sľubný hlavičkový pokus, no lopta neskončila v sieti. Dočkal som sa v ďalšom zápase. Verím, že v tom budem pokračovať. 

Ladí vám to s Jurajom Piroskom, ktorému ste prihrali na gól. Je fajn, že hoci máte toho veľa za sebou, vedľa vás nastupuje ešte aj skúsenejší spoluhráč? 

Určite áno. Do Senice som prišiel aj preto, že je tu Juraj. Je to ikona klubu, ktorá má stále čo ukázať na ihrisku. Proti Michalovciam nám to spoločne išlo. Naším cieľom je posúvať spoločne mladých hráčov dopredu. 

Vládla v tíme po dvoch prehrách v úvode sezóny nervozita? 

Boli sme skôr odhodlaní konečne to zlomiť na našu stranu. Prvé dva zápasy sme prehrali zhodne 0:4 a to je už náročné aj na hlavu. Obzvlášť pre mladých hráčov, ktorých máme v tíme veľa. Povedali sme si, že Michalovce musíme zdolať akýmkoľvek spôsobom. Hrali sme veľmi dobre a napokon nám to vyšlo. Škoda, že sme na to nemohli nadviazať tento týždeň. Nevadí, treba to brať pozitívne. Aspoň sa dáme fyzicky dohromady, pretože niektorí chlapci majú nejaké šrámy. 

Čo hovoríte na to, ako na prvý pohľad ľahko ste si poradili s Michalovcami po dvoch vysokých prehrách? 

Výsledky niekedy trochu klamú. V predchádzajúcich dvoch zápasoch sme prehrali vyšším rozdielom, no určite to nemali súperi ľahké. So Žilinou padali góly až v druhom polčase a ani Sereď to nemala s nami jednoduché. Rovnako aj my sme si museli vybojovať víťazstvo nad Michalovcami. Prvý gól nás upokojil, no rozhodnutie padlo až po zmene strán. Šance mal ale aj náš súper, ktorý sa dostal najmä k nebezpečným protiútokom. Určite to nebol jednoduchý zápas, až po druhom góle sme už viac-menej kontrolovali priebeh. 

Veľmi vás škrie, že si pre odklad zápasu so Slovanom Bratislava nezahráte už tento víkend na novom Tehelnom poli? 

Áno, chceli sme hrať v rýchlom slede. Mrzelo ma už to, že nám odložili pohárový zápas v Kalinkove. O Slovane ani nehovorím, na zápas s majstrom na novom štadióne som sa veľmi tešil.

BEZ GÓLOVÝCH CIEĽOV 

Od bývalých kráľov strelcov sa vždy čaká veľa. Cítite po návrate na Slovensko tlak na vašu osobu? 

Nič také si nepripúšťam. Na to už mám aj skúsenosti. Uvedomujem si, že od útočníka sa čakajú najmä góly, no ja nemám problém v zápase pracovať pre tím, či prihrať lepšie postavenému spoluhráčovi. Viac ako góly ma zaujímajú víťazstvá. 

Nestanovujete si ani strelecké méty? 

Nie. V minulosti som si ich dával a možno ma to až príliš ťažilo. Keď som si nesplnil osobný cieľ, dostavilo sa sklamanie… Mojou ambíciou je akurát zostať zdravý a pomôcť tímu k úspechom. Pokiaľ ma nebudú trápiť zranenia, verím, že góly a asistencie budú postupne pribúdať. 

Takto ste sa naučili rozmýšľať v zahraničí? 

Človek sa časom vyvíja. Veľkú rolu hrajú skúsenosti, rodina… Vo veku 20-21 rokov kadečo vymýšľate, no s pribúdajúcimi rokmi sa pohľad mení. Dnes sa už na mnohé veci pozerám inak. 

Kariéru ste naštartovali v Trenčíne. Aké budú pre vás zápasy s AS? 

Určite špeciálne. Trenčín je môj domov, v klube som bol od detských rokov. Dnes síce poznám už asi iba troch hráčov v AS, ale napriek tomu sa teším na naše vzájomné zápasy. Verím, že budeme v nich víťaziť. 

Jeden z hráčov v Trenčíne, ktorých určite poznáte, je brankár Igor Šemrinec. Pokiaľ sa vráti medzi žrde na úkor Bergsena, bude pre vás gól do jeho siete extra motivácia? 

Určite áno. So Šeďom sme strávili v Trenčíne pekné obdobie. Verím, že opäť dostane šancu. Ak by to tak bolo práve v zápase proti nám, urobil by som všetko preto, aby sa nechytil zhodou okolnosti na nás.

Tomáš Malec dal v drese Trenčína gól aj Hull City

NA ZAČIATKU BOL PIROSKA 

Čo vás vlastne pritiahlo do Senice? 

Mal som ponuky zo zahraničia, ale ozvali sa aj fortunaligové kluby. Zavolal mi Juraj Piroska a rýchlo sme sa na všetkom dohodli. Vysvetlil mi, ako klub funguje pod novým majiteľom, aká je vízia Senice. Rozprával som sa aj s trénerom Antonom Šoltisom. Pozrel som si zápas so Žilinou a napokon sme sa s rodinou zhodli, že sa vrátime naspäť na Slovensko. Verím, že táto spolupráca bude fungovať. 

Prvý kontakt teda urobil Juraj Piroska. To si takto hľadal partnera do útoku? 

Potešilo ma, že sa mi ozval práve on. Viem, čoho je na ihrisku schopný. Som futbalista, ktorý potrebuje dostať loptu na správne miesto. Každému je jasné, že Juraj to má v nohe a navyše, v Senici máme aj šikovné krídla. Verím, že budem dostávať dobré centre. Aj to ma presvedčilo, že ísť sem má svoj význam. 

Senica poskladala nový tím. Ako sa tvorí partia? 

Dobre. V mužstve máme veľa mladých hráčov, často sa spolu rozprávame. Tréner vie, čo môže od nás očakávať. On nám hovorí, čo chce vidieť na ihrisku. Keď všetci pochopíme jeho zámery, môžeme byť úspešní. Máme dobrý tím a musíme len ťahať za jeden koniec povrazu. Ako na vás pôsobí tréner Anton Šoltis? Fajn. Keď som prišiel, povedal mi o svojich predstavách. Vysvetlil mi, čo chce hrať. Povedal mi, že nechce len nakopávať loptu dopredu. Jeho cieľom je aktívny futbal. Sme spolu ešte krátko, potrebujeme čas. Venujeme sa videoanalýzam, kde nám ukazuje, v čom sa môžeme posunúť vpred. Myslím si, že nám to môže pomôcť. 

Aké bývali pre vás v minulosti zápasy v Senici? 

Ťažké. Čo si pamätám, vonku sme prehrávali, často aj vysokým rozdielom. Aj doma sme sa trápili… Ak si dobre spomínam, s Trenčínom som tu nikdy nevyhral. Vždy sme ale hrali na dobrom trávniku v príjemnom futbalovom prostredí. Senica sa potom dostala do útlmu, no verím, že sme na ceste späť. 

Vytvára vám nový manažment správne pohodlie na prácu? 

Áno. Je tu veľmi veľa nových ľudí. Dôležitú úlohu zastáva práve Juraj Piroska, ktorý toto prostredie dobre pozná. Aj tréneri sa na neho spoliehajú. Majiteľ vie, čo chce. Mohlo by to byť dobré. Na aké umiestnenie by ste sa mohli podľa vás v tejto sezóne prepracovať? Našim cieľom je prvá šestka. Verím, že by sme to mohli zvládnuť.

CHLADNÝ SEVER, ALE AJ HORÚCE TALIANSKO 

Tomáš Malec opustil slovenské trávniky v lete 2014, keď ako najlepší strelec súťaže zamieril z AS Trenčín do Rosenborgu Trondheim. S výnimkou jesene 2017, keď bol súčasťou Dunajskej Stredy, pôsobil až doteraz v zahraničí. Spýtali sme sa ho, ako sa mu páčilo v jednotlivých destináciách. 

NÓRSKO (Rosenborg 2014 – 2015, Lilleström 2016 – 2017) 

Bola to skvelá krajina na futbal aj život. Žijú v nej výborní, pohodoví ľudia. Tamojší herný štýl mi sedel. Tímy sa snažia o útočný futbal s množstvom centrov do pokutového územia. Pre útočníka to bolo skvelé. Zo začiatku sa mi veľmi darilo, potom mi to ale prestalo padať do bránky súperov. Túto skúsenosť ale rozhodne hodnotím pozitívne. Veľa som v Nórsku zapracoval na sile. Videl som, ako tam pracujú hráči, nazbieral som cenné skúsenosti. 

ČESKO (Olomouc, 2015 – 2016) 

Nedopadlo to ideálne. Nezvládli sme záchranárske práce. Neodohral som toho veľa, no napriek tomu som bol vzhľadom na minutáž strelecky produktívny. Vyskúšal som si tamojšiu náročnú súťaž, zocelil som si mentálnu zložku. 

LITVA (Žalgiris Vilnius, 2018) 

Rozhodol som sa prijať túto ponuku, keďže klub účinkoval v predkolách pohárovej Európy. Tamojšiu súťaž som nepoznal. Presvedčil som sa, že má svoju kvalitu. Do tímu napokon prišiel aj ďalší slovenský futbalista Tomáš Šimkovič, a tak sme veľa času trávili spolu. 

LOTYŠSKO (FK RFS, 2019) 

Bolo to podobné ako v Litve, ale tamojšia liga má ešte o kúsok vyššiu kvalitu. Verejnosť tieto krajiny podceňuje zrejme aj na základe toho, že ich reprezentačné tímy sa pohybujú skôr na spodných poschodiach tabuľky. 

TALIANSKO (Vis Pesaro, 2019 – 2020) 

Išiel som do tretej ligy s cieľom prepracovať sa vyššie. Už táto súťaž ma ale veľmi prekvapila, keďže mala svoju vážnosť. Zažil som výborné zápasy, veľa som sa naučil z taktiky. Zlepšil som si výber miesta, keďže tamojší obrancovia vám naozaj nedajú dýchať.

TOMÁŠ MALEC – FAKTY 

  • Narodil sa 5. januára 1993, pochádza z obce Melčice-Lieskové, ktorá leží neďaleko od Trenčína. 
  • Hráva na poste útočníka za FK Senica. - Je ženatý, s manželkou Lenkou vychováva trojročnú dcérku Lenku. 
  • S futbalom začínal v rodnej obci, no mládežnícke roky strávil už v Trenčíne, kde sa presadil do aj do ligového tímu. Na tejto ceste mu pomohlo aj hosťovanie v Liptovskom Mikuláši. 
  • V sezóne 2013/14 sa stal so 14 gólmi najlepším fortunaligovým strelcom. V našej najvyššej súťaži má aktuálne bilanciu 67 zápasov a 17 gólov. V tomto ročníku má na konte dva štarty, jeden gól a jednu asistenciu. 
  • Po úspešnej sezóne v drese Trenčína sa pobral do zahraničia. Postupne hrával za Rosenborg Trondheim, Olomouc, Lilleström, krátko sa vrátil na Slovensko do Dunajskej Stredy, následne zamieril do Žalgirisu Vilnius, FK RFS a talianskeho Vis Pesaro. Od leta 2020 je hráč FK Senica. 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov. Na konte má aj dva štarty v neoficiálnych zápasoch za seniorský národný tím, ktorý pod hlavičkou ligového výberu nastúpil na sústredení v Spojených arabských emirátoch proti Ugande a Švédsku. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Zlatan Ibrahimovič.