Návrat k tisíc fanúšikov ďalšou tvrdou ranou pre náš šport

Návrat k tisíc fanúšikov ďalšou tvrdou ranou pre náš šport

Slovenský šport dostáva v poslednom období poriadne zabrať. Vplyv pandémie je obrovský. Po tom, čo futbal, ako jediný kolektívny šport na Slovensku, opäť vystúpil z tieňa a zažil úspešný reštart, je tu ďalšia avizovaná rana.

Prerušenie súťaže, hrozba predčasného ukončenia, ekonomické dopady pandémie, to všetko si musela Fortuna liga prejsť za posledné mesiace. Uplynulé obdobie nebolo ľahké pre nikoho. Pre futbal nevynímajúc. Napriek všetkému sa uplynulý ročník najvyššej futbalovej súťaže dohral, o všetkom podstatnom sa rozhodlo na ihrisku. Po krátkej prestávke sa rozbehol nový ročník súťaže. Fanúšikovia sa vrátili na tribúny, hoci tie môžu byť obsadené len 50% kapacity. Ľudia sa snažia byť zodpovední, dodržiavať hygienické pravidlá. Veď nikto nechce, aby tribúny opäť zívali prázdnotou... Aktuálne vyjadrenie epidemiológov a hlavného hygienika SR Jána Mikasa však zasadilo športu ďalšiu tvrdú ranu.  

„Od 1. septembra 2020 do 1. októbra 2020 Ministerstvo zdravotníctva SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a odborné konzílium neodporúčajú vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie organizovať hromadné podujatia. Zároveň na toto obdobie plánujú zakázať organizáciu hromadných podujatí nad 1000 účastníkov v exteriéri, vrátane športových podujatí,“ znie stanovisko zverejnené na stránke Úradu verejného zdravotníctva. 

Únia ligových klubov vždy deklarovala, že zdravie je na prvom mieste, aktuálne rozhodnutie je však prekvapením. Ide o tvrdú ranu pre šport ako taký. Spoločne s klubmi Fortuna ligy bude ÚLK stále presadzovať percentuálny model obsadenia štadiónov.   

„Vždy sme rešpektovali rozhodnutia krízového štábu SR či vládnych inštitúcií a stále deklarujeme, že ľudské zdravie je na prvom mieste. Napriek tomu nás však najnovšia informácia z rokovania epidemiológov prekvapila. Návrat k maximálnej kapacite tisíc fanúšikov je značne nespravodlivý vzhľadom k tomu, že kapacity jednotlivých štadiónov sú diametrálne odlišné. Navyše šport ako celok nebol nikdy súčasťou nejakého záchranného balíka súvisiaceho s dopadmi pandémie. Obmedzenie maximálnej kapacity na tisíc počas septembra bude ďalšou vážnou ranou pre slovenský šport. Takéto rozhodnutie, je veľkým zásahom do financovania športu. Stále preferujeme percentuálny model obsadenia štadiónov aj za cenu zníženia z aktuálnych 50%,“ hovorí prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.   

Prioritou ÚLK je zachovanie diskusie o percentuálnom modeli obsadenosti štadiónov. Pravidlá, za akých podmienok to bude možné, navrhuje stanoviť po vzájomnej diskusii so všetkými zainteresovanými stranami. Východiskom by mal byť Manuál organizácie zápasov. Aj o týchto témach sa chce organizácia riadiaca Fortuna ligu baviť v nasledujúcich dňoch s epidemiologickým tímom a hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom.