ViOn preťal belasú neporaziteľnosť. Chovan: "Nový tréner zmenil všetko"

ViOn preťal belasú neporaziteľnosť. Chovan: "Nový tréner zmenil všetko"

Zlaté Moravce nečakane zvíťazili nad bratislavským Slovanom. Viacero faktorov zapríčinilo, že ViOn si pripísal prvýkrát tri body v tejto sezóne. Práca nového trénera Ľuboša Benkovského, výborné individuálne výkony aj zmenená zostava Slovana, to všetko sa podpísalo pod prvú ligovú prehru belasých po takmer roku.

Slovan mal razantný vstup do sezóny. Po päťgólových víťazstvách nad Nitrou a Michalovcami sa očakával jeho plný bodový zápis aj na pôde Zlatých Moraviec. Zvlášť, keď s týmto súperom sa mu tradične darí, vyhral nad ViOn-om posledných sedem súťažných zápasov. V sobotu však bol na Moravce krátky. „Lopta po našich akciách proste nechcela skončiť v bránke. Mali sme smolu v zakončení. Škoda, lebo šancí sme si vypracovali dosť. Najmä v prvom polčase, potom v druhom to už z našej strany nebolo ono,“ vravel po stretnutí jediný strelec v drese Slovana Alen Ožbolt. Slovinec bol na konci najkrajšej akcie zápasu, keď poslal loptu do siete hlavičkou z hranice šestnástky po volejovom priťuknutí od Erika Daniela. Na Ožboltovu hlavičku bol domáci brankár Adrián Chovan prikrátky, inak chytal vynikajúco. Tak ako aj v prvých dvoch kolách. Smelo ho môžeme označiť za najlepšieho brankára úvodu ročníka. Za pravdu nám dáva aj štatistika v počte zlikvidovaných striel. S 26 úspešnými zákrokmi vedie Chovan ligový pelotón medzi gólmanmi. „Wau, prekvapili ste ma, počujem to prvýkrát. Nesledujem príliš futbalové správy, nečítam noviny, nepozerám ligový futbal v televízii,“ priznal brankár, ktorý prišiel do Zlatých Moravciach v lete 2018 z Trenčína. 

V minulej sezóne Chovan len kryl chrbát jasnej jednotke ViOn-u Branislavovi Pindrochovi. Keď už nastúpil, nebol príliš spoľahlivý. Úplný opak toho, čo Chovan predvádza v úvode aktuálnej sezóny. Centre chytá ako maliny, je istý v zákrokoch, zdobí ho dobrý reflex, snaží sa hrať konštruktívne nohami. „Nielen mne, ale celému mužstvu pomohol príchod nového trénera. Zmenil v podstate všetko, najmä nastavenie mysle. Dáva nám obrovský priestor, aby sme si dovoľovali a nebáli sa ísť do vecí, do ktorých sa môžeme dostať. Cítime z jeho strany obrovskú podporu. Určite sa cítim lepšie a mám väčšiu pohodu ako v minulom ročníku. Na pokoji vám nepridá, keď ste len dvojka a vysedávate na lavičke,“ vyhlásil Chovan, ktorý podal proti Slovanu spoľahlivý výkon. Dobre mu v poli sekundovali David Hrnčár, Peter Čögley i Matej Moško. 

Celé mužstvo ViOn-u si však zaslúži pochvalu. Pripravilo Slovanu prvú ligovú prehru po 22-zápasovej šnúre trvajúcej od 1. septembra 2019. „Slovan sa prezentuje tým, že má dve vyrovnané jedenástky, ktoré môžu získať titul. Proti nám hral dobre, ale my sme viac chceli a nakoniec sme boli šťastnejší,“ doplnil bývalý brankár slovenskej reprezentácie do 21 rokov, s ktorou sa predstavil aj na majstrovstvách Európy v roku 2017.