Vyžrebovanie novej sezóny známe. Schválených 5 striedaní

Vyžrebovanie novej sezóny známe. Schválených 5 striedaní

Nový ročník Fortuna ligy odštartuje 8. augusta. V jesennej časti je na programe kompletných 18 kôl, podobne ako tomu bolo v sezóne 2019/20.

Prestávka je výnimočne krátka, preto všetky kroky smerom k ďalšej sezóne sú veľmi rýchle. Vo štvrtok zasadlo Prezídium ÚLK a schválilo najpodstatnejšie veci ohľadne novej edície Fortuna ligy. Dnes je jasné, že naša liga odštartuje 8. augusta a na jeseň sa odohrá 18 kôl. Posledné kolo futbalovej jesene je na pláne 15. decembra.   

„Našou prioritou bolo zahájiť nový ročník Fortuna ligy čo možno najskôr, aby sme sa vyhli neskorým decembrovým termínom. Aj preto hneď prvý futbalový týždeň v novej sezóne bude tzv. anglický. Uplynulá sezóna bola náročná po všetkých stránkach. Dlho hovoríme, že naša liga však má drajv a atraktivitu. V súvislostiach ovplyvnených šíriacou pandémiou sa ukázalo, že má aj potrebnú silu. Verím, že v nový ročník Fortuna ligy bude opäť zaujímavý,“ hovorí prezident ÚLK Ivan Kozák.   

NOVINKOU 5 STRIEDANÍ   

Ďalšou podstatnou zmenou vo Fortuna lige bude povolenie piatich striedaní. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) povolila túto možnosť po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19 a predĺžila túto možnosť na celý nasledujúci ročník. Kluby Fortuna ligy sa rozhodli túto možnosť využiť. Tréneri tak budú môcť počas celej sezóny 2020/21 striedať až piatich hráčov (v troch prerušeniach hry, pozn. red.).   

TV ZÁPASY STÁLE V RIEŠENÍ   

Fortuna liga bude aj v novom ročníku pred kamerami Orange Šport, otvorená ostáva otázka vysielania na voľnej TV, kde prebiehajú intenzívne rokovania. Vyžrebovanie sa tak ešte určite upraví, vzhľadom na termíny televíznych prenosov. Zápasy, ktoré bude vysielať Orange Šport, sa budú hrať v nedeľu, ak to neovplyvnia zápasy európskych pohárových účastníkov. „Presný harmonogram televíznych prenosov na prvých 5 kôl budeme vedieť pravdepodobne začiatkom budúceho týždňa. S vysielateľmi momentálne dolaďujeme spoluprácu na najbližšiu sezónu a výber TV zápasov. Našim cieľom je zachovať zvýšený štandard TV snímania zápasov, aj vzhľadom k tomu, že už v priebehu sezóny by sme mali začať aktívne využívať v TV zápasoch systém VAR,“ ozrejmuje výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.   

Všetkých 12 tímov Fortuna ligy sa prihlásilo do nového ročníka našej ligy. Dva tímy na jeseň ešte nebudú hrať na domácich štadiónoch. Trenčín bude mať domáce prostredie opäť v Žiline a Sereď v Zlatých Moravciach. V prípade kolízie zápasov sa budú termíny posúvať aj vzhľadom na pohárové zápasy a výber televíznych vysielateľov.   

AKO BUDE VYZERAŤ FORTUNA LIGA 2020/21   

Základná časť má celkovo 22 kôl, osemnásť z nich sa odohrá na jeseň a štyri na jar, potom nasleduje nadstavbová časť. Tabuľka sa rozdelí na skupinu o titul a skupinu o udržanie sa. Prvý tím v hornej šestke sa stane majstrom, tímy, ktoré skončia na druhom, resp. treťom mieste, si vybojujú účasť v predkole Európskej ligy. Ďalšiu miestenku obsadí víťaz Slovnaft Cupu, v prípade ak to bude tím, ktorý skončí na 1 – 3. mieste Fortuna ligy, bude sa hrať play-off o Európsku ligu medzi 4. – 7. tímom tabuľky. Posledný tím v spodnej šestke bude vypadávajúcim, predposledný pôjde do baráže o Fortuna ligu s druhým tímom 2. ligy. Víťaz 2. ligy postúpi do Fortuna ligy automaticky. 

„Takto to platilo v sezóne 2018/2019. Je to atraktívny a spravodlivý model pre všetkých. Samozrejme, v prípade uplynulej sezóny sa musel hrací systém prispôsobiť situácii spojenej so šírením ochorenia COVID-19. Veríme, že to už robiť nebudeme musieť,“ ozrejmuje prezident ÚLK Ivan Kozák.   

VYŘEBOVANIE PRVÝCH 3 KÔL FORTUNA LIGY   

1.kolo (8. augusta o 19:00, časy a termíny sa môžu meniť vzhľadom na TV prenosy)  

Nitra – Slovan 

Michalovce – Trnava 

Zlaté Moravce – Pohronie 

Ružomberok – Trenčín 

Senica – Žilina 

Dunajská Streda – Sereď   

2.kolo (11. augusta o 19:00, časy a termíny sa môžu meniť vzhľadom na TV prenosy)

Slovan – Michalovce 

Trnava – Ružomberok 

Žilina – Nitra 

Trenčín – Zlaté Moravce 

Pohronie – Dunajská Streda 

Sereď – Senica   

3.kolo (15. augusta o 19:00, časy a termíny sa môžu meniť vzhľadom na TV prenosy)

Trnava – Pohronie 

Zlaté Moravce – Slovan 

Dunajská Streda – Nitra

Ružomberok – Sereď 

Trenčín – Žilina 

Senica – Michalovce

CELÉ VYŽREBOVANIE TU