Žilinskí mladíci chcú pokaziť radosť Slovanu

Žilinskí mladíci chcú pokaziť radosť Slovanu

ŠK Slovan Bratislava spečatil v predchádzajúcej sezóne slovenský futbalový titul na štadióne MŠK Žilina. Situácia sa po víkendových dueloch 1. nadstavbového kola vo Fortuna lige môže zopakovať aj v tomto ročníku.

Úradujúci majster má štyri kolá pred koncom desaťbodový náskok a najbližšie cestuje práve do Žiliny. Domáci mu chcú oslavy minimálne oddialiť. Prvý krok urobili v nedeľu, keď zdolali FC Spartak Trnava 2:1.     

Žilina i Trnava prešli počas koronavírusovej prestávky značnou obmenou. Lavičku Spartaka premiérovo viedol Marián Šarmír, ktorý na trénerskom poste nahradil Portugalca Ricarda Chéua, z kádra odišli Erik Grendel, Bogdan Mitrea či Joel Pereira. MŠK sa po likvidácii klubu výrazne omladil, v nedeľnej základnej zostave kouča Pavla Staňa nastúpilo až desať hráčov s ročníkmi narodenia 1997-2001. "Pre našich chlapcov to nie sú zápasy o nič. Či už v tréningových hrách, prípravných, alebo majstrovských zápasoch ideme celý čas na sto percent. Myslím si, že sa to potvrdí aj v zápase so Slovanom, určite mu nechceme uľahčiť cestu za titulom, aj keď je malá šanca, že oň príde. O to viac sa pokúsime prekvapiť a mladí chlapci, z ktorých väčšina má málo minút v lige, sa im postaví ako rovným. Budeme sa snažiť, aby ten zápas bol zaujímavý pre divákov," povedal Staňo.      

Jedinú vekovú výnimku v jeho otváracej jedenástke tvoril 27-ročný kapitán Jakub Paur. "Kubo Paur má väčšie skúsenosti, pred zápasom nám povedal, aby sme boli pokojnejší, že nejde o život. Každý mladý hráč je namotivovaný. Majstrovský zápas je iný ako tréningové, no máme nabehané, ja aj mužstvo sme sa cítili fajn. Aj my sme výkonom prispeli k tempu, takýmto štýlom sa chceme prezentovať, vedeli sme, že musíme ísť na dno našich síl. A tak to aj bolo," povedal Ján Bernát, ktorý v 65. minúte strelil víťazný zásah: "Myslím si, že to bol dobrý zápas pre diváka z našej aj trnavskej strany. O jeden gól sme boli lepší, mali sme viac príležitostí a sme radi, že sme to zvládli. Vedeli sme, do čoho ideme, že máme asi menej skúsené mužstvo, ale nahradili sme to bojovnosťou a behavosťou. Išli sme za gólmi a boli sme odmenení."   

   

Devätnásťročný stredopoliar je s ôsmimi gólmi najlepší žilinský strelec v tejto sezóne. Za lídrom poradia kanonierov najvyššej slovenskej súťaže Andražom Šporarom zaostáva štyri stretnutia pred koncom skráteného ročníka o štyri góly. Viac ako na prenasledovanie slovinského útočníka, ktorý v zime odišiel z Bratislavy do Sportingu Lisabon, sú sústredí na vzájomný súboj so Slovanom. Ten je na programe v sobotu 20. júna o 18.00 h pod Dubňom: "Nie je to pre mňa priorita, budem rád, keď dám ešte nejaké góly, ale hlavné je, aby sa mužstvu darilo a aby sme podávali dobré výkony ako v nedeľu. Samozrejme, nechceme, aby Slovan zase oslavoval na našom ihrisku."