​Marek Rodák st. o synovi: Má na to, aby chytal v Premier League

​Marek Rodák st. o synovi: Má na to, aby chytal v Premier League

Brankár Marek Rodák vychytal vo veľkej dráme Fulhamu postup do anglickej Premier League. Londýnsky celok zdolal vo finále playoff silný Brentford 2:1 po predĺžení.

Marek Rodák je členom veľkej brankárskej rodiny. Jeho brat Patrik sa pomaličky prediera do kádra michalovského MFK Zemplín, no a otca Mareka asi nemusíme zvlášť predstavovať. Bývalý výborný gólman je dnes trénerom brankárov v tíme najvýchodnejšieho fortunaligistu a práve jeho sme deň po synovom postupe do najslávnejšej súťaže sveta vyspovedali.

Ako sa cíti otec vo chvíli, keď jeho syn vychytá klubu postup do Premier League? 

Sledovali sme priamy prenos a celá rodina sme Marekovi držali palce. Plánovali sme vycestovať do Londýna, ale kvôli súčasnej situácii nám to nebolo umožnené. Som veľmi hrdý, splnil si svoj veľký sen. Gratulujem mu.

Boli to pri zápase s rozuzlením v predĺžení veľké nervy? 

Boli to nervy, Brentford je nepríjemný a silný tím, každá situácia mohla rozhodnúť. Očami sme chytali aj za Mareka, poriadne sme si to užili.

Marek už vo Wembley jeden postup vychytal, vtedy to bolo z League One do Championship, čiže mal skúsenosť...

Áno, vtedy sme tam boli a rovnako bol zápas veľmi dramatický a skončil rovnako 2:1 po predĺžení. Rád na to spomínam.

Spojili ste sa so synom hneď po zápase? 

Samozrejme, mali sme videohovor, volal priamo z hracej plochy. Hneď sme mu všetci gratulovali.

Plní svojou kariérou aj váš sen, keď to dotiahol tak ďaleko? 

Predovšetkým je to jeho sen, ale ako otec som ho samozrejme chcel vidieť tam, kde on chcel byť. Nebola to ľahká cesta, ale o to je silnejší.

Ako tímová jednotka a najlepší brankár súťaže má Marek šancu zachytať si aj v Premier League. Ako vnímate jeho pozíciu? 

Momentálne je veľmi silná a verím, že to tak bude pokračovať. Dúfam, že zostane jednotkou aj pre budúcu sezónu. Keďže viem, aký je mentálne silný a ako chytal aj v iných ligách a ako postupoval, vedel som, že to dokáže. Má na to, aby chytal v Premier League a v Anglicku asi vedia, prečo chytá.

Dá si od vás ešte vôbec poradiť? 

Ale áno, situácie spolu preberáme a analyzujeme, niekedy mu poradím. Sledujem väčšinu zápasov a viem mu pomôcť.

Pod rukami vám vyrastá ďalší nasledovník, mladší syn Patrik, ktorý už trénuje s michalovským áčkom. 

Veru, s ním mám teraz viac práce a snažím sa ho nasmerovať presne tak, aby išiel v bratových šľapajách. Má na to, ale je to pre neho ťažšia cesta, lebo ho budú porovnávať s Marekom. Toho ale zasa porovnávali so mnou, takže je to vlastne podobné.

Po odchode Kiru súboj mladíkov

Michalovský tím po sezóne opustil brankár Matúš Kira, ktorý bol dlhodobo jasnou jednotkou. Je dvojica mladíkov Dráb – Dehtiar pripravená chytať najvyššiu súťaž? 

Momentálne sú tu a uvidíme, ktorý z nich dostane šancu v prvom zápase. Mali sme v hľadáčiku aj iné mená, ale nepodarilo sa ich dotiahnuť a do ligy ideme s našimi chlapcami.

Ste si nimi ako tréner brankárov istý alebo by ste predsa len privítali posilu? 

Ja sa toho neobávam, chlapcom verím. Budem im držať palce a pripravím ich ako najlepšie viem. Verím, že ukážu svoj nesporný talent, inak by v Michalovciach neboli.

Asi je dobré, že sa v závere sezóny oťukali a obaja si pripísali prvé fortunaligové štarty v nadstavbe...

Áno, bol to zámer, aby dostali šancu a prešli si trošku atmosférou. Aj preto sú v novej sezóne pripravení a vedia do čoho pôjdu. Približne dva roky som ich na tento moment pripravoval a je na nich, aby si zaslúženú šancu aj zastali.