​Kostadinov: Virtuálni fanúšikovia? Skvelá iniciatíva!

​Kostadinov: Virtuálni fanúšikovia? Skvelá iniciatíva!

So stredopoliarom MFK Ružomberok Tihomirom Kostadinovom o reštarte ligy, období krízy, ale aj o účinkovaní v macedónskej reprezentácii.

Netradičná doba prináša netradičné situácie. Svoje o tom vie stredopoliar MFK Ružomberok Tihomir Kostadinov (24). Vedenie Liptákov ho uvoľnilo počas vynútenej pauzy domov, no pred reštartom súťaže sa musel vrátiť pod Čebrať. Samozrejme, nie pohodlne, ale viacerými autami na niekoľko etáp. O to viac si užíva prvé fortunaligové minúty. „Akurát nám veľmi chýbajú fanúšikovia,“ povedal v rozhovore pre našu ligu dvojnásobný reprezentant svojej krajiny, ktorého sme zachytili krátko po vyšetrení v nemocnici. Úvodný zápas semifinále Slovnaft Cupu na ihrisku Dunajskej Stredy (1:1) totiž nedohral pre zranenie kolena.   

Ako sa cítite? 

Mám za sebou vyšetrenie magnetickou rezonanciou a čakám na výsledky. Verím, že to nebude vážne. Ťahá ma čosi v kolene, snáď to bude len malý problém. 

Ste spokojný s výsledkom 1:1 z Dunajskej Stredy? 

Musíme byť spokojní, keďže sme vyrovnali tesne pred koncom. Odohrali sme dobrý zápas, hoci Dunajská Streda mala viac šancí. Aj my sme si ale vytvorili niekoľko zaujímavých akcií. Remíza je zaslúžená a na budúci týždeň sa pobijeme o finále. 

Ako sa vám pozdávala úroveň zápasu krátko po reštarte súťaže? 

Bola vysoká. Oba tímy chceli útočiť. Dunajská Streda hráva dlhodobo ofenzívne a pre nás sa otvárali priestory za obranou súpera. Bol to zápas zo strany na stranu, ktorý sa ľuďom musel páčiť. 

Trikrát zazvonila žrď na vašej bránke, takže po dvoch smolných prehrách na Slovane gólom v závere sa aj na vás usmiala aj šťastena… 

Áno. Vo futbale treba mať občas aj šťastie. Na Slovane sme cez víkend veľmi dobre bránili. Súper mal šance, ktoré ale neboli úplne vyložené. My sme si takisto na Tehelnom poli vypracovali príležitosti, no na rozdiel od Slovana sme nevyužili ani jednu. Taký je futbal. Niekedy sa šťastie prikloní k vám, inokedy k súperovi. Treba mu ísť ale naproti. 

Túžite po tom, aby ste dve tesné ligové prehry oplatili Slovanu vo finále pohára? 

To je ešte ďaleko. Nemyslíme na finále. V prvom rade musíme zvládnuť odvetu s Dunajskou Stredou. Až potom sa môžeme tešiť na vyvrcholenie súťaže.

CHÝBAJÚ FANÚŠIKOVIA 

Ako prežívate zápasy pred obmedzeným počtom fanúšikov? 

Je to smutné, pre nás futbalistov obzvlášť. V Dunajskej Strede by na semifinále pohára bolo možno aj 10-tisíc fanúšikov a užili by sme si to úplne inak. Teším sa však, že sa už čoskoro vrátia fanúšikovia na tribúny vzhľadom na nové uvoľnovanie opatrení. 

Cítite teraz podporu fanúšikov aspoň na diaľku? 

To áno. Dostávame veľa podporných odkazov prostredníctvom internetu. Cítim, že ľudia túžia po návrate na štadión. Fanúšikovia sledujú zápasy v televízii, no nám na tribúnach veľmi chýbajú. 

Fortuna liga predstavila projekt #SPOLUZAFUTBAL, prostredníctvom ktorého si môžu diváci kupovať aspoň virtuálne vstupenky na štadión a takto pomôcť svojmu obľúbenému klubu. Ako sa vám to pozdáva? 

Je to skvelá iniciatíva. Všetky ligové kluby prežívajú ekonomicky ťažké obdobie . Fanúšikovia dnes vedia, ako im môžu pomôcť. Viem, že ani ľudia to nemajú teraz jednoduché, ale ak by som mohol takto poprosiť, kto môže, pomôžte… 

Ako vnímate ružomberských fanúšikov? 

Ružomberok je malé mesto, ktoré nemá veľa fanúšikov, no o to viac sú oduševnení pre náš klub. Vážim si každého jedného, čo chodí na zápasy a podporuje nás. Cítime pozitívnu energiu z nášho publika. Verím, že počet divákov na tribúnach bude v budúcnosti narastať.   

AUTOM ZO SEVERNÉHO MACEDÓNSKA 

Ako ste zvládali obdobie prerušenia súťaže pre pandémiu? 

Nebolo to jednoduché. Bol som doma v Severnom Macedónsku s rodinou. Aspoň jedno pozitívum, pretože si naozaj nepamätám, kedy si bol naposledy dva a pol mesiaca s najbližšími. Futbal mi napriek tomu veľmi chýbal. Trénoval som individuálne bez lopty, v podstate som iba behal a cvičil. Prestávka bola skutočne dlhá a všetci sa musíme do toho postupne dostať. Vidieť, že narástol aj počet zranení. Môžete totiž trénovať, koľko len chcete. Zápas je zápas. Ten nenahradíte len tak. 

Ako ste sa vrátili na Slovensko? 

Otec ma priviezol na srbskú hranicu, za ktorou ma čakal jeho kamarát s autom. Prešiel som asi päť kilometrov pešo aj s batožinou na najbližšiu benzínovú pumpu cez hranice a spolu s ním som zase autom došiel na maďarské hranice, ktoré som takisto prekročil po vlastných. Moje auto som mal odložené pri kamarátovi v Budapešti. Prišiel po mňa a opäť som pokračoval ďalej. Slovenské hranice som prekročil už sám. Letecká doprava nebola, iný spôsob neexistoval. 

Pri presune cez maďarsko-slovenské hranice išlo všetko v poriadku? 

Áno. Stačilo ukázať čerstvý negatívny test na koronavírus. Ten som mal, takže ma bez problémov pustili ďalej. 

Chalani vás po návrate do tréningového procesu patrične privítali? 

Samozrejme. Nechýbali fóry. Robili si srandu, že som netrénoval s tímom, ale prišiel som rovno na ligu. Bol to ale vtip, chápali moju situáciu. Inak to nešlo. Tešil som sa na nich a oni na mňa.   

HRDÝ NA STATUS REPREZENTANTA 

Pred pandémiou ste sa stihli stať členom národného tímu Severného Macedónska. Čo osobne to pre vás znamená? 

Nosiť dres rodnej krajiny je tá najkrajšia vec, aká sa vám môže udiať počas futbalovej kariéry. Môj prvý zápas bol pred tisíckami fanúšikov proti Rakúsku. Na to nikdy nezabudnem. Verím, že nezostanem pri dvoch odohraných zápasoch. Čaká nás baráž o postup na Euro 2020 s Kosovom a ak uspejeme, od šampionátu nás bude deliť jediný zápas. Dúfam, že budem môcť byť pri tom, ako zabojujeme o najväčšie méty. V marci ma tréner nominoval, no koronavírus všetko zrušil. Musíme si počkať do októbra. Som zvedavý, ako sa celá situácia vyvinie. Budem na sebe tvrdo pracovať, aby som sa opäť dostal do reprezentácie a aby pomohol tímu dostať sa na majstrovstvá Európy. 

V kvalifikačnej skupine ste obsadili tretie miesto za Poľskom a Rakúskom, nechali ste za sebou Slovinsko, Izrael a Lotyšsko. S tým asi vládla u vás spokojnosť, je tak? 

Áno. Bola to najvydarenejšia kvalifikácia Severného Macedónska v histórii. V Lige národov nás zaradili do najnižšieho výkonnostného koša, no my sme vyhrali svoju skupinu a vďaka tomu máme veľkú šancu dostať sa cez baráž na Euro 2020. Čakajú nás historicky významné zápasy pre futbal v našej krajine. 

Ak zdoláte Kosovo a následne si poradíte s lepším s dvojice Gruzínsko – Bielorusko, krajina sa otočí hore nohami? 

To rozhodne áno. Ak by mohli prísť fanúšikovia na zápas s Kosovom, štadión by sa vypredal za jeden deň. Ktovie, ako to v tejto dobe bude… Všetci v Severnom Macedónsku túžia po postupe na šampionát. 

Zrejme to nebude jednoduché. Aj Kosovo sa dobre ukázalo v kvalifikácii… 

Áno, bude to ťažké. Kosovo má veľmi silné mužstvo, ale aj my máme veľmi veľa hráčov, ktorí pôsobia v kvalitných súťažiach. Verím, že to zvládneme a postúpime. Bude to tvrdý boj. 

Navyše derby. 

Áno. Dá sa to porovnať s tým, ako keď hrajú Slováci proti Maďarom. Prestížne to budú vnímať aj fanúšikovia oboch tímov. Verím, že vášne ale neprerastú do negatívnych rozmerov a že sa bude bojovať iba na ihrisku. Politika nech zostane bokom a nech vyhrá lepší.   

ZRUŠENÁ LIGA 

Skrátenie nadstavby na polovicu vyvolalo na Slovensku búrlivú diskusiu. Tihomir Kostadinov sa teší aj z piatich zápasov. Veď v jeho rodnom Severnom Macedónsku najvyššiu futbalovú súťaž predčasne ukončili. „Lepšie je dohrať ligu v skrátenom formáte. U nás sa súťaž zrušila, čo vyvolalo veľa otáznikov. Rieši sa nasadenie do európskych súťaží a tiež to, kto má postúpiť. Jednoducho, prinieslo to veľa komplikácií. Koronavírus u nás robí každému veľké starosti. Každý deň vzrastie počet nakazených približne o 100-200 ľudí. Zdravie je na prvom mieste, a tak musel ísť futbal bokom,“ povedal Tihomir Kostadinov.   

POMOHOL NEMOCNICI 

Stredopoliar MFK Ružomberok počas pandémie ukázal, že má srdce na správnom mieste. V neľahkých časoch sa rozhodol podporiť tých, čo to potrebujú. „Prispel som nemocnici v meste, odkiaľ pochádzam, sumou tisíc eur. Zavolal som miestnemu doktorovi s otázkou, ako najlepšie môžem pomôcť. Bol veľmi vďačný a prezradil mi, že akurát robia rekonštrukciu detského oddelenia. Kúpil som veci, ktoré potrebovali,“ uzavrel Tihomir Kostadinov.   

TIHOMIR KOSTADINOV – FAKTY 

  • Narodil sa 4. marca 1996, pochádza z obce Miravci v Severnom Macedónsku, hráva na poste stredopoliara za MFK Ružomberok. 
  • Profesionálny futbal po prvý raz okúsil v srbskom druholigovom klube Moravac Mrštane v sezóne 2014/15, následne pôsobil v severomacedónskom Teteks Tetovo. 
  • Na Slovensku sa prvýkrát objavil v júli 2015, keď sa stal hráčom Dukly Banská Bystrica. Po jednej sezóne sa presťahoval do Zlatých Moraviec. 
  • Vo ViOn-e vydržal opäť jednu sezónu, od leta 2017 je hráč MFK Ružomberok. 
  • Vo Fortuna lige strávil teda už takmer štyri sezóny, celkovo má na konte 97 zápasov, 9 gólov, 11 asistencií, 18 žltých kariet a raz bol vylúčený. 
  • V aktuálnom ligovom ročníku odohral za Ružomberok 22 zápasov, v ktorých dosiahol bilanciu 1+1. 
  • Od novembra minulého roka je reprezentant Severného Macedónska, za ktoré nastúpil v dvoch zápasoch, za národný tím svojej rodnej krajiny hrával aj v juniorských kategóriách.