​Andrej Fábry: Konečne je to tu!

​Andrej Fábry: Konečne je to tu!

So stredopoliarom Dunajskej Stredy Andrejom Fábrym o návrate tréningového procesu, reštarte ligy, ale aj zmene trénera v DAC.

Futbalisti majú za sebou neľahké obdobie. Koronakríza pre nich znamenala nielen prerušenie súťaže, ale aj klasického tréningového procesu. Dennodenné rituály sa rozbili a otázkou dňa sa stalo, kedy sa vrátia do zápasového rytmu. Pochopiteľne, ťažké časy absolvoval aj stredopoliar Dunajskej Stredy Andrej Fábry (23). 

Najhoršie je už za ním. Odchovanec nitrianskeho futbalu sa môže tešiť na plánovaný reštart ligy 13. júna a v utorok spoznal aj meno súpera Dunajskej Stredy v semifinále Slovnaft Cupu, ktorým sa stal MFK Ružomberok. „Už sa neviem dočkať tohto zápasu. Samozrejme, teším sa nielen na pohár, ale aj na ligové súboje. Konečne je to tu! Mám radosť z toho, že sa máme na čo tešiť a že sa pripravujeme na návrat do súťažného kolotoča,“ povedal pre našu ligu Andrej Fábry, ktorý si uvedomuje, že víťazstvo v Slovnaft Cupe by znamenalo pre DAC jeden z najväčších úspechov klubovej histórie. Stačí zvládnuť dve prekážky, no tá prvá určite nebude ľahká. Súper z Liptova vie žlto-modrých poriadne vytrápiť. „Veru, s Ružomberkom sú to vždy ťažké zápasy. Prvý hráme doma. Dúfam, že uhráme pozitívny výsledok a že sa prebojujeme do finále. Musíme ísť do toho na sto percent a pokúsiť sa vyhrať. Ružomberok ukázal svoju kvalitu v predchádzajúcich vzájomných zápasoch,“ uviedol tvorca hry mužstva zo Žitného ostrova, ktorému je dobre známa bilancia s MFK v tejto sezóne. Dunajskostredčania doma Liptákom podľahli 0:1 a u súpera pod Čebraťom len remizovali v jednom zo štyroch jarných kôl 0:0. 

O reštarte Fortuna ligy – hoci v skrátenej forme – rozhodlo Prezídium Únie ligových klubov v piatok. Pravda, „zelenú“ ešte musí dať súťaži hlavný hygienik. „Sledoval som debaty ohľadom reštartu už asi dva-tri týždne. Nevedel som sa dočkať rozhodnutia. Som rád, že môžeme dohrať aspoň päť kôl nadstavby a Slovnaft Cup,“ poznamenal tvorca hry a prezradil, že ohlásenie reštartu súťaže sa prejavilo aj v tréningovej morálke tímu: „Už nejakú dobu trénujem s chlapcami a vidím, ako sa to mení. Začínal som ešte so skupinovými tréningmi. Cítiť, že rastie správne napätie. Postupne sa do toho dostávame a všetko ide tak, ako má.“   

ZABOJOVAŤ O DRUHÉ MIESTO 

Po verdikte o skrátení Fortuna ligy už nemá Dunajská Streda šancu dostihnúť vedúci Slovan. Zmazať sedembodový náskok omladenej Žiliny na druhom mieste je ale v silách tretieho tímu tabuľky. „Pokúsime sa vyhrať všetkých päť zápasov a uvidíme, ako sa bude dariť našim ďalším súperom. Cieľom bude určite podať čo najlepšie výkony a prebojovať sa na druhé miesto,“ skonštatoval Andrej Fábry, ktorý zažíva v tomto období netradičný tréningový cyklus. Vedenie DAC totiž po prerušení súťaže uvoľnilo svojich hráčov domov a tí vzhľadom na sťažené cestovanie v čase pandémie prichádzali na Žitný ostrov postupne. „S každým príchodom je to lepšie a lepšie. Je nás viac a môžeme si už odkrútiť aj súbojové tréningy. Keď nás bolo málo a boli aj prísnejšie opatrenia, nemohli sme hrať rôzne hry. Teším sa, že sme spolu a môžeme sa ďalej rozvíjať v tréningoch,“ vysvetlil šikovný stredopoliar. 

V Dunajskej Strede došlo počas prerušenia súťaže k významnej zmene. Káder už počas zvyšku jari nepovedie portugalský kormidelník Helder Cristovao, ktorý sa s vedením klubu dohodol na rozviazaní kontraktu. Mužstvo dočasne vedie dorastenecký tréner Michal Kuruc – dobrý známy Andreja Fábryho z pôsobenia v Nitre. „Som na neho zvyknutý a pre mňa je to úplne v pohode. Nemám s ním žiadny problém,“ pristavil sa bývalý reprezentant do 21 rokov aj pri tejto téme.   

NÁVRAT K HYBALLOVÝM ČASOM 

Andrej Fábry prišiel do Dunajskej Stredy v lete minulého roka z Jablonca. Pod Nemcom Petrom Hyballom sa postupne dostával do základnej zostavy, na jar hral pod Helderom už pravidelne. Priznáva, že odchod Portugalca ho nenechal ľahostajným. „Ľudsky sme si sadli, je to dobrý človek. Škoda, že sme pod ním nedosahovali želané výsledky. Niektoré zápasy nám naozaj nevyšli, ale ja na neho nemôžem nič zlé povedať. Mali sme aj smolu a takto to, bohužiaľ, dopadlo,“ povedal stredopoliar DAC. Helder patrí medzi významné mená európskeho futbalu, no to isté môžeme povedať aj o jeho nástupcovi – Nemcovi Berndovi Storckovi, ktorý príde na Žitný ostrov začiatkom budúceho týždňa. Má skúsenosti z nemeckej bundesligy, pracoval ale aj ako reprezentačný tréner Kazachstanu či Maďarska. Naposledy viedol belgický klub Cercle Bruggy. „Nemám s ním žiadnu skúsenosť, ale počul som, že jeho tímy sa prezentujú typickou nemeckou futbalovou školou. Nám mladým hráčom to môže vyhovovať. Uvidíme. Dúfam, že to bude lepšie ako predtým a že budeme vyhrávať,“ poznamenal Andrej Fábry, ktorý pripustil, že očakáva návrat k filozofii, ktorú v Dunajskej Strede preferoval Helderov predchodca Peter Hyballa. „Myslím si, že to bude niečo podobné. Zrejme sa budeme snažiť o aktívny pressing a vysoké napádanie súpera.“ Bernd Storck si získal celoeurópske renomé na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku, kde Maďari pod jeho vedením zdolali v skupine Rakúsko (2:0), remizovali s Islandom (1:1) a Portugalskom (3:3), pričom v zápase s neskoršími šampiónmi boli naši južní susedia trikrát vo vedení. V osemfinále už Storckov tím nestačil na Belgicko (0:4). „Niečo som z toho videl, ale detaily si nepamätám. Ak sa ale nemýlim, práve zápas s Portugalskom som sledoval a bol to výborný duel,“ povedal Andrej Fábry, ktorý sa o Storckovi môže porozprávať so svojimi spoluhráčmi Zsoltom Kalmárom a Matém Vidom. Nemecký kouč ich viedol na majstrovstvách sveta do 20 rokov v roku 2015 na Novom Zélande, keď maďarská omladina vypadla v osemfinále po dramatickom priebehu s neskoršími víťazmi zo Srbska (1:2 po predĺžení). „Zatiaľ sme sa o ňom s chalanmi príliš nebavili, ale prezradili nám, že je pomerne prísny a vie aj zakričať. To je pre nás mladých hráčov asi aj dobre,“ bez okolkov priznal Andrej Fábry.   

INDIVIDUÁLNY TRÉNING A RODINA 

Snáď sme už s najhoršieho vonku a často spomínaná druhá vlna pandémie nepríde. Čo udržiavalo pri pozitívnom myslení Andreja Fábryho počas neľahkého obdobia? „Stále som si hovoril, že nech už sa všetko vráti do normálu. Najťažšie bolo, keď sme trénovali iba doma bez lopty. V podstate sme len behali. Všetci sme to našťastie vydržali a najmä, zostali sme zdraví. To je dnes najdôležitejšie. Dúfam, že sa situácia už zase nezvrtne negatívnym smerom,“ povedal stále talentovaný mladík a priblížil, čomu sa venoval počas koronakrízy. „Predovšetkým som si plnil tréningový plán, ktorý sme dostávali. Veľa času som trávil s rodinou, na čo počas bežnej sezóny nemáte veľa priestoru. Som rád, že negatívna situácia priniesla aspoň takéto pozitívum. Väčšinu času som bol doma. Keď sa opatrenia trochu uvoľnili, vybral som sa z času na čas na výlet,“ prezradil Andrej Fábry a na záver priznal, čo mu najviac chýbalo počas nedávneho obdobia. „Tréningy s tímom, zápasy, kontakt s chalanmi, jednoducho každodenný futbalový život. Takisto ale aj možnosť zájsť si občas s kamarátmi na kávu.“   

ANDREJ FÁBRY – FAKTY 

  • Narodil sa 1. marca 1997 v Topoľčanoch, hráva na pozícii stredopoliar za DAC 1904 Dunajská Streda. 
  • S futbalom začínal v dedinských kluboch OFK Veľké Ripňany a TJ Slovan Zbehy, už ako 11-ročný sa ale presunul do FC Nitra, kde absolvoval mládežnícku akadémiu a spoločne s tímom sa prepracoval až do Fortuna ligy. 
  • V drese FC Nitra pôsobil do konca roka 2018, keď sa upísal českému klubu FK Jablonec. Za Nitru odohral vo Fortuna lige v sezónach 2017/18 a 2018/19 dohromady 44 zápasov, strelil 8 gólov a pridal 8 asistencii. 
  • Pôsobenie v Jablonci mu nevyšlo, v jeho drese nastúpil len v dvoch ligových zápasoch a miesto mu patrilo najmä v juniorskom tíme. 
  • V lete 2019 prišiel na hosťovanie do Dunajskej Stredy, kde napokon na začiatku tohto roka podpísal aj dlhodobý kontrakt na tri a pol roka. V tejto sezóne si za DAC pripísal 19 štartov, počas ktorých strelil tri góly a na svoje konto pridal aj dve asistencie. 
  • Slovensko reprezentoval v mládežníckych kategóriách do 19, 20 a 21 rokov. 
  • Medzi jeho obľúbených hráčov patria Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala a Marek Hamšík. Jeho obľúbený klub je Real Madrid.