Pozitívne správy pre fanúšikov

Pozitívne správy pre fanúšikov

Oficiálna žiadosť ÚLK a SFZ o otvorenie debaty o percentuálnom modeli fanúšikov na štadiónoch prináša ovocie.

Fanúšikovia futbalu sa cítia byť ukrátení o to, čo majú radi. Mnohí nevidia dôvod, prečo by nemohli byť súčasťou futbalových zápasov, tešiť sa spolu so svojim mužstvom z krásnych športových okamihov. V súčasnosti môže chodiť na štadióny len obmedzený počet ľudí. Platí, že do konca júna by ich malo byť maximálne 500 a od 1. júla následne 1000. Do týchto čísel však treba zarátať aj hráčov, realizačné tímy, novinárov, TV produkciu a celý organizačný tím zápasu, ktorý sa pohybuje okolo 200 ľudí.    

Reálne si tak môže vychutnať futbal naživo iba niekoľko desiatok fanúšikov. Je to málo, to si treba narovinu priznať. Na druhej strane pred mesiacom bola akákoľvek účasť fanúšikov na zápasov takmer nepredstaviteľná. Dnes je však situácia na Slovensku diametrálne odlišná, aj vďaka zodpovednosti nás všetkých. Futbal tak logicky dostáva priestor a veríme, že na štadióny sa vrátia postupne aj fanúšikovia. V niektorých krajinách, vrátane Slovenska, sa otvárajú otázky ohľadne percentuálnej obsadenosti štadiónov. S touto požiadavkou prišla ÚLK spoločne so SFZ a prezentovali ju aj niektoré kluby našej ligy. Pozitívnou správou je aktuálne vyjadrenie Úradu verejného zdravotníctva, ktorý nám prisľúbil otvoriť túto tému na konzíliu odborníkov z radov epidemiológov.

„Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) sleduje epidemiologickú situáciu na území SR a postupne na základe záverov odborného konzília uvoľňuje jednotlivé opatrenia. Tie sa na odbornom konzíliu priebežne prehodnocujú v závislosti od aktuálnych poznatkov a vývoja epidemiologickej situácie v Slovenskej republike. Úrad verejného zdravotníctva SR sa oboznámil s navrhovaným riešením alternatívneho spôsobu určenia kapacít na hromadných podujatiach zo strany ÚLK a na zasadnutí odborného konzília túto tému otvorí,“ píše v stanovisku ÚVZ k aktuálnej téme jeho hovorkyňa Daša Račková.    

Naďalej chceme prízvukovať, že rešpektujeme rozhodnutia odborníkov, myslíme si však, že šport je dôležitou súčasťou našej spoločnosti a pre jeho zdravé fungovanie sú nevyhnutní fanúšikovia. Chceme nastaviť model, ktorý by vyhovoval všetkým. Veľká časť fanúšikov by sa mohla vrátiť na štadión, šport by nedostával tak tvrdé rany a zároveň by tento model neohrozoval bezpečnostnú situáciu na Slovensku v súvislosti s koronavírusom. Veríme, že sa nám to slušnosťou, rozumnými argumentami a odbornou debatou podarí.    

Model virtuálneho fanúšika, ktorý sme priniesli prostredníctvom spoluzafutbal.sk zďaleka nenahradí skutočných fanúšikov na tribúnach. Napriek tomu veríme, že podporu dvanásteho hráča budú jednotlivé kluby cítiť aj prostredníctvom vášho spojenia s klubom v tejto podobe. Puto medzi klubom a fanúšikom je večné a prekoná aj túto krízovú situáciu. Futbal je späť a pracujeme na tom, aby ste boli, čo najskôr, osobne pri tom. Zatiaľ máte možnosť byť so svojim klubom pri jeho ligovej ceste prostredníctvom nášho projektu spoluzafutbal.sk. Tak neváhajte a sadnite si dočasne aj na virtuálnu tribúnu.