Trnava nemá po radikálnom reze v kádri veľké oči, cieľ je 6. miesto

Trnava nemá po radikálnom reze v kádri veľké oči, cieľ je 6. miesto

​Káder futbalového klubu FC Spartak Trnava prešiel počas krátkej letnej prestávky veľkou obmenou. Štvrtý tím uplynulého ročníka Fortuna ligy posilnilo zatiaľ pätnásť hráčov, s výnimkou islandského obrancu Birkira Jónssona ide všetko o slovenských futbalistov.

Domov sa vrátili bývalí hráči Spartaka Martin Mikovič a Ján Vlasko, nositeľmi kvality by mali byť aj Erik Pačinda, Martin Bukata či Jakub Grič. Z odchodov bude najťažšie zaplátať dieru po Alexovi Sobczykovi. Rakúsky útočník, ktorý bol v minulej sezóne s ôsmimi gólmi najlepší strelec tímu, zamieril do poľského Górniku Zabrze.      

Trnavčanom v ročníku poznačenom pandémiou koronavírusu tesne unikla miestenka v Európskej lige UEFA, keď vo finále baráže podľahli doma Ružomberku 0:2. V novej sezóne je ich cieľ obsadiť šieste miesto. "Myslím si, že sila kádra je dostatočná. Nechceme si však dávať prehnané ciele v tom zmysle, že ideme bojovať o európske poháre. Lepšie je, ak budeme pôsobiť skromne a pokúsime sa tam dostať poctivou prácou. Keď sa pozrieme na to, aká obmena nastala v kádri, považujem toto umiestnenie za adekvátny cieľ. Ďalším je zapracovať do mužstva mladých hráčov, z ktorých môže klub neskôr profitovať ich predajom. Ak sa to podarí, budem spokojný. Šancu odo mňa mladí chlapci určite dostanú," povedal na stredajšej tlačovej konferencii tréner Marián Šarmír.      

Spartakovci odohrali v príprave tri zápasy. Po sobotnej generálke so Sigmou Olomouc (1:1) nebol hlavný kouč spokojný a mužstvo podrobil kritike. "Verím, že zlý prvý polčas bol len výbuch, ktorý sa viac nezopakuje. Nebol som spokojný s výkonom, povedal som to aj do médií a za mojimi slovami si stojím. Na videu sme si s hráčmi rozobrali, čo bolo zlé. Príprava trvala len tri týždne, času bolo málo a navyše sa náš káder značne obmenil. Prišlo 15 nových hráčov, potrebujeme čas, aby si všetko sadlo. Robíme všetko pre to, aby tento proces prebehol čo najrýchlejšie," verí Šarmír, ktorého potešilo "poslovenčenie" kádra.      

Kapitánom "červeno-čiernych" bude brankár Dobrivoj Rusov. "Veľmi sa už teším na novú sezónu, od ktorej si veľa sľubujeme. Káder vyzerá zaujímavo, prišlo veľa posíl. Sú medzi nimi aj hráči, s ktorými som predtým v Spartaku hral a odviedli pre tento klub dobrú prácu. Pôjdeme od zápasu k zápasu, to je základ. Nechceme si nastaviť latku vysoko a vyvíjať na nás prehnaný tlak. Za celé mužstvo však môžem vyhlásiť, že urobíme maximum pre úspech. Sám som zvedavý, čo to prinesie," poznamenal 27-ročný odchovanec Spartaka, ktorému bude kryť chrbát Ľuboš Kamenár.      

Funkcionári Spartaka mali ešte v priebehu stredy absolvovať videohovor so stredopoliarom Markom Tešijom ohľadom jeho budúcnosti. Riaditeľ klubu Milan Cuninka ďalej informoval, že vedenie je v kontakte s bývalým kapitánom slovenskej reprezentácie Martinom Škrtelom, o ktorého má záujem. Stopér tureckého Istanbulu Basaksehir sa netají svojou náklonnosťou k Spartaku, ktorý v čase koronakrízy podporil aj finančne kúpou vstupeniek na virtuálny zápas. "S Martinom komunikujeme a robíme maximum pre to, aby prišiel do Trnavy. Zatiaľ čakáme, ako sa vyjadrí. Rozhodnutie je na ňom. Dnes hrá jeho tím odvetu osemfinále Európskej ligy proti FC Kodaň a všetci mu držíme palce, aby po zisku tureckého titulu dosiahol úspech aj v medzinárodnej súťaži," dodal Cuninka, podľa ktorého je rozpočet klubu na nový ročník stabilizovaný.

V 1. kole nového ročníka nastúpia futbalisti Spartaka Trnava v sobotu o 19.00 h na pôde MFK Zemplín Michalovce. Doma sa prvýkrát predstavia v utorok 11. augusta proti Ružomberku.      

Zmeny v kádri:      

príchody: Stanislav Olejník (FK Poprad), Ján Vlasko (Puskás Akadémia FC), Sebastián Gembický (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Jakub Grič (MFK Zemplín Michalovce), Mário Mihál (FK Senica), Sebastián Kóša, Tomáš Hambálek (obaja FC Nitra), Marek Václav (FK Dubnica nad Váhom), Erik Pačinda (Viktoria Plzeň), Martin Bukata (MFK Karviná), Birkir Jónsson (HK Kópavogur, hosťovanie), Martin Mikovič (Termalica Nieciecza), Matej Jakúbek (FK Dubnica nad Váhom, návrat z hosťovania), Gergely Tumma (FC Košice, návrat z hosťovania), Kristián Mihálek (FK Pohronie, návrat z hosťovania)      

odchody: Alex Horváth, Oliver Burian (obaja FC Petržalka, hosťovanie), Martin Gamboš (MŠK Žilina, koniec hosťovania), Alex Sobczyk (Górnik Zabrze), Dijan Vukojevič (Norrby IF), Jakub Krč, Theofanis Tzandaris, Malkolm Moenza (hľadajú si klub)      

v riešení: Marko Tešija     

Súpiska:      

Brankári: Ľuboš Kamenár, Dobrivoj Rusov, Dominik Takáč, Patrik Vasiľ      

Obrancovia: Izuchukwu Anthony (Nig.), Birkir Jónsson (Isl.), Sebastián Kóša, Mário Mihál, Martin Mikovič, Milan Sekera, Gergely Tumma, Matúš Turňa, Marek Václav      

Stredopoliari: Samuel Benovič, Martin Bukata, Saymon Cabral, Allecks Godinho (obaja Braz.), Jakub Grič, Tomáš Hambálek, Matej Jakúbek, Kristián Mihálek, Johnson Nsumoh (Nig.), Ján Vlasko, Yann Yao (Pobr. Slon.)      

Útočníci: Sebastián Gembický, Stanislav Olejník, Erik Pačinda, Bamidele Yusuf (Nig.)      

hlavný tréner: Marián Šarmír      

asistent: Tomáš Prisztács      

tréner brankárov: Pavel Kamesch      

kondičný tréner: David Moravec      

Prípravné zápasy:      

FC Spartak Trnava - FK Poprad 2:0 (2:0), góly: 14. Olejník, 18. Gembický      

FC Spartak Trnava - FK Pohronie 1:1 (1:0), gól FCST: 40. Grič      

Sigma Olomouc - FC Spartak Trnava 1:1 (0:0), gól FCST: 82. Pačinda (z 11 m)