Nový ročník Fortuna ligy sa začína. Preview pred štartom

Nový ročník Fortuna ligy sa začína. Preview pred štartom

Cez víkend sa úvodným kolom rozbehne už 28. ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Fortuna ligy 2020/2021. Koronakríza významne ovplyvnila uplynulý ročník a jej následky budú mať priamy dopad aj na novú sezónu.

Pre posunutý termínový kalendár sa nová sezóna začne netradične v auguste, program tak bude nahustenejší. Mužstvá odohrajú v jesennej časti 18 kôl, uzavrú ju až 15. decembra. Účastníci mali aj skrátený čas na prípravu, keďže po dlhej jarnej pauze finišovali v uplynulej sezóne tímy, ktoré absolvovali baráž, len pred troma týždňami. Časové sklzy tak bude FL dobiehať hneď od začiatku, keď ju čaká takzvaný anglický týždeň. Každé mužstvo v ňom teda odohrá po tri zápasy. 

"Našou prioritou bolo odštartovať nový ročník Fortuna ligy čo možno najskôr, aby sme sa vyhli neskorým decembrovým termínom. Aj preto hneď prvý futbalový týždeň v novej sezóne bude tzv. anglický. Uplynulá sezóna bola náročná po všetkých stránkach. Dlho hovoríme, že naša liga však má drajv a atraktivitu. V súvislostiach ovplyvnených šíriacou sa pandémiou sa ukázalo, že má aj potrebnú silu. Verím, že nový ročník Fortuna ligy bude opäť zaujímavý," povedal pre oficiálny portál ligy prezident Únie ligový klubov (ÚLK) Ivan Kozák.      

Štvrtý rok za sebou sa bude hrať v rovnakom modeli, ktorý po 22. kolách základnej časti (každý s každým doma - vonku) rozdelí mužstvá na vrchnú a spodnú šestku. V nadstavbe odohrajú tímy po 10 zápasov, opäť každý s každým doma - vonku. Posledný automaticky vypadne do II. ligy, ktorej víťaz ho nahradí medzi elitou. Predposledného čaká baráž s druhým tímom druhej ligy. Opäť sa môže hrať play-off o EL 2021/2022, ak víťaz Slovenského pohára Slovnaft Cupu skončí do 3. miesta v lige.      

Ďalším dopadom koronakrízy je možnosť, že každý tím môže v zápase využiť až päť striedaní (v troch prerušeniach hry - pozn.). V dohrávanej sezóne túto možnosť od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) ešte slovenské kluby nevyužili, ale v novej sezóne si ju už odhlasovali. ÚLK ako riadiaci orgán súťaže tiež dohodla, že v každom kole uvidia dva zápasy aj televízni diváci (RTVS a Orange Sport).      

Titul obhajuje Slovan Bratislava, zverenci trénera Jána Kozáka ml. v uplynulej sezóne získali double. V tejto môžu budú favoritmi na skompletizovanie majstrovského hetriku a zisk už 11. titulu v ére samostatnosti, celkovo už 27. v klubových dejinách. Najväčšou konkurenciou by im mali byť hráči DAC Dunajská Streda, ktorých vedie jeden z dvoch zahraničných koučov vo FL - Nemec Bernd Storck. Druhým zahraničným trénerom je v AS Trenčín Stijn Vreven z Belgicka. Žilina počas koronapauzy výrazne omladila, k veľkým hráčskym zmenám prišlo v Trnave, naopak účastníkovi Európskej ligy UEFA Ružomberku zostal káder pokope. O záchranu by zrejme mali bojovať Nitra, Pohronie či Sereď. V Zlatých Moravciach bude pôsobiť najmladší kouč, len 31-ročný Ľuboš Benkovský. Senicu, v ktorej prišlo k zmene venezuelských majiteľov, zasa povedie skúsený Anton Šoltis.      

Dva tímy nebudú hrávať na svojich štadiónoch. Trenčín bude mať prechodný domov v Žiline a Sereď v Zlatých Moravciach. Zaujímavosťou nového ročníka je fakt, že po prvý raz v 28-ročnej histórii ligy sa menoslov tímov nezmenil. Nik z nej nezostúpil a v súťaži nie je nováčik. Nitra sa udržala medzi elitou po úspešnej baráži s Dubnicou.      

program 1. kola FL 2020/2021:      

sobota 8. augusta:      

18.00 hod.: FC Nitra - Slovan Bratislava (Ziemba, Poláček, Jánošík, RTVS)      

19.00 MFK Zemplín Michalovce - Spartak Trnava (Očenáš, Roszbeck, Jekkel)      

19.00 ViOn Zlaté Moravce - FK Pohronie (Dohál, Pozor, Košecký)      

19.00 MFK Ružomberok - AS Trenčín (Micheľ, Ádám, Straka)      

19.00 FK Senica - MŠK Žilina (Smolák, Ferenc, Galo)      

nedeľa 9. augusta:      

18.00 DAC Dunajská Streda - ŠKF Sereď (Kráľovič, Štrbo, Vitko, OrangeSport)