Almási: Naša liga je super pre mladých chlapcov

Almási: Naša liga je super pre mladých chlapcov

Patril medzi najväčšie posily zimného prestupového obdobia Fortuna ligy. Útočník Ladislav Almási (21) vymenil druholigovú Petržalku za MFK Ružomberok. V rozlete ho však pribrzdilo zranenie a napokon ako všetkých športovcov aj pandémia koronavírusu.

Ružomberčania sa po prerušení tréningového cyklu už vrátili do prípravného procesu. Samozrejme, za prísnych bezpečnostných opatrení. Zaberajú dobrovoľne aj za cenu, že klub im po dohode znížil mzdy počas nelichotivého obdobia na úroveň 60%. „Bol som dva mesiace doma, takže to bola poriadne dlhá doba. Chodil som akurát posilňovať a behávať. Je to super, že konečne máme loptu na nohách a že sa môžeme venovať nejakým cvičeniam či trénovať streľbu. Začína sa to podobať na futbalový tréning,“ povedal pre našu ligu Ladislav Almási. 

Hoci súčasná doba futbalu neželá, útočník reprezentácie do 21 rokov sa na tréningový výpadok nesťažoval. „Bral som to pozitívne. Aspoň bol čas na posilňovanie, na ktorom potrebujem stále pracovať. Cez sezónu na to nemáte príliš veľký priestor, pretože zápasy idú v rýchlom slede. Dobehol som veci, ktoré som potreboval.“ Práve na fyzičke musí vysoký útočník zabrať, keďže najvyššia súťaž si žiada vyššie nároky. „Je to veľký rozdiel. Vo Fortuna lige sú silnejší protivníci a človek sa na túto súťaž musí dobre fyzicky pripraviť. Stopéri sú skvele stavaní, mám ťažšiu robotu,“ vysvetlil bývalý hráč Dunajskej Stredy. Pandémia koronavírusu má na Slovensku podstatne ľahší priebeh ako v západnej Európe. Život sa pomaly vracia do starých koľají. Zdá sa, že za prísnych bezpečnostných opatrení by sa čoskoro mohol rozbehnúť aj súťažný kolotoč. Spomína sa dátum 6. jún, ale zodpovednosť za rozhodnutia má v rukách primárne vláda. „Som pozitívny človek a verím, že začiatkom júna sa všetko rozbehne. Samozrejme, uvedomujem si vážnosť situácie a že sa všetko bude odvíjať od počtu nakazených a od rozhodnutia, ktoré musí urobiť premiér Igor Matovič. Snáď všetko dobre dopadne,“ vyslovil sa Ladislav Almási. 

Na jar absolvoval za Ružomberok 174 súťažných minút, na konto si nateraz pripísal jednu žltú kartu. Na prvý gól v drese MFK vo fortunaligovom zápase ešte čaká. „Nastúpil som zatiaľ iba v troch zápasoch, takže ešte je priskoro na akékoľvek hodnotenie. Samozrejme, mojím cieľom je pravidelne hrávať a strieľať góly. Budem spokojný, keď sa mi to podarí splniť,“ povedal Ladislav Almási a dodal: „Musím si zvyknúť na ligu. Nejde to zo dňa na deň. Časom prídu aj góly.“ Vysoký útočník zistil, že medzi druhou ligou, ktorú pred príchodom pod Čebrať hrával za Petržalku, a elitnou slovenskou súťažou, je veľký rozdiel. „Fortuna liga je rýchlejšia, nemáte toľko času na zakončenie. Všetko treba robiť rýchlejšie. Navyše, veľký rozdiel je spomínaná sila,“ povedal Ladislav Almási, ktorý môže byť pokojný aj napriek tomu, že ešte neskóroval. V MFK chcú pracovať s talentovanými slovenskými futbalistami a Ladislav Almási po reštarte určite šancu dostane. „Som správne psychicky nastavený. Verím svojej robote a viem, že odovzdávam zo seba maximum aj mimo tréningov. Robím stále naviac, pretože sa to oplatí. Som si istý, že práve to je cesta ku gólom a víťazstvám.“ 

Fortuna lige sa v posledných dňoch dostalo cennej chvály. Podľa štúdie CIES Football Observatory sa práve v našej najvyššej súťaži dostáva na ihriská najviac hráčov v kategórii do 21 rokov na celom svete. Príchod Ladislava Almásiho do Ružomberka akoby potvrdzoval tento trend. „Pre mladého futbalistu je určite lepšie prebojovať sa najskôr do Fortuna ligy a až potom ísť za hranice. Poznáme veľa príkladov, keď talentovaní chlapci vo veku 15 rokov išli zabojovať za hranice a potom sa vracali naspäť. Naša liga je super pre mladých chlapcov,“ povedal Ladislav Almási, ktorý potvrdil, že aj ružomberskí tréneri Ján Haspra ml. a Marek Sapara chcú pracovať v duchu, ktorý potvrdzuje zverejnená štúdia. „Tréneri sú super, pretože dávajú šancu mladým hráčom. Veľmi si to vážim.“ Ladislav Almási má za sebou vydarenú jesennú časť. V druholigovej Petržalke strelil jedenásť gólov. Logicky sa dostavil záujem z vyššej súťaže. „V Ružomberku pracujeme profesionálnejšie a mám väčšiu konkurenciu. V Petržalke som bol jednotka na post útočníka a veľmi sa mi darilo. Teraz sa musím o svoje miesto pobiť, no nebojím sa toho. Tomáš Bobček, Maťo Regáli či Štefan Gerec sú super hráči a rád budem s nimi súperiť o miesto v základnej zostave.“ 

Ak sa reštart súťaže uskutoční, Ladislava Almásiho čaká nielen boj o miesto v zostave, ale aj súperenie s najlepšími obrancami vo Fortuna lige. „Je super, že sme si vybojovali hornú šestku. Chceme hrať s najlepšími. Vďaka výbornej jeseni sme sa dostali medzi elitu aj napriek tomu, že sme na jar ešte nevyhrali a prevažne sme zbierali remízy. Dúfam, že po reštarte začneme víťaziť,“ uviedol Ladislav Almási, ktorý ale zároveň pripomína, že ťažko dnes odhadovať silu súperov. Pandémia spôsobila dlhú prestávku a v konkurenčných kluboch sa toho naozaj veľa zmenilo. „Ktovie, aké to celé bude. Vhupneme do nahusteného programu bez prípravných zápasov. Sám som zvedavý, ako sa tímy naštartujú. Určite budeme potrebovať pár zápasov na to, aby sme sa do toho dostali.“ 

Ak sa reštart podarí, istá je jedna vec. Ružomberský útočník bude obzvlášť špeciálne brať dva zápasy s Dunajskou Stredou. „Bol som tam deväť rokov. Vždy to budú pre mňa špeciálne zápasy a veľmi sa už na ne teším. Káder DAC sa síce dosť obmenil, ale poznám v tíme najmä maďarských legionárov a určite aj ľudí z vedenia,“ poznamenal Ladislav Almási, ktorý si najvyššiu súťaž zahral napriek mladému veku už v troch kluboch. Fortuna ligu okúsil ako futbalista Senica, Dunajskej Stredy i Ružomberka.   

WAYNE GRETZKY? NIE, ROK NARODENIA 

Ladislav Almási nastupuje za MFK Ružomberok s netradičným číslom na drese. Na jeho chrbte svieti 99, čím bol známy legendárny hokejista Wayne Gretzky. Hľadal inšpiráciu práve v tomto fenomenálnom Kanaďanovi? „Moje obľúbené číslo je jedenásť, ale bolo už obsadené. Som však ročník narodenia 99, takže druhá možnosť bola jasná,“ povedal Ladislav Almási.   

JEDINÁ CESTA

Ružomberok je podľa štatistík šiesty klub Fortuna ligy nielen v tabuľke, ale aj v počte nasadzovania hráčov do 21 rokov. V oboch rebríčkoch chcú Liptáci napredovať. „Filozofia výchovy mládeže je vzhľadom na ekonomickú silu klubov jediná možná a jediná správna. Nastúpili sme na ňu už na začiatku sezóny a chceme, aby mladých chlapcov v našej zostave bolo čo najviac. Pre nich je to výborné na rozvoj,“ povedal nám tréner MFK Ján Haspra ml. a na margo príchodu Ladislava Almásiho doložil: „V jeho prípade mali veci správny smer, no prerušenie súťaže mu samozrejme nepadlo vhod. Začal v základnej zostave, ale potom sa zranil a nazbieral menej minút. Všetko však nasvedčovalo tomu, že jeho vývoj bude taký, ako sme si predstavovali.“   

LADISLAV ALMÁSI – FAKTY 

  • Narodil sa 6. marca 1999, hráva na poste útočníka za MFK Ružomberok. 
  • Futbalovo vyrastal v Dunajskej Strede, no prvé kroky na fortunaligových trávnikoch urobil v drese FK Senica v sezóne 2015/16, v ktorej nastúpil v šiestich zápasoch a strelil jeden gól. 
  • V nasledujúcom ročníku si za Záhorákov pripísal jeden štart medzi elitou. 
  • V lete 2016 bol už súčasťou Dunajskej Stredy. Hrával za DAC, ale absolvoval aj hosťovania v Šamoríne a Petržalke. V žlto-modrom drese medzi elitou si pripísal dva štarty. 
  • Zlom v jeho kariére priniesla vydarená jeseň 2019, keď si v druholigovej Petržalke pripísal na konto 11 gólov a dve asistencie. Dosiahol pekný priemer 114 minút na jeden gól. 
  • V zime prestúpil do MFK Ružomberok, kde si počas jari pripísal tri fortunaligové štarty, na prvý gól v MFK ešte čaká. 
  • Vo Fortuna lige celkovo odohral v dresoch troch klubov 12 zápasov a strelil jeden gól. - Je člen reprezentačného tímu do 21 rokov.