​Semeník: Reštart futbalovej ligy? Nech už sa tak stane

​Semeník: Reštart futbalovej ligy? Nech už sa tak stane

S bývalým ligovým kanonierom Róbertom Semeníkom o plánovanom reštarte Fortuna ligy, ale aj o jeho práci počas obdobia pandémie.

Koronakríza nepostihla len kluby a profesionálnych hráčov, ale aj amatérskych športovcov, fanúšikov a futbalových nadšencov. Dnes už do druhej skupiny patrí bývalý vynikajúci útočník a so 140 zárezmi v najvyšších súťažiach člen prestížneho Klubu ligových kanonierov Róbert Semeník (47). Pre pandémiu nemôže nastupovať na nižšej úrovni za TJ Sokol Opatovská Nová Ves, a tak sa teší aspoň z toho, že návrat Fortuna ligy je po poslednom rozhodnutí vládnych autorít reálnejší. „Nech sa to podarí,“ zaželal si v rozhovore pre našu ligu v civilnom zamestnaní referent režimu v banskobystrickej väznici, ktorý si v uplynulých dňoch vychutnával v televízii aspoň Retro Tango, kde bol často ústrednou postavou spomienkových veľkých historických zápasov.

Ako vnímate skutočnosť, že sme blízko k reštartu futbalovej ligy? 

Nech už sa tak stane. Je to určite pozitívna správa, hoci nižšie súťaže sa zrušili a my amatérski futbalisti zostaneme polroka mimo. Teší ma, že je tu šanca aspoň na návrat Fortuna ligy a druhej najvyššej súťaže. Dúfam, že nenastanú komplikácie. Neviem si predstaviť, aké riešenia by museli prísť v prípade, ak by testovania odhalilo pozitívnych futbalistov. Snáď všetko prebehne v pohode. No a, my, amatéri, sa už tešíme na jeseň. Snáď sa to v septembri všetko naplno rozbehne. 

Na akej úrovni ešte brázdite futbalové ihriská? 

Hrávam šiestu ligu za TJ Sokol Opatovská Nová Ves. Veľmi som sa tešil na jarnú časť, pretože som vybavil posily Tomáša Medveďa a Mareka Hollého. Lámali sme aj Ondra Debnára. Mrzí ma, že sme si nemohli spolu zahrať. Snáď sa tak stane na jeseň. 

Boli ste súcitní počas tohto neľahkého obdobia s ligovými hráčmi, pre ktorých je futbal zamestnanie? 

Veru, napadlo mi, že chvalabohu som ja nič podobné počas aktívnej kariéry nezažil. Určite to chlapci nemajú ľahké. Treba viac hovoriť o tom, že hráči by mali myslieť na budúcnosť, šetriť si peniaze a študovať. Bohužiaľ, len málokto si robí rezervu a určite aj preto vzniklo veľa konfliktných situácií. Najvypuklejší konflikt sme videli v Žiline, kde sa podľa môjho názoru kabína rozhodla riešiť problém nesprávnou cestou. Nič to však nemení na tom, že so súčasnými hráčmi cítim. Všetkým držím palce, aby vydržali toto neľahké obdobie a aby našli pomoc v kritickej situácii. Verím, že v júni sa to už rozbehne a aj im sa bude žiť ľahšie. 

Úspešný reštart má za sebou prestížna nemecká bundesliga. Je to pre vás pokropenie živou vodou? 

Nemám satelit, kde sa dajú sledovať bundesligové zápasy a pri mojich babách by som stihol asi len pár minút. Večer, keď uložím malú, vždy pozerám športové správy na všetkých slovenských a českých kanáloch. Videl som šoty z viacerých zápasov a určite ma to potešilo. Samozrejme, mám z toho niekedy aj zmiešané pocity. Pri oslavách gólov sa myslí na bezpečnostné opatrenia, hrá sa v tichu, chýbajú diváci. No nič… dôležité je, že sa aspoň hrá. Treba sa na to pozerať pozitívne. 

Rovnaký prístup teda zachováte aj pri zápasoch Fortuna ligy? 

Ale áno. Diváci budú chýbať, ale nech sa už hrá. Mnohí kritici znižujú úroveň našej ligy. Rozprávajú, že je slabá. Ľudia sú však často prísni a porovnávajú Fortuna ligu s anglickou Premier League. To nie je fér. Myslím si, že naša súťaž má potenciál. Potešilo by ma, keby v nej pôsobilo ešte viac slovenských hráčov. Určite sa pokúsim pozrieť si televízny prenos niektorého zo zápasov, hoci sa bude hrať bez divákov a hoci nemám veľa voľného času.   

DO PRÁCE AJ CEZ KORONAKRÍZU 

Je o vás známe, že pracujete vo väznici. Bolo náročné chodiť do roboty aj počas tohto obdobia? 

Bral som to ako fakt. Chvíľu som bol na OČR, ale potom som už normálne chodil do roboty. Manželka Lucka bola s babami doma a mala toho nad hlavu. Musela na seba zobrať aj úlohu učiteľky. Samozrejme, koronavírus zasiahol takisto do života odsúdených. Rozoberali, či budú môcť chodiť pracovať, čo je počas bežnej doby normálne. 

Odsúdení berú súčasný stav ťažko? 

Najťažšie pre nich je, že sa im zrušili návštevy. Už tri mesiace nevideli svojich blízkych. V bežnej dobe majú nárok v priebehu jedného mesiaca na jednu dvojhodinovú návštevu. Navyše, zaujímalo ich, ako to bude s ich prácou. Sú radi, keď môžu z ústavu aspoň na chvíľu vypadnúť a zarobiť si aj nejaké peniaze. 

Aké bezpečnostné opatrenia ste prijali v práci? 

Ako všade inde. Kládli sme dôraz na hygienu a na nosenie rúška.   

POTEŠILO RETRO TANGO 

Po práci ste mali jedinečnú šancu sledovať, ako to ide Róbertovi Semeníkovi na ihrisku. Pozerali ste na RTVS spomienkové Retro Tango? 

Áno. Priznávam, že som to musel potom obmedziť, pretože sa mi ráno ťažko vstávalo. Program trval do polnoci a ja chodím do roboty už o piatej ráno. Niečo som si ale aj ponahrával. Bolo milé vidieť svoje rozhovory z čias, keď som bol ešte mladý. Aj sme sa zasmiali. 

V sezóne 1995/96 ste 29 gólmi utvorili rekord v počte presných zásahov za jeden ročník, čo dokázal vyrovnať iba vlani Andraž Šporar. Práve zostrihy tejto sezóny ste si užili najviac? 

Áno. Videl som sa, ako dávam rozhovor v roztrhanom žltom tielku. Na to som si už veru ani nepamätal. Boli to krásne spomienky. Zabavil som sa a napísali sme si v tejto súvislosti s Mirom Sovičom, ale aj ostatnými bývalými spoluhráčmi. Bolo príjemné opäť si takto v mysli oživiť tie krásne časy. 


Takže zápasové emócie sa vám tak trochu aj vracali…

Bolo to pekné. Mali sme veľmi dobrý káder. Myslím si, že vtedy bola liga o čosi silnejšia a najmä skúsenejšia a „slovenskejšia“, keďže legionárov bolo pomenej. 

Pozerali Retro Tango s vami aj vaše dievčatá? 

Púšťal som im videá, čo som si nahral z televízie. Sedemročná Kiara to už vníma, takže bola na mňa tak trochu aj hrdá.   

ZAUJÍMAVÝ BOJ O ZÁCHRANU 

Nechajme spomienky tak. Aké sú vaše očakávania od reštartu súťaže, ak sa ho napokon skutočne podarí zrealizovať? 

Najzaujímavejší bude podľa môjho názoru boj o udržanie sa. Na celkové prvenstvo je totiž jasný favorit a je ním Slovan Bratislava. Vcelku ma zaujíma aj to, ako sa prejavia odchody v kádri MŠK Žilina. Myslím si, že aj s omladeným tímom majú Žilinčania pri súčasnom náskoku veľkú šancu udržať sa na priečkach, ktoré zaručujú účasť v pohárovej Európe. 

Očakávate, že sa prázdne tribúny prejavia na úrovni zápasov, alebo budú hráčom po takejto pauze chutiť súťažné minúty tak, ako nikdy predtým?

Uvidíme. Najmä to bude pre chlapcov ťažké, keďže len pred pár dňami mohli začať naplno trénovať. Videl som pár rozhovorov s hráčmi z bundesligy a hovorili, že mali toho naozaj plné zuby. Tréneri síce dostali možnosť vystriedať až päť futbalistov, ale aj tak to bolo nesmierne náročné. Pár zápasov bude trvať, kým sa do toho mužstvá dostanú. Samozrejme, všetkým futbalistom budú chýbať diváci. Cítiť to bude takisto na štadiónoch, kde ich aj bežne chodí pomenej. Aj 500 ľudí je totiž viac ako nikto. Treba sa ale prispôsobiť, zobrať to ako fakt a správne sa nastaviť. Sám som zvedavý, ako to bude vyzerať. Najmä treba veriť, že nevzniknú komplikácie. 

Ako bývalého topkanoniera sa vás musíme opýtať, či podľa vás ešte niekto ohrozí 12-gólový nástrel Andraža Šporara, ktorý je už hráč Sportingu Lisabon? 

Snáď áno. Je zaujímavé, že ak by sa nedohralo, získal by korunku pre kráľa strelcov hráč, ktorý už nie je súčasťou Fortuna ligy. Myslím si, že ak sa reštart uskutoční, nájde sa hráč, čo ho predbehne. Určite ale nečakám, že sa nejaký futbalista pokorí 20-gólovú hranicu. O rekord, ktorý spoločne s Andražom držíme, sa nebojím. 

Róbert Semeník v drese Banskej Bystrice (foto: SFZ)

Budete prikovaný pri televízii? 

Ani nie, keďže skoro ráno chodievam do roboty a po návrate chcem byť čo najviac so svojimi babami. Snáď sa mi podarí pozrieť si aspoň jeden zápas. Určite ale budem pozerať šoty v televíznych správach a aj internet funguje, takže budem na pulze dňa.   

POSTÚPI JEHO SRDCOVKA? 

Róbert Semeník si urobil výborné meno vo viacerých kluboch. Jeho srdcovka je Dukla Banská Bystrica, kde svoju kariéru naplno roztočil a neskôr sa pod Urpín vrátil. Podarí sa lídrovi druhej ligy postúpiť medzi elitu? „Uvidíme, sám som zvedavý. Bol by som veľmi rád, ale Dukla by to mala potom vo Fortuna lige ťažké. Káder by sa musel značne posilniť a navyše, štadión je v rekonštrukcii, čiže asi by mužstvo muselo hrať domáce zápasy dočasne v Žiari nad Hronom,“ povedal Róbert Semeník.   


RÓBERT SEMENÍK – FAKTY 

  • Narodil sa 13. januára 1973 vo Veľkom Krtíši. Je ženatý s manželkou Luckou a je takisto otec troch dcér Lary (14), Kiary (7) a Vivien (1). 
  • Je bývalý futbalový útočník, ktorý vedel hrať aj na poste stopéra. Dnes pracuje ako referent režimu v banskobystrickej väznici. 
  • S futbalom začínal v Záhorciach, postupne hrával za Veľký Krtíš, Banskú Bystricu, 1. FC Košice, turecké Genclerbirligi, české kluby Teplice a Drnovice, maďarský Györ, opäť za Banskú Bystricu, Nitru a následne hral nižšie súťaže v Rakúsku i na Slovensku (Vráble, Lučenec, Tajov, Liptovská Štiavnica, Veľký Krtíš, Opatovská Nová Ves – v nej pôsobí dodnes). 
  • Ako hráč 1. FC Košice sa tešil z titulov v rokoch 1997 a 1998, Slovenský pohár ovládol s Banskou Bystricou v roku 2005. 
  • V najlepšej jedenástke ligovej sezóny sa ocitol v roku 1995. 
  • V drese 1. FC Košice účinkoval v skupinovej fáze Ligy majstrov v sezóne 1997/98. 
  • Najlepším strelcom našej ligy sa stal v sezónach 1994/95 (18 gólov) a 1995/96 (29 gólov). 
  • Jeho 29 gólov za jednu sezónu je doterajšie historické fortunaligové maximum, ktoré drží spoločne s bývalým strelcom Slovanom Bratislava Andražom Šporarom. 
  • Vo Fortuna lige ako prvý pokoril hranicu 100 gólov, celkovo ich nasúkal 120. Viackrát sa na našich trávnikoch presadil len Juraj Halenár. 
  • So 140 gólmi v najvyšších súťažiach je zaslúžený člen prestížneho Klubu ligových kanonierov. 
  • Za slovenskú reprezentáciu odohral osem zápasov, debutoval v novembri 1995 v Košiciach v kvalifikačnom stretnutí ME 1996 proti Rumunsku (0:2). Strelil jeden gól vo februári 1997 v priateľskom stretnutí s Kostarikou (2:2). 
  • Jeho obľúbené zahraničné kluby sú Manchester United a FC Barcelona a zahraničný hráč Lionel Messi.