Jedlička: „Keď náročný program zvládnu Angličania, tak aj my“

Jedlička: „Keď náročný program zvládnu Angličania, tak aj my“

Brankár DAC Dunajská Streda Martin Jedlička o aktuálnej situácii v klube, o tom, prečo podľa neho nedostáva pod novým trénerom v bráne toľko priestoru i o prípadnom reštarte Fortuna ligy.

Martin Jedlička je miláčikom tribún DAC. Nečudo, veď v roku 2019 žiaril medzi troma žrďami. Bol oporou aktuálneho vicemajstra a žlto-modrý kotol skandoval jeho meno. Súčasný kalendárny rok mu ale nevychádza úplne podľa predstáv. Nielenže sezónu pribrzdil koronavírus, no do brány sa nedostával tak často už aj pred nútenou pauzou. „Nevyšla nám vôbec príprava na jarnú časť. Za päť zápasov sme dostali 14 gólov a ja som bol v bráne. Asi to trénera veľmi nepresvedčilo,“ hovorí dnes už s úsmevom Jedlička. V rozhovore priznáva aj to, že reštart súťaže nebude ľahký, no teší už na to. Verí, že sa sezóna dohrá. "Program bude určite nahustený. No pozrime sa do Anglicka. Ak to zvládajú oni celoročne, prečo by sme to nezvládli my?" 

Počas karantény si zostal na Slovensku. Nechcel si ísť domov? 

Konzultoval som to s trénerom brankárov Martinom Raškom, ktorý je tiež Čech, a dohodli sme sa, že tu zostaneme spolu, budeme trénovať a nejako to vydržíme. Priateľka stihla prísť dva dni pred tým, ako sa zavreli hranice. Prežila to tu so mnou. 

Ako to vyzerá v teraz Dunajskej Strede. Už trénujete? 

Musíme nosiť rúška, používať dezinfekciu a merajú nám každé ráno teplotu. Dosť sa teda dbá na hygienu. Zatiaľ nie sme kompletní, pretože nám chýbajú hráči, ktorí odišli domov do zahraničia. Mávame brankárske tréningy, dvakrát do týždňa je aj nejaká streľba, máme nejaké obmedzenia, ale zatiaľ je to dobré. 

Osobne si želáš, aby sa súťaž rešrtartovala? 

Určite by som bol rád, aby sa liga dohrala. Dohnať však resty nebude jednoduché. Bude to niečo nové zase pre nás všetkých. Pozrime sa ale do takého Anglicka. Nahustený program majú celý rok. Ak to zvládnu oni, tak my tiež. Sám som zvedavý ako to bude celé vyzerať, ale osobne som za to, aby sme to opäť naštartovali. 

Ešte stále chcete ponaháňať Slovan? 

Takto, rok 2019 bol zatiaľ najlepší v mojej kariére. Pravidelne som chytával, navyše som sa stal jednotkou v reprezentácii do 21 rokov. Samozrejme, chceli sme naháňať Slovan, ale ten má na túto ligu naozaj obrovskú kvalitu a málokedy stráca body. Našim cieľom bolo vyhrať aspoň jednu trofej. V lige je tá strata už veľká, no v pohári sme už v semifinále, takže tam ešte šanca žije. Podľa mňa nemáme túto sezónu rozbehnutú zle. Prišiel síce nový tréner a nejakú dobu sme sa teraz hľadali, ale možno aj táto pauza nám opäť pomôže, aby si mužstvo sadlo. 

Práve po príchode nového trénera Heldera Cristovaa si sa vytratil z brány. Kde hľadať chyby? 

Chcel som novému trénerovi dokázať, že som bol oprávnene v Dunajskej Strede rok a pol jednotkou. Chytával som v príprave a všetci dobre vieme, aké sme mali výsledky. Dostali sme 5 gólov od Brna, keď som chytal, dostali sme 5 gólov od Crvenej Zvezdy, tiež som chytal ja, rovnako nám dala 4 góly Mladá Boleslav, opäť som bol v bráne ja. Takže to asi trénera veľmi neoslovilo, keď mal brankára, ktorý za 5 zápasov dostal 14 gólov. Asi mi skrátka prestal veriť.   

Nehneváš sa na Benjamína Száraza, že ťa nahradil? 

Nie, máme výborný vzťah, pravidelne spolu chodíme na kávu, povzbudzujeme sa a prajeme jeden druhému. Je to zaujímavá skúsenosť, ktorá nám môže do budúcna opäť len pomôcť. 

V jednom rozhovore si sa vyjadril, že nesnívaš o prestupe do nejakého európskeho veľkoklubu, ale že ťa skôr láka americká MLS. Stále to platí? 

Súťaž som sledoval od doby, kedy do nej prišli hráči ako David Beckham alebo Thierry Henry a sledoval som aj to ako začal David Beckham budovať svoj vlastný klub asi pred piatimi rokmi. USA ma láka, pravidelne sledujem NHL a NBA, no nikdy som zatiaľ nemal možnosť ísť sa tam pozrieť. Páči sa mi ten americký život. 

Závidíš v tomto exspoluhráčovi Matejovi Oravcovi, ktorému sa to nedávno podarilo? 

Gratuloval som mu, keď tam prestúpil. Jasné, že tam bola aj trocha závisť. Bol som na neho trocha aj nahnevaný (smiech). Držím mu palce.