ÚLK berie na vedomie rozhodnutie Výkonného výboru SFZ

ÚLK berie na vedomie rozhodnutie Výkonného výboru SFZ

Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu rozhodol dnes o tom, že aktuálny ročník 2. ligy sa dohrá v skrátenom 5-kolovom formáte za účasti prvých šiestich tímov aktuálnej tabuľky.

Víťaz druhej ligy by mal následne odohrať baráž o postup do Fortuna ligy s posledným tímom tabuľky po skončení skrátenej nadstavby najvyššej futbalovej súťaže.   

„ÚLK berie na vedomie rozhodnutie Výkonného výboru SFZ.  Mrzí nás, že táto informácia, resp. zámer dohrať 2. ligu v skrátenej podobe, neprišiel skôr a nebol predmetom diskusie zástupcov oboch dotknutých líg. Pred posledným Prezídiom ÚLK sme aktívne komunikovali s predstaviteľmi 2. ligy, na samotnom Prezídiu dokonca sedel jej čelný zástupca Peter Švec, k takémuto návrhu vtedy, žiaľ, neprišlo. My sme robili všetko pre to, aby sme Fortuna ligu reštartovali, od začiatku pandémie sme pracovali na niekoľkých scenároch reštartu. Situácia nám nedovolila obnoviť ju v plnom 10-kolovom variante. Proaktívne sme veci komunikovali voči štátu, SFZ, klubom... Rozhodnutie berieme na vedomie, všetkým tímom 2. ligy, ktoré budú dohrávať aktuálny ročník, s výnimkou Žiliny B, ktorá postúpiť v zmysle Súťažného poriadku SFZ nemôže, zároveň v najbližšej dobe zašleme všetky materiály spojené s mimoriadnym použitím klubového licenčného systému pre ďalší ročník Fortuna ligy vrátane zmluvy o účasť v baráži a plne sa už sústreďujeme na reštart aktuálnej sezóny Fortuna ligy,“ znie stanovisko vedenia ÚLK.   

Reštart Fortuna ligy je naplánovaný na 13. júna. Nadstavba sa odohrá jednokolovo každý s každým. Nadstavba by mala vyvrcholiť 11. júla, v prípade play-off o Európsku ligu o týždeň neskôr. Termíny sa posúvať už nemôžu, do 20. júla musí totiž ÚLK nahlásiť UEFA pohárových účastníkov.   

„Pozitívnou správou je, že nové uvoľňovanie opatrení zo strany štátu hovorí o tom, že od 10. júna môže byť na štadióne prítomných 500 ľudí. To znamená, že aspoň časť fanúšikov uvidí zápasy naživo. Aktuálne pracujeme na úprave Manuálu organizácie zápasov. Veríme, že už nič nebude brániť v ceste, aby sme 13. júna aktuálnu sezónu úspešne reštartovali,“ dopĺňa vedenie ÚLK.