Galádova taktika bola rozhodnúť v úvode: "Máme kondíciu na 30 minút

Galádova taktika bola rozhodnúť v úvode: "Máme kondíciu na 30 minút

​Futbalový tréner Ivan Galád sa dva roky za sebou ocitol so svojimi mužstvami v barážových bojoch o účasť vo Fortuna lige. V sezóne 2018/2019 zachránil najvyššiu súťaž v Trenčíne, v piatok sa tešil s tímom FC Nitra. Jeho mužstvo po bezgólovej remíze v Dubnici doma triumfovalo 3:0 a ako Galád priznal, rozhodnúť zápas v úvode bolo kľúčové.

Dubničania sa pod Zoborom ukázali v dobrom svetle, najmä v druhom polčase boli viac pri lopte, mali hernú prevahu, ale v prvom polčase inkasovali dva góly za dvadsať minút a už nedokázali reagovať. "Je smutné čo teraz poviem, ale my máme kondíciu na tridsať minút a naša stratégia bola rozhodnúť v úvode a potom to zvládnuť takticky," povedal Galád po zápase.        

O prvý gól sa postaral iba šestnásťročný Sebastian Kóša, ktorý je od čias Miroslava Stocha najmladším hráčom, aký sa predstavil v seniorskom tíme Nitry. Na 3:0 spečatil výsledok zápasu Tomáš Hambálek, ktorý má 19 rokov. Pre oboch to však boli posledné zápasy v Nitre, obaja budú pôsobiť v Spartaku Trnava. "Potešilo ma a zarmútilo zároveň, že dvaja mladí chlapci rozhodli zápas. Idú totiž do iného klubu bez zmluvy a to ma mrzí," povedal Galád.      

Galád nevedel odpovedať na otázku, či bude v tíme pokračovať. "To je ťažká otázka. Idem na ryby a budem to riešiť potom. Mňa v Nitre najali na to, aby sme sa zachránili. Ja mám Nitru veľmi rád a musel som jej pomôcť. Nadávali mi, že som blázon, že sem idem, ale ja som to tak cítil. Každý klub má ťažké a lepšie obdobia, ale my sme to spolu zvládli."      

Skúsený 56-ročný kormidelník verí, že barážový úspech klubu pomôže odraziť sa k lepším zajtrajškom: "Dúfajme, že to tak bude. Nejaké veci ma mrzia, ale dôležité bude, keď si všetci povedia ako ďalej. Nitra môže byť opäť veľmi silný klub, pretože v ňom pôsobí veľa dobrých ľudí a mladých hráčov."      

K postupu pomohli Nitre aj fanúšikovia, na štadión ich prišlo 3075, najviac v sezóne. Pred rokom sa Galád v baráži o účasť v najvyššej súťaži predstavil s Trenčínom. Podarilo sa mu tiež uspieť, proti Popradu to však mal AS veľmi zle rozohrané. "Trenčín má individuálne vysoko kvalitných hráčov. Vtedy sme prehrali 0:2 v prvom zápase, doma sme zvíťazili 4:1. Vedeli sme, že Trenčín má kvalitu na to, aby strelil tie štyri góly. Teraz s Nitrou bolo treba hrať viac takticky. Ale už ma nebaví tímy zachraňovať, nech mi zavolá niekto, kto je stále druhý s tým, že chce byť prvý," uzavrel Galád s úsmevom.