V Žiline bez väčších zmien, zodpovednosť bude na starších

V Žiline bez väčších zmien, zodpovednosť bude na starších

​Futbalisti MŠK Žilina odštartujú novú sezónu Fortuna ligy s takmer rovnakým kádrom, s akým dohrali tú uplynulú. V mužstve nastali len malé zmeny, tím sa bude opierať o starších a skúsenejších hráčov, pričom väčšiu mieru zodpovednosti na seba budú musieť zobrať aj mladší.

Žilina absolvovala krátku letnú prípravu v domácom prostredí. Plány na sústredenie v zahraničí vystriedalo sústredenie v Gbeľanoch. S prípravou sú "Šošoni" spokojní, privítali by však viac medzinárodných konfrontácií. "Absolvovali sme len prípravný zápas s Honvédom Budapešť, ktorý bol podľa mňa veľmi poučný. Bol to naozaj veľmi dobrý a kvalitný medzinárodný súper," vysvetlil športový manažér Karol Belaník. Generálku na sezónu absolvoval vicemajster dvojzápasom. Časť tímu sa pripojila k rezerve v druholigovom stretnutí proti Šamorínu (5:0), zvyšok odohral prípravný zápas za zatvorenými dverami proti Púchovu (5:2).      

Kapitán tímu Jakub Paur, tréner Pavol Staňo aj manažér Karol Belaník sa na tlačovej konferencii zhodli, že mužstvo sa javilo veľmi dobre už v nadstavbe. V auguste čaká mladý tím ďalšia veľká skúška. "Začiatok sezóny bude náročný aj z hľadiska počtu zápasov, ktoré absolvujeme. V sobotu hráme v Senici, v pondelok máme žreb Európskej ligy, v utorok hráme s Nitrou a potom máme v sobotu Trenčín," zhrnul nahustený program Belaník. Pred sezónou si hráči veria, rovnako tak ich tréner, Pavol Staňo: "Po kondičnej a fyzickej stránke sme pripravení naozaj dobre. To nám dovoľuje optimisticky pozerať do budúcnosti. Chlapci sú síce mladí, ale podľa mňa sú pripravení na ligu. Dokázali to už v zápasoch, ktoré odohrali. Ja mužstvu verím a teším sa na ďalšie zápasy."      

Výrazné pohyby sa pod Dubňom neudiali. Mladý káder sa zatiaľ nerozpadáva, sezónu začne v takmer nezmenenom zložení oproti záveru tej minulej. "Cieľom bolo udržať káder pohromade. Chlapci situáciu po reštarte využili, produkovali kvalitný futbal. Tých päť zápasov bolo milé prekvapenie," zhodnotil Belaník, no dodal, že hráčov Žiliny sledujú iné kluby a do konca prestupového obdobia sa môže ešte všeličo zmeniť. Na prípadné presuny do väčších tímov je však podľa neho ešte priskoro. "Chceme, aby sa mladí hráči, ktorí ukázali v nadstavbe potenciál, čo najlepšie adaptovali na seniorský futbal. Aby získavali sebavedomie a skúsenosti. Verím, že výkony a výsledky budú na úrovni. Chceme hrať moderný, priamočiary a kombinačný futbal."      

Z mladých hráčov opúšťa káder stopér Matej Moško, ktorý absolvuje hosťovanie v Zlatých Moravciach a 19-ročný krajný obranca Vladimír Barbora, ktorý ide, takisto na hosťovanie, do Senice. Už tradične sa vo veľkom ani neprestupovalo do Žiliny. Belaník hovoril o dvoch nových menách: "Z ročného hosťovania v Spartaku Trnava sa vrátil Martin Gamboš. Získali sme na prestup talentovaného mladíka Kristiána Bariho z Dunajskej Stredy, ktorý môže hrať na pozícii ľavého krídelníka, alebo ľavého obrancu." Zmeny však nastali v trénerskom kádri: "Z projektu sme potiahli Petra Černáka, ktorý bude pri Pavlovi Staňovi pôsobiť ako asistent. Poznajú sa, pracovali spolu, ich spolupráca bola v minulosti úspešná." Pri mužstve skončili asistenti Attila Malfatti a Mário Auxt, nepokračuje ani tréner brankárov Miroslav Seman. Možné prípadné posily klub nevylučuje, na tlačovke zaznela aj informácia o tom, že na skúške bolo v klube niekoľko hráčov. Podľa Belaníka však neukázali taký potenciál, ako odchovanci, ktorých v klube navyše poznajú lepšie.      

Žilina sa predstaví aj v Európskej lige. Mladému kádru chýbajú skúsenosti, nový kapitán hovorí o tom, že starší hráči budú musieť ísť príkladom. "Myslím si, že viacerí hráči budú musieť na seba zobrať viac zodpovednosti. Od novej sezóny chceme ísť víťazstvo za víťazstvom. Hoci bola príprava krátka, sme veľmi dobre pripravení," dodal Jakub Paur.      

Zoznam hráčov:      

Miloš Volešák, Samuel Petráš, Ľubomír Belko, Marek Teplan, Benson Anang, Dominik Javorček, Jakub Kiwior, Adam Kopas, Ján Minárik, Tomáš Nemčík, Matúš Rusnák, Branislav Sluka, Kristián Vallo, Ján Bernát, Vahan Bičachčjan, Enis Fazlagič, Martin Gamboš, Miroslav Gono, Patrik Myslovič, Jakub Paur, Kristián Bari, Dávid Ďuriš, Adam Goljan, Patrik Iľko, Timotej Jambor, Adrián Kaprálik, Dawid Kurminowski      

Realizačný tím:     

Športový manažér: Karol Belaník      

Hlavný tréner A-tímu: Pavol Staňo      

Asistent trénera: Peter Černák      

Tréner brankárov: Dušan Molčan      

Tímový manažér: Vladimír Leitner      

Vedúci tímu: Marián Varga      

Kondično-rehabilitačný manažér: Milan Ťapay      

Lekári: Juraj Popluhár, Jozef Hudcovský, Róbert Adamov      

Fyzioterapeut: Tomáš Lintner      

Maséri: Marko Kopas, Roman Bednarovský      

Kondičný tréner: Vladimír Perexta     

 Videotechnik: Juraj Jacko