Futbalové kluby musia cítiť zodpovednosť voči komunitám

Futbalové kluby musia cítiť zodpovednosť voči komunitám

S event manažérkou AS Trenčín Petrou Drábovou nielen o 12. edícii charitatívneho podujatia Hviezdy deťom.

Futbalové kluby musia mať zodpovednosť voči komunitám vo vlastnom regióne. To je len jedna z myšlienok, ktorú v rozhovore pre našu ligu povedala manažérka akcií AS Trenčín Petra Drábová. Práve klub zo stredného Považia sa snaží byť v tejto téme lídrom v našom priestore. Od príchodu holandského investora pripravuje podujatia, ktorým oslovuje fanúšikov, ale aj pomáha tým, čo to najviac potrebujú. Rozprávali sme sa pri príležitosti štartu už 12. ročníka charitatívneho projektu Hviezdy deťom, vďaka ktorému AS Trenčín rozdal už viac ako 218-tisíc eur subjektom, ktoré sú odkázané na pomoc. A vďaka ktorému sa počas existencie tejto akcie mohli fanúšikovia dotknúť hviezd ako Marián Hossa, Martin Škrtel a mnohí ďalší.   

Podujatie Hviezdy deťom nezrušila ani pandémia. Bolo náročné rozhodnúť sa, či tento rok do toho idete? 

Uplynulé mesiace boli celkovo veľmi náročné, nielen z pohľadu organizovania podujatí. Samozrejme, uvažovali sme, či a za akých okolností budeme vedieť zorganizovať nielen Hviezdy deťom, ale aj iné projekty. Dlhodobo sme v kontakte so subjektmi, ktoré podporujeme. Pýtali sa nás, či ich budeme schopní podporiť aj tento rok. To nás samozrejme motivovalo, keďže sme videli, že mnohí s nami počítajú. Začali sme oslovovať partnerov, aby sme zistili, s akou reálnou pomocou môžeme tento rok počítať. Teší nás, že naši partneri túto iniciatívu uvítali a od mnohých sme sa dočkali odozvy, že ak by sme ich neoslovili, oni sami by iniciatívne prišli za nami. Hneď na to sme začali riešiť, v akej forme to celé zorganizujeme. 

Zrejme narážate na dôsledky pandémie… 

Presne tak. Bolo nám jasné, že podujatie s piatimi tisíckami návštevníkov toto leto nemôžeme pripraviť. Ak by ho nebodaj aj úrady povolili, sami by sme nechceli riskovať. Hviezdy deťom prinášajú pozitívne emócie a pri tom by sme, samozrejme, chceli zostať. Vymysleli sme nový formát. Oslovili sme športovcov, ktorí by za normálnych okolností prišli medzi ľudí. Namiesto toho sme ich zavolali na sériu našich tréningov, ktoré sa vždy ponesú v znamení konkrétnej témy. Máme za sebou prvý diel, ktorý obsahoval olympijskú výzvu. Pozvali sme športovcov, ktorí reprezentujú Slovensko v iných odvetviach na najvyššej úrovni. Absolvovali tréning s našim áčkom. Jedna časť bola futbalová, druhá sa skladala z rôznych zručností. V štyroch disciplínach si medzi sebou zmerali sily rôzne tímy. Tieto tréningy sledovali deti zo subjektov, ktoré zvyčajne podporujeme. Na prvý zavítalo 60 detí. Športovci dostali od nich toľko energie, akú možno nedostávajú ani počas svojich súťažných vystúpení. Prvý diel nášho podujatia teda ukázal, že sme sa rozhodli správne, z čoho máme v klube veľkú radosť. 

Skúste pripomenúť históriu podujatia Hviezdy deťom. 

Organizujeme už dvanásty ročník, čo nás naozaj teší. Na začiatku bol náš bývalý brankár a neskôr tréner brankárov Roman Hodál. Prišiel s myšlienkou pomoci jednému dieťaťu. Jeho nápad sa stretol s filozofiou klubu a z roka na rok nadobúdala akcia čoraz silnejší charakter. Či už z pohľadu hviezdneho obsadenia, programu alebo pomoci. V AS chceme byť súčasťou komunity a projekt Hviezdy deťom sa stal pilotom tejto našej iniciatívy. Teší nás, že sme za dvanásť rokov vyzbierali už viac ako 218-tisíc eur. Tieto prostriedky skončili tam, kde ich veľmi potrebujú. 

Na základe čoho si vyberáte subjekty, ktorým chcete pomáhať? 

Snažíme sa podporovať subjekty z nášho regiónu ako sociálne domovy, detské domovy, nemocnice a podobne. Podporujeme ale aj jednotlivcov, ktorí sa nám ozvú s tým, že potrebujú pomoc. Niektorých teda podporujeme rok čo rok, iní sa zase obmieňajú. Niekedy sa nám rodiny alebo jednotlivci ozvú aj s tým, že po rokoch podpory už našu pomoc nepotrebujú a poradia nám, kde by sme mohli byť prínosní. To je naozaj super. 

Aké najväčšie osobnosti ste za dvanásť rokov privítali na tomto podujatí? 

Naozaj by som nerada poukazovala na konkrétnych športovcov. Sme vďační každému, kto príjme pozvanie. Vieme, že majú preplnený kalendár. Výhodou je, že podujatie organizujeme v lete, a tak nám najmä hokejisti nikdy nepovedia „nie“. Stálicou je čerstvý člen Hokejovej siene slávy Marián Hossa, pravidelne nás navštevuje Marián Gáborík, ale privítali sme aj tenistku Dominiku Cibulkovú či šprintéra Jána Volka, Martina Škrtela, Mareka Hamšíka. Sú to skvelí športovci, ale aj ľudia. Tu som však urobila to, čo som nechcela. Poďakovať treba každému jednému, kto našu myšlienku podporil. 

Hviezdy deťom s účasťou Mariána Gaboríka či Richarda Lintnera

AS Trenčín má už tradíciu v organizácii charitatívnych a komunitných projektov. Čím sa to všetko začalo? 

Na to sa mi ťažšie odpovedá, keďže súčasťou klubu som necelých šesť rokov. Všetko ale naštartoval príchod holandského investora, ktorý chce vidieť AS ako lídra vo všetkých sférach v regióne. Nielen v oblasti športu a biznisu. 

Prečo to tak je? 

Tak to má byť. Je to správne. Aj futbalové kluby musia mať zodpovednosť voči komunitám vo vlastnom regióne. Nemôžu sa sústrediť len na šport. 

Po vzore silných zahraničných klubov ste otvorili aj vlastnú Sieň slávy – AS Trenčín. Čo vás inšpirovalo? 

Kto si neváži históriu, nemôže si vážiť súčasnosť. Chceme ukázať, že sme tu pre všetky generácie. Venujeme sa nielen mladým ľuďom. Nechceme zabúdať ani na generáciu, ktorá tvorila históriu trenčianskeho futbalu. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo spojiť generácie TTS, Jednoty, Ozety a AS pod jednu strechu. 

Pre najmenších zase organizujete turnaj MikulAS Cup. V čom je výnimočný? 

Je to futbalový turnaj pre deti, ktorý organizujeme v spolupráci so základnými školami z celého regiónu. Uvedomujeme si, že deti športujú čoraz menej, a tak sme sa rozhodli usporadúvať turnaj pre najmenších, ktorí nie sú súčasťou nášho klubu. Družstvá zložené zo žiakov dopĺňame hráčmi AS Trenčín, čo je zážitok pre všetkých. Vďaka tomu možno mnohé deti začali registrovať náš klub a možno aj takto sa nám časom podarí rozšíriť si základňu našich fanúšikov. Nechýbajú aj tímy zložené z detí s rôznymi hendikepmi. Aj to je cesta ako búrať bariéry medzi zdravými deťmi a deťmi so špeciálnymi potrebami. Šport je na to ideálny prostriedok. 

Školy nielen pozývate, ale za žiakmi aj priamo do nich chodíte. Vaši hráči rozprávajú na prednáškach pre deti o živote v multikultúrnej šatni. Prečo je to podľa vás dôležité? 

Snažíme sa reagovať aj na aktuálne spoločenské dianie. Boj proti rasizmu a xenofóbii je stále aktuálny. Na vlastnom prípade chceme dokázať, že nie všetko iné je zároveň aj zlé. Hráči AS sú súčasťou multikultúrnej spoločnosti. Vedia rozprávať z vlastných skúseností. 

Počas koronakrízy ste zase rozdávali starším balíčky pomoci… 

Všetci sme zostali doma a rozmýšľali, ako sa dá využiť náš potenciál aj v dobe pandémie. Oslovili sme našich partnerov a vyrobili sme balíčky, ktoré seniorom pomohli. Do roznášky sme zapojili hráčov, zamestnancov klubu a mládežníckych trénerov. Nešlo len o pomoc vitamínmi či dezinfekciou, ale aj ukázať starším, že nám na nich záleží, pri tejto príležitosti si s nimi aj podebatovať. Zároveň sme prostredníctvom našich sociálnych sietí propagovali našich partnerov. 

Na aké ďalšie projekty by ste ešte chceli poukázať? 

Robíme ich naozaj veľa. Pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania sme vytvorili špeciálnu sériu dresov s unikátnou grafikou. Následne sme ich vydražili a výťažok poputoval na obnovu Pamätníka umučených na Brezine.   

JEDINEČNÁ FILOZOFIA 

Petra Drábová pracuje v AS Trenčín už takmer šesť rokov. „S klubom som predtým kooperovala na rôznych úrovniach od prvého ročníka Hviezdy deťom. Trenčín si ma získal svojou jedinečnou filozofiou. Odišla som na stáž do zahraničia a po nej som oslovila AS s prosbou, či môžem absolvovať ďalšiu stáž v Trenčíne. Napokon z toho vzišla pracovná ponuka,“ povedala rodáčka z Prievidze, ktorá zároveň prezradila, čo ju vo svojej práci najviac napĺňa. „Šport je ideálny nástroj na spájanie ľudí. Je pre mňa zadosťučinením, že sa môžem na tom podieľať. Keď po skončení akejkoľvek akcie vidím, že sme niekomu pomohli, je to na nezaplatenie.“ Petra Drábová sa ako žena v prevažne mužskom kolektíve necíti zvlášť výnimočne. „Mám šťastie na kolegov, v našom tíme sa cítim úžasne. Ako žena v mužskom prostredí musím niekedy o to viac presviedčať o svojich kvalitách. Vnímam to ale ako plus,“ dodala event manažérka AS Trenčín.