Aktualizované informácie ohľadom reštartu Fortuna ligy

Aktualizované informácie ohľadom reštartu Fortuna ligy

Únia ligových klubov považuje za potrebné zverejniť aktuálnu informáciu týkajúcu sa organizácie súťažných športových podujatí na Slovensku. Dnešný list od Úradu verejného zdravotníctva potvrdzuje fakt, ktorý sme prezentovali už po poslednom zasadnutí Prezídia ÚLK.

„Úrad verejného zdravotníctva vám v súčasnosti nemôže poskytnúť záväzné stanovisko k otázke, či bude k vami definovanému dňu 3.6.2020 možné hromadné podujatia športovej povahy usporiadať,“ píše sa v oficiálnom liste Úradu verejného zdravotníctva adresovanom Únii ligových klubov a Slovenskému futbalovému zväzu.    

V praxi to znamená, že na rozdiel napríklad od okolitých krajín, na Slovensku sa nemôže v súčasnosti rozbehnúť Fortuna liga, ani iné súťažné športové podujatia. Tento stav platí minimálne do 3. júna. Ani po tomto termíne nemáme istotu, že štátne orgány dajú súťažným športom na Slovensku zelenú. Ak by sa tak aj stalo, reštart 6. júna by z organizačného hľadiska nebol možný, keďže aktuálne neexistujú potvrdené jeho jasné pravidlá napriek komplexnému Manuálu organizácie zápasov, ktorého súčasťou je aj medicínsky protokol. Tento manuál bol odoslaný na posúdenie Úradu verejného zdravotníctva pred viac ako 2 týždňami.   

Proces reštartu najvyššej futbalovej súťaže je najmä z bezpečnostného a organizačného hľadiska náročný. Česko napríklad má reštart tamojšej Fortuna ligy už úspešne za sebou. Treba však povedať, že naši západní susedia, či iné krajiny, ktoré majú už pevne stanovený dátum reštartu, mali od momentu, kedy im úrady na úrovni štátu dali zelenú a jasne zadefinovali pravidlá, minimálne 12 dní na potrebnú prípravu všetkých legislatívnych, organizačných či bezpečnostných opatrení. Na Slovensku je situácia iná. 

ÚLK jasne deklarovala už na začiatku vypuknutia pandémie COVID-19, že rešpektuje akékoľvek nariadenie orgánov na úrovni nášho štátu. Preto aj momentálny zákaz organizovania športových podujatí na Slovensku rešpektuje a bude rešpektovať takisto ďalšie usmernenia. Stále platí, že zdravie je na prvom mieste. Aj pri plánovanom reštarte nechce ÚLK nič podceniť, príprava samotných zápasov v takomto režime je nesmierne náročná a musí spĺňať všetky najmä hygienické a bezpečnostné normy.   

Ak by 3. júna prišlo k povoleniu organizovania športových podujatí súťažnej povahy a zároveň by sme mali štátnymi orgánmi jasne nastavené pravidlá v zmysle Manuálu organizácie zápasov, za ktorých by sme reštart Fortuna ligy mohli uskutočniť, je plánovaný termín 13. júna reálny.