Haspra: Slovan nás musí brať do úvahy

Haspra: Slovan nás musí brať do úvahy

Koncentrovaný výkon v defenzíve, ofenzívne výpady s gólovými bodkami a najmä vytúžený postup. Pre futbalistov MFK Ružomberok mal odvetný zápas semifinále Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2019/2020 ideálny scenár, trénerovi Jánovi Hasprovi navyše priniesol v deň menín najväčší úspech kariéry.

Ružomberčania vykročili k postupu už v prvom zápase. Z Dunajskej Stredy si priniesli nádejnú remízu 1:1 a súpera dostali do situácie, keď musel pre postup skórovať. Dôležitým faktorom bol oddych, ktorý dostali viacerí hráči zvyčajnej zostavy v nedeľnom ligovom zápase v Michalovciach (1:1). Domáci šli do vedenia v prvom polčase, keď Adam Brenkus posadil v 21. min. centrovanú loptu na hlavu Mateja Madleňáka. "Môj prvoradý zámer bol prekopnúť prvého hráča. To sa mi aj podarilo. Trénoval som to aj na tréningu, už tam mi to vyšlo. Je skvelé, že sa to zopakovalo aj v zápase. Ukázali sme, na čo má naše mužstvo. Bol to výborný výkon kolektívu a zaslúžene sme vyhrali," poznamenal Brenkus.      

Druhé dejstvo malo odlišný priebeh. Ružomberčania viac držali loptu a po ofenzívnych akciách súpera často hrozili rýchlymi protiútokmi. Do otvorenej obrany DAC strelili ďalšie dva góly, záver dohrávali v eufórii. Podľa Brenkusa zvládli zápas po fyzickej aj taktickej stránke: "V druhom polčase sa ukázalo, že máme viac síl. V prvom sme potrebovali udržať nulu. Boli sme si vedomí, že Dunajská hrala ťažký zápas proti Trnave, v ktorom veľa nestriedala. Vedeli sme, že nás jej hráči nevydržia napádať po celý zápas. Na konci sa to zlomilo a vyhrali sme o tri góly. Chcem sa poďakovať aj divákom. Na to, koľko ich prišlo, spravili výbornú atmosféru. Sme im za to vďační a aj toto bol náš darček pre nich."      

Ružomberský klub ide dlhodobo slovenskou cestou a aj druhá účasť vo finále SP v priebehu troch rokov je dôkaz jej správnosti. "Dunajská Streda je fungujúci klub, ktorý sa my snažíme dobehnúť. V tejto veci však máme pred DAC určitý náskok. Máme výborné B-mužstvo a veľký potenciál v mladých hráčoch," uviedol tréner Ján Haspra, ktorý dostal postupom ideálny darček k stredajším meninám.      

Po zápase priznal, že účasť vo finále SP si želal už pred rokmi. "Keď som šiel na predošlé finále Slovenského pohára do Trnavy, v ktorom hral Ružomberok so Slovanom, tak som v autobuse sedel za šoférom. Vravel som si 'keby sa mi toto podarilo, bolo by to pekné.' Teraz už budem na finále SP cestovať ako tréner. A áno, je to najväčší úspech mojej trénerskej kariéry. Myslím si, že Slovan nás musí brať do úvahy," poznamenal k júlovému finále.      

Pre ružomberský klub ide o štvrtú účasť vo finále SP. V roku 2001 proti Interu Bratislava a 2018 proti Slovanu, ťahal za kratší koniec. Rok 2006 však priniesol pre Ružomberčanov "double," keď v SP najskôr zdolali Trnavu po penaltovom rozstrele a krátko na to získali aj ligový titul. Na triumf spred 14 rokov by radi nadviazali 8. júla, no vedia, že na Tehelnom poli to proti favorizovaným domácim bude náročné. "Je to síce Slovan, ale my chceme vyhrať pohár. Dnes sme ukázali, že na to máme. Pôjdeme sa tam futbalovo pobiť o prvenstvo a dáme do toho všetko," odkázal Brenkus.