Bude to ďalší Dúbravka? Ďalší plod práce žilinskej brankárskej školy

Bude to ďalší Dúbravka? Ďalší plod práce žilinskej brankárskej školy

S brankárom MŠK Žilina Samuelom Petrášom o blížiacom sa reštarte ligy, do ktorej druhý tím tabuľky vstúpi so značne omladeným kádrom.

Kým pre niektorých hráčov znamenalo vypuknutie koronakrízy koniec v MŠK Žilina, iným sa dokorán otvorili dvere do našej najvyššej súťaže. Po tom, čo stroskotali rozhovory vedenia „šošonov“ s niektorými hráčmi o dočasnom znížení platov, veľká skupina skúsených futbalistov dostala výpoveď a priestor na ihrisku obsadia ich mladší nasledovníci z juniorky. Do tejto skupiny patrí aj brankár Samuel Petráš (21). „Všetci sa snažíme pobiť o svoje miesta,“ povedal v rozhovore pre našu ligu mladík, ktorý obdivuje brankára Atlética Madrid Jana Oblaka.   

Cítiť už v kabíne správne športové napätie pred blížiacim sa reštartom? 

Ale áno. Tešíme sa, že liga je už za dverami. V kabíne vládne správna atmosféra a verím, že to ešte bude gradovať. Hygienické opatrenia sa uvoľňujú a konečne sa môžeme aj normálne porozprávať a nemyslieť iba na všetky opatrenia. Verím, že už to bude len a len lepšie, čo sa prejaví aj na atmosfére. 

Žilina po vypuknutí koronakrízy novinové zaplnila titulky výpoveďami pre sedemnásť hráčov, čo ale prinieslo šancu mladým chlapcom z juniorky, za ktorú ste chytali aj vy. Vnímate to tak, že všetko zlé je na niečo dobré? 

Sme smutní, že výpovede dostali naši spoluhráči a kamaráti. Niečo sme spolu prežili. Pravda je ale aj to, že táto situácia nám otvorila nové možnosti, o ktorých sme viacerí túto sezónu ani nesnívali. Budeme sa snažiť pobiť o svoje miesta. 

Cítiť na tréningu, že sa bojuje o priestor na ihrisku? 

V tomto smere sa nič nezmenilo. V Žiline sa maká stále, o nás mladých to platí zvlášť. Teraz nie je dôvod poľaviť. Všetci svedomito trénujeme, aby sme boli pripravení na ligu. 

Ako vnímate skutočnosť, že s takto omladeným kolektívom idete dokonca bojovať o pohárovú Európu? 

Medzi nami padlo pár slov aj na túto tému, ale príliš sa tým nezapodievame. Je to ešte ďaleko pred nami. Dovtedy nás čaká veľa týždňov, počas ktorých sa chceme zlepšovať. Blížiace sa zápasy nám nastavia zrkadlo. V prvom rade sa tešíme na ligu a pohárovou Európou sa budeme zaoberať vtedy, keď bude ten správny čas. 

Ste radi, že v tíme napokon zostalo aj niekoľko skúsených hráčov ako Jakub Paur, prípadne váš brankársky kolega Miloš Volešák? 

Teší ma, že sa niektorí chalani vrátili, hoci takisto pôvodne dostali výpoveď. Skúsení hráči môžu nám mladým veľmi pomôcť najmä v kritických situáciách, ktoré oni už majú za sebou.   

UDRŽAŤ JESENNÉ POZÍCIE 

Je pre vás mladých hráčov veľká výhoda, že ste mohli rozvíjať svoj talent v žilinskej druholigovej juniorke? 

Myslím si, že áno. Vyrastať v Žiline je veľká výhoda práve preto, že mladí hráči môžu po konci v doraste naberať skúsenosti v druhej lige. Pokiaľ sa nezmestíte na ihrisko vo Fortuna lige, stále máte zápasovú prax v mužskom futbale na pomerne vysokej úrovni. Skúsenosti, ktoré sme nabrali, nám teraz určite pomôžu, ale na kvalitu najvyššej súťaže si aj napriek tomu budeme musieť chvíľu zvykať. 

V Žiline trénuje momentálne áčko aj juniorka spoločne. Ako to vnímate? 

Nevidím v tom žiadny problém. Stretávali sme sa spolu na tréningoch aj predtým, všetci sa dobre poznáme. 

Mužstvo vedie Pavol Staňo, ktorý predtým pôsobil pri juniorke ako asistent trénera a videoanalytik. Je to výhoda v súčasnej situácii? 

Podľa môjho názoru áno. Nás mladých dobre pozná a vie, ako nás správne motivovať. Môžeme spoločne pracovať na detailoch. 

Viacerí z vás zrejme zažijú debut v nedeľu 14. júna proti Trnave. Je to veľká škoda, že takýto zápas sa uskutoční len s obmedzeným počtom divákov?

Áno. Všetci sme si v minulosti predstavovali, že prvý štart vo Fortuna lige si odkrútime pred plnými tribúnami. Sme však iba hráči a musíme situáciu brať takú, aká je. Sústredíme sa na zápas. 

Bude vaším cieľom v tejto sezóne udržať si druhú priečku? 

Určite áno. Chalani, ktorí nastupovali za prvý tím na jeseň, vybudovali solídny náskok na druhom mieste. Bolo by dobré, keby sme to nepokazili, bojovali o každý bod a nazbierali skúsenosti. Týchto päť kôl nám môže veľa dať, pretože chceme byť konkurencieschopní aj v ďalšej sezóne.   

ŽILINSKÁ BRANKÁRSKA ŠKOLA 

Váš predchodca v bránke MŠK Dominik Holec zamieril počas prestávky do Sparty Praha. Je pre vás motivácia napodobniť raz jeho kroky? 

V prvom rade mu gratulujem. Mal som česť s ním spolupracovať a takýto prestup si zaslúžil. Je to ďalší brankár zo žilinskej akadémie, ktorý si vybojoval angažmán v silnom zahraničnom klube. Nielen on šíri dobré meno brankárskej školy nášho klubu. Je to plus aj pre nás mladých, čo môžeme po takýchto výborných gólmanoch prebrať žezlo. 

Najjagavejší diamant žilinskej brankárskej školy je Martin Dúbravka. Je aj jeho príbeh pre vás inšpirácia? 

Určite áno. Keď som bol v mládežníckych kategóriách, chytal za prvý tím. Už vtedy bol inšpirácia a stále ňou je. Ukázal nám, že sa dá aj zo Slovenska dostať ďaleko. Treba len makať. Mohli by sme spomenúť aj Dušana Kuciaka, z minulosti ďalších... 

Čím to je, že v MŠK vyrastajú dobrí brankári? 

Najmä je to vďaka trénerom, ktorí s nami brankármi pracujú. Odovzdávajú nám svoje skúsenosti a vedomosti, snažia sa vylepšovať detaily. 

Váš tréner brankárov Miroslav Seman je aj súčasťou realizačného tímu v reprezentácii. V čom spočívajú jeho kvality? 

Okrem spomenutých skúseností je výborný aj v tom, že každému brankárom dokáže vytvoriť pohodu. Vďaka tomu sa nám darí. Takže veríte, že Žilina vychová ešte veľa zaujímavých brankárov? Dúfam, že to tak bude. Aj ja by som rád využil svoju šancu a verím, že aj v našej mládeži je ešte veľa chlapcov, z ktorých vyrastú výborní brankári.   

VZOROM „CYKLISTA" OBLAK 

Samuel Petráš si vie dať poriadne do tela. Občas príde na tréning Žiliny na bicykli a to dochádza z obce Rajec. „Bicykel bol u nás doma vždy obľúbený, mám k nemu vzťah odmalička. Ako rodina sme si pravidelne vyšli v nedeľu na cyklistický výlet. Je pravda, že som párkrát na bicykli zašiel aj na tréning. Najmä vtedy, keď som mal auto v oprave. Nechcel som si požičiavať auto od nikoho z rodiny, veď každý ho potrebuje. Inšpiroval som sa aj Janom Oblakom. Čítal som, že v Ľubľane dochádzal 25 kilometrov na bicykli. Ja to mám na štadión 22 kilometrov. Keď to dokázal on, prečo nie ja? Dá sa to, ale auto je predsa len komfortnejšie,“ povedal Samuel Petráš.   

BYŤ KONKURENCIA V REPREZENTÁCII 

Samuel Petráš je člen reprezentačného tímu do 21 rokov, ale priestor medzi žrďami dostávajú skôr Martin Vantruba z 1. FK Příbram, prípadne Dávid Šípoš z FC Nitra. Verí, že ak sa uchytí v bránke Žiliny, príde aj šanca v národnom tíme? „Zatiaľ som nad tým zvlášť neuvažoval. Sústredím sa najmä na to, aby som bol dobre pripravený na reštart ligy. Verím, že ak by sa mi darilo v lige, môžem týmto chalanom, ale aj ďalším čo čakajú na šancu, vytvoriť konkurenciu. Rozhodnutie je ale vždy na trénerovi, skonštatoval rodák z Rajca.   

SAMUEL PETRÁŠ – FAKTY 

  • Narodil sa 10. apríla 1999, pochádza z obce Rajec, je brankár MŠK Žilina. 
  • Šport hrá v jeho rodine významnú úlohu. Otec Samuela hrával futbal na nižšej úrovni, mama sa venovala volejbalu a jeho brat Jakub je basketbalista, ktorý naposledy pôsobil v Handlovej, ale má aj skúsenosti z Ameriky. 
  • S futbalom začínal v rodnom Rajci, do MŠK Žilina sa posunul už v kategórii U9 a súčasťou klubu spod Dubňa je dodnes. 
  • Za Žilinu chytal najmä v druholigovej juniorke, na debut v prvom tíme MŠK čaká. 
  • Je reprezentant Slovenska v kategórii do 21 rokov, v minulosti bol súčasť národného tímu do 17 rokov. 
  • Jeho obľúbený brankár je Jan Oblak z Atlética Madrid, v minulosti obľuboval Petra Čecha, drží palce londýnskemu Arsenalu.